Παρελθόν και μέλλον

Η αποχωρούσα κυβέρνηση επικαλέστηκε ακόμη και την άκομψη παρέμβαση του κ. Αλμούνια για να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα των προτάσεων του κ. Παπανδρέου για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τι είπε, όμως, ο κοινοτικός επίτροπος; «Ολα τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοσιονομική κατάσταση». Βεβαίως τη γνωρίζουν. Γι΄ αυτό και το επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι η οικονομία, με κύρια στοιχεία το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και την οπισθοδρόμηση της ανάπτυξης.

Η αποχωρούσα κυβέρνηση επικαλέστηκε ακόμη και την άκομψη παρέμβαση του κ. Αλμούνια για να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα των προτάσεων του κ. Παπανδρέου για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τι είπε, όμως, ο κοινοτικός επίτροπος; «Ολα τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοσιονομική κατάσταση».

Βεβαίως τη γνωρίζουν. Γι΄ αυτό και το επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι η οικονομία, με κύρια στοιχεία το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και την οπισθοδρόμηση της ανάπτυξης.

Αλλά και αν δεν μας το έλεγε ο κ. Αλμούνια, εμείς θα αφήναμε να αυξάνεται το έλλειμμα και να διογκώνεται ο δανεισμός; Θα αφήναμε να εκτροχιαστεί η οικονομία στον κατήφορο της χρεοκοπίας; Το πρόβλημα και το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η επιλογή του δρόμου για την αντιμετώπιση των δύο αυτών προβλημάτων, τα οποία σε πεντέμισι χρόνια η «νέα διακυβέρνηση» κατέστησε δυσεπίλυτα. Παρά τους συνεχείς φόρους και το έλλειμμα αυξήθηκε και στο δημόσιο χρέος προστέθηκαν άλλα 100 δισ ευρώ!

Χρήσιμο, νομίζω, είναι να αρθεί μια πλάνη, που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια συνεχώς πολλοί επικαλούνται στις δημόσιες συζητήσεις και κομματικές αντιπαραθέσεις. Υποστηρίζεται ότι οι Βρυξέλλες καθορίζουν και τα μέτρα, άρα και τη δημοσιονομική πολιτική μας. Εξηγείται, κάπως, αυτή η πλάνη από το γεγονός ότι διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες ή διεθνείς οργανισμούς διάφορες προτάσεις. Δεν επιβάλλονται. Οι κυβερνήσεις των εθνικών κρατών έχουν απόλυτη ελευθερία να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, με στόχο πάντοτε τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Με ανοικτά πλέον όλα τα χαρτιά, διαπιστώνουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν χαράξει διαφορετικούς δρόμους.

Ο πρώτος προτείνει πάγωμα μισθών και συντάξεων. Ο δεύτερος αντιπαραθέτει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Το κόστος δεν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό του χρέους των 290 δισ. ευρώ.

Και οι δύο προτείνουν περιορισμούς στο σπάταλο κράτος, είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων, που φθάνουν τα 31 δισ. ευρώ, και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σωστά. Αλλά ο κ. Καραμανλής τα έλεγε αυτά και το 2004. Δεν τα έκανε. Γιατί θα τα κάνει με την τρίτη «νωπή λαϊκή εντολή»;

Ακόμη και αν ο κ. Καραμανλής υλοποιήσει τις τρεις αυτές «προκλήσεις», όπως έχει αποκαλέσει τις προτάσεις του, ο δρόμος του δεν βγαίνει από το τούνελ. Οταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίζει την κατηφόρα και η πραγματική οικονομία θα νεκρώσει.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο «οδικός χάρτης» του κ. Παπανδρέου, έχει όραμα και ελπίδα. Κατέθεσε πρόγραμμα τετραετίας. Με άμεσα μέτρα, περιορισμένου ή μηδαμινού κόστους, για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση με ριζικές παρεμβάσεις του πολιτικού συστήματος, του κράτους, του τραπεζικού συστήματος και των δομών του παραγωγικού τομέα. Είναι όλα αλληλένδετα.

Εκ του πονηρού ο κ. Καραμανλής επιχείρησε να περιορίσει τη συζήτηση στο έλλειμμα και στο χρέος, εμφανιζόμενος ως ο μόνος που τολμά να πει στον λαό την αλήθεια. Αφενός αποφεύγει τη συζήτηση για τα πεπραγμένα της πολυετούς διακυβέρνησης και τα σκάνδαλα και αφετέρου πιστεύει ότι θα υπονομεύσει την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου διαβάλλοντας τις προτάσεις του ως «ανεύθυνο λαϊκισμό». Προετοιμάζει όμως και τη «διαχείριση» της ήττας του: Ο λαός «τυφλώθηκε» από τον «λαϊκισμό» και δεν είδε τη δική του «αλήθεια».

Από την παρουσία των δύο ηγετών στη ΔΕΘ προέκυψε ότι η «επικοινωνιακή πολιτική» έκλεισε τον κύκλο της. Ανοιξε ο κύκλος της «πραγματικής πολιτικής». Αποδείχθηκε και από τη μεγάλη αποδοχή του προγράμματος Παπανδρέου από υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς.

gromaios@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk