Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 1,6 δισ.ευρώ το 2009 για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 1,6 δισ.ευρώ το 2009 για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία | tovima.gr

ΕΤΕπ-Στηρίζει την ελληνική οικονομία με

Συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να τονωθεί η ελληνική οικονομία σε μια δύσκολο περίοδο εν μέσω διεθνούς κρίσης, είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρός της κ. Πλούταρχος Σακκελάρης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την υπογραφή νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων με ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ΕΤΕπ συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης όλων των τομέων της Ελληνικής οικονομίας ώστε να βγει από την κρίση, ανέφερε ο κ.Σακκελάρης, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 1,3 δισ.ευρώ περίπου, ενώ συμφωνίες χρηματοδότησης επιπλέον 300 εκατ.ευρώ, θα υπογραφούν μέχρι το τέλος του έτους. Τα υπόλοιπα δάνεια που θα χορηγήσει φέτος στην Ελλάδα η ΕΤΕπ αφορούν το μεγάλο ενεργειακό σχέδια της ΔΕΗ καθώς και διάφορα σχέδια αρχικής ανάπλασης που εκτελούνται από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακκελάρης, έμφαση θα δοθεί στις χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της αστικής ανάπλασης καθώς και στις συμφωνίες χρηματοδότησης εταιριών της ελληνικής ναυτιλίας-ακτοπλοΐας. Στον τομέα των πιστώσεων της ΕΤΕπ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει σημειωθεί υπερδιπλασιασμός των πιστώσεων, ξεπερνώντας στο εννεάμηνο του έτους το 1,2 δισ.ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 4 τράπεζες που είχε πέρυσι συνεργασία η ΕΤΕπ στην Ελλάδα σήμερα έχει συνεργασία με εννέα τράπεζες. Η έμφαση που δίνει στην Ελλάδα η ΕΤΕπ στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντικότερη από ότι στην ΕΕ συνολικά. Ειδικότερα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 53% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην χώρα, ενώ στην ΕΕ το 22% του συνολικού δανείου της ΕΤΕπ σε όλα τα κράτη.
Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν δύο χρηματοδοτικές συμβάσεις συνολικού ύψους 19 εκατ.ευρώ για την χρηματοδότηση επενδύσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του Ομίλου ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα. Δανειολήπτες είναι η ΕΛΒΑΛ ΑΕ με δάνειο ύψους 7 εκατ.ευρώ και η θυγατρική της ΣΥΜΕΤΑΛ ΑΕ με 12 εκατ.ευρώ, ποσά που αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή καθεμίας από τις δύο εταιρίες στο συνολικό κόστος των επενδύσεων, το οποίο ανέρχεται σε 38 εκατ.ευρώ. Επίσης ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία χρηματοδότησης με την τράπεζα EFG Eurobank Βουλγαρίας, θυγατρική του ομίλου της Eurobank, ύψους 50 εκατ.ευρώ.

Με στόχο την επέκταση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με την Ελλάδα θα συναντηθούν αύριο στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόεδρο της τράπεζας κ. Σακελλάρη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk