Αν ο Καραμανλής παίζει μόνος του στις δημοσκοπήσεις, υποψιάζομαι ότι το μυστικό δεν βρίσκεται στις ικανότητες του ίδιου αλλά στις ανικανότητες των αντιπάλων του. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα με αφορμή την ιστορία του ΟΤΕ.

Πρώτα,το ΠαΣοΚ. Χθες, σε συνέντευξη στα «Νέα», η υπεύθυνη Οικονομίας του κόμματος Λούκα Κατσέλη δηλώνει ότι «θα εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να επαναφέρουμε τον δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ». Καμία αντίρρηση. Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες.

Υπάρχουν; Για να το λέει η αρμοδία κάτι θα ξέρει, σκέφτεται κάθε νοήμων άνθρωπος. Αμ δε! Διότι λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στον Φλας, η ίδια Κατσέλη διευκρινίζει: «Θα εξετάσουμε όλες τις νομικές πτυχές του θέματος (…) και όλες τις δυνατότητες, οικονομικές, πολιτικές κτλ., ώστε να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον και να επαναφέρουμε τον δημόσιο έλεγχο στον ΟΤΕ, αν και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι ουδόλως γνωρίζει αν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, ότι προτίθεται κάποια στιγμή στο μέλλον να εξετάσει αν υπάρχουν και ότι υποψιάζεται πως μάλλον δεν υπάρχουν.

Απορία: Αφού δεν ξέρει το ζήτημα, αφού δεν το έχει ακόμη εξετάσει, αφού δεν έχει διερευνήσει τι μπορεί να γίνει και αφού υποψιάζεται ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί πετάει την μπαρούφα; Και κοτζάμ ΠαΣοΚ δεν έχει κανέναν σοβαρότερο άνθρωπο για τα θέματα της οικονομίας;

Υστερα, ο Συνασπισμός. Τίτλος της«Αυγής»του Σαββάτου 3 Μαΐου: «Η παράδοση του ΟΤΕ πλήγμα για τη χώρα». Καμία αντίρρηση. Υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εξηγήσουν τι ακριβώς έπαθε η χώρα.

«Η κυβέρνηση δεν θα ελέγχει τα τιμολόγια» διευκρινίζει αμέσως μετά η «Αυγή».

Μα καλά, αυτό είναι το πρόβλημα με τον ΟΤΕ; Οτι η κυβέρνηση δεν θα ελέγχει τα τιμολόγια; Και γιατί άραγε θα πρέπει σε μια ελεύθερη οικονομία να ελέγχει τιμολόγια η κυβέρνηση;

Και αν δεχτούμε ότι πρέπει να ελέγχει τιμολόγια, γιατί να ελέγχει μόνο τον ΟΤΕ και όχι τη βενζίνη, το ψωμί ή τα ρούχα; Και αν η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει όλα τα τιμολόγια (ή έστω τα βασικά…), γιατί να ζούμε στην Ελλάδα του 2007 και δεν μετακομίζουμε στη Σοβιετική Ενωση του Μπρέζνιεφ; Δυστυχώς, αυτή είναι η αντιπολίτευση. Αλλοι δεν ξέρουν τι λένε. Και άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι εννοούν. Και ύστερα αναρωτιόμαστε αν ο Καραμανλής έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας.

jpretenteris@dolnet.gr