Επιβράδυνση στις ΗΠΑ λόγω μειωμένων εξαγωγών

Περιορισμό της αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,6% εφέτος και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης κάτω από το 2% το 2011 αναμένει η Αlpha Βank, μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η αύξηση του ΑΕΠ στο 1,6% σε ετησιοποιημένη βάση στο β΄ τρίμηνο του 2010, από 3,7% στο α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία…

Επιβράδυνση στις ΗΠΑ λόγω μειωμένων εξαγωγών | tovima.gr

Περιορισμό της αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,6% εφέτος και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης κάτω από το 2% το 2011 αναμένει η Αlpha Βank, μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η αύξηση του ΑΕΠ στο 1,6% σε ετησιοποιημένη βάση στο β΄ τρίμηνο του 2010, από 3,7% στο α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Οπως τονίζει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οικονομία στο πρώτο μισό της εφετινής χρονιάς στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στη δυναμική αύξηση της εγχώριας ζήτησης στις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο συνέβαλε στη νέα σημαντική άνοδο του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών και στην εξίσου σημαντική αύξηση των αντίστοιχων πλεονασμάτων των πλεονασματικών χωρών και κυρίως της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Πάντως οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η συνέχιση αυτής της υψηλής αύξησης της εγχώριας ζήτησης και στα επόμενα τρίμηνα δεν μπορεί να ληφθεί ως δεδομένη, καθώς η άνοδος της κατανάλωσης και των επενδύσεων στους τελευταίους 12 μήνες οφείλεται κυρίως στα πολύ ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης που εφαρμόστηκαν, τα οποία τώρα περιορίζονται σταδιακά.

Μάλιστα προσθέτουν ότι ήδη παρατηρείται πτωτική πορεία στην κτηματαγορά, μετά τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων κατά 27,2% το β΄ τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο και ο δείκτης τιμών κατοικιών Standard & Ρoor΄s/Case Shiller αυξήθηκε οριακά, εξέλιξη που αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες. Η Αlpha Βank σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι υψηλή στα επόμενα τρίμηνα αν δεν περιοριστεί σημαντικά η αρνητική επίδραση από τις καθαρές εξαγωγές, η οποία ανήλθε στις 3,4 π.μ. στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk