Ανεξέλεγκτοι φαίνονταν χθες οι φόβοι των επενδυτών για διάχυση της δημοσιονομικής κρίσης από την Ελλάδα στις άλλες ασθενείς οικονομικά περιφερειακές χώρες τις ζώνης του ευρώ, κυρίως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, ακόμη και στην Ιταλία. Τους φόβους αυτούς επιδείνωσαν οι φήμες ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας και η ανακοίνωση της Μoody΄s ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας. Η θέση της Μoody΄s δίνει υπόσταση στις ολοένα αυξανόμενες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του πακέτου των 110 δισ. ευρώ που θα δοθεί στη χώρα μας.

Η κατάσταση αυτή εκτίναξε σε νέα ύψη τις απαιτήσεις των επενδυτών για διακράτηση των κρατικών ομολόγων, κυρίως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που βούλιαξαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών, η Μαδρίτη και το Μιλάνο έχαναν 5,3% και 3,71% αντίστοιχα, ενώ η Φραγκφούρτη και το Παρίσι σημείωναν πτώση 2,37% και 2,76% αντίστοιχα. Το χρηματιστήριο της Λισαβόνας ήταν κλειστό αλλά ο ηλεκτρονικός δείκτης ΡSΙ 20 σημείωνε απώλειες γύρω στο 5%. Το παιχνίδι με το ευρώ επιβεβαιώνει τις φήμες ότι διάφοροι επενδυτικοί γκουρού έχουν συστήσει στους πελάτες τους να σορτάρουν το ενιαίο νόμισμα μόλις αυτό ενισχύεται λίγο. Ετσι και χθες, μόλις είδαν ότι το ευρώ έφθασε στα 1,3214 δολάρια, άρχισαν να το σορτάρουν, δηλαδή να ποντάρουν στην πτώση του, με συνέπεια να πέσει ως στα 1,3037 δολάρια. Αλλά και το χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωνε πτώση. Ο κύριος δείκτης FΤSΕ 100 υποχωρούσε κατά 1,37%. Οι πιέσεις στις βρετανικές μετοχές οφείλονταν στο ξεπούλημα των μετοχών του κολοσσού πετρελαίων ΒΡ και στις ανησυχίες για το αποτέλεσμα των κρίσιμων γενικών εκλογών αύριο στη Βρετανία.

Με μεγάλη πτώση 1,50% άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τακεφάλαια αναζητούσαν χθες την επενδυτική ασφάλεια του χρυσού. Το χθεσινό ράλι εκτίναξε την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 1,192,32 δολάρια ανά ουγκιά. Και στα επίπεδα αυτά υποστηρίζεται ότι ο χρυσός θα προσελκύσει νέους επενδυτές. Σημειωτέον ότι ο διευθύνων πρόεδρος του φημισμένου οίκου πολύτιμων μετάλλων GFΜS, Φίλιπ Κλάπγουικ, προέβλεψε προσφάτως ότι η τιμή του χρυσού θα εκτιναχθεί στο ύψος-ρεκόρ των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εξαιτίας των ποικίλων φόβων των επενδυτών. Να θυμίσουμε ότι η αγοραστική φρενίτιδα για τον χρυσό είχε εκτινάξει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου τον Δεκέμβριο του 2009 στα υψηλότερα νομισματικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 1.226,10 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το άλμα στην τιμή του- ανέβηκε σχεδόν 40% τον περασμένο χρόνο- δεν είχε σταματήσει τις εισροές κεφαλαίων στην αγορά χρυσού. Επιπλέον ο Ντάνιελ Ζακς, επικεφαλής της Ιnvestec Global Gold Fund, πιστεύει ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται ακόμη στο ήμισυ του προηγούμενου ανωτάτου ορίου, και τούτο διότι η παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου θα είναι πτωτική και όχι ανοδική. Υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Ζακς ότι το 1980 το ανώτατο σημείο της ονομαστικής τιμής του χρυσού ήταν στα 850 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδα τα οποία, αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, αναλογούν στο αντίστοιχο ποσό των 1.884 δολαρίων σήμερα.

Το επιχείρημα ότι η παγκόσμια παραγωγή χρυσού έχει αγγίξει το ανώτατο σημείο μπορεί να δικαιολογεί τη ζήτησή του, ωστόσο υπάρχουν όρια. Και τούτο διότι, σε αντίθεση με το πετρέλαιο ή τα τρόφιμα, ο χρυσός δεν καταναλώνεται.