Το ανθρωποφάγο πτηνό

Η μελέτη με χρήση υπερσύγχρονων μηχανημάτων των απολιθωμάτων ενός τεράστιου πτηνού που ζούσε στη Νέα Ζηλανδία και εξαφανίστηκε πριν από 500 χρόνια επιβεβαιώνει τους θρύλους των Μαορί που αναφέρουν ότι κάποτε στο νησί ζούσε ένα πουλί που έτρωγε ανθρώπους. Το πτηνό ονομάστηκε Ηaast΄s, έμοιαζε με γεράκι και το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνούσε τα τρία μέτρα. Τα νύχια του πτηνού ήταν γαμψά και είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτά της τίγρης, ενώ το κεφάλι του ήταν σχεδιασμένο με …

Η μελέτη με χρήση υπερσύγχρονων μηχανημάτων των απολιθωμάτων ενός τεράστιου πτηνού που ζούσε στη Νέα Ζηλανδία και εξαφανίστηκε πριν από 500 χρόνια επιβεβαιώνει τους θρύλους των Μαορί που αναφέρουν ότι κάποτε στο νησί ζούσε ένα πουλί που έτρωγε ανθρώπους. Το πτηνό ονομάστηκε Ηaast΄s, έμοιαζε με γεράκι και το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνούσε τα τρία μέτρα.

Τα νύχια του πτηνού ήταν γαμψά και είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτά της τίγρης, ενώ το κεφάλι του ήταν σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί μια «φονική μηχανή», όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ικανότητά του να βουτά με ταχύτητα 80 χλμ. την ώρα το έκαναν άκρως επικίνδυνο, όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους. Το πτηνό κυνηγούσε κυρίως τα moa, μεγάλα ζώα που έμοιαζαν με στρουθοκαμήλους, ζύγιζαν 250 κιλά και έφθαναν σε ύψος τα 2,5 μέτρα, ενώ δεν δίσταζε να επιτεθεί και σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Ηaast΄s δεν ζούσε πουθενά αλλού εκτός από τη Νέα Ζηλανδία και σε καμία χρονική περίοδο ο πληθυσμός τους δεν ξεπέρασε τα 1.000 πτηνά. Στην καλλιτεχνική απεικόνιση ένα Ηaast΄s επιτίθεται σε δύο moa.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk