«Ηταν στη δεκαετία του 1970 που έφθασα στο σημείο να κυνηγάω στην Ερμού αστικό λεωφορείο για να πουλήσω σε πελάτη σουβλάκι και να πάρω τότε 4 δραχμές. Σήμερα σερβίρω περισσότερα από 2.000 άτομα κάθε μέρα και οι μισοί είναι φίλοι μου – τους φωνάζω με το μικρό τους όνομα». Ο κ. Σπ. Μπαϊρακτάρης – το όνομα του οποίου έγινε ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο πριν από περίπου δυόμισι χρόνια όταν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε το μαγαζί του για να παραθέσει γεύμα σε βουλευτές του κόμματός του και τα έβαλε με τις «συντεχνίες» και τους «νταβατζήδες» – σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον χώρο του real estate στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει μετά την αγορά της Στοάς Μέντη στην Καπνικαρέα από την Alpha Bank έναντι 9 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο ίδιος εξακολουθεί να μένει μαζί με τη γυναίκα του στο ενοίκιο, σε ένα διαμέρισμα στου Παπάγου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μπαϊρακτάρης στο «Βήμα», «την περίοδο που όλοι έπαιζαν στο Χρηματιστήριο και κυνήγαγαν το εύκολο κέρδος, η οικογένεια Μπαϊρακτάρη επένδυε σε γη και συγκεκριμένα σε ακίνητα». Η αγάπη του είναι τα νεοκλασικά ακίνητα τα οποία αφού αναπαλαιωθούν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ή να εκμισθωθούν για εμπορική εκμετάλλευση σε τράπεζες, εμπορικές αλυσίδες κτλ. Οπως λέει ο ίδιος όμως «σουβλάκια θα πουλάω για όλη μου τη ζωή, αλλά ακίνητο που αγοράζω δεν πρόκειται ποτέ να το πουλήσω». Η λαϊκή αυτή «αξιωματική» άποψη φαίνεται ότι βρίσκει την επιβεβαίωσή της στις επιχειρηματικές επιλογές του κ. Μπαϊρακτάρη. Μάλιστα γνωρίζει καλά την αγορά ακινήτων της Αθήνας και προχωρεί σε αγορά μόνον εφ’ όσον έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα.


Ο κ. Σπ. Μπαϊρακτάρης έρχεται στην Αθήνα το 1960 και δουλεύει στο σουβλατζίδικο του «Μπάρμπα Ισαάκ» του Μερακλίδη, το οποίο λειτουργούσε από το 1925 στην οδό Μητροπόλεως 71. «Ημουν ο πρώτος λαντζιέρης» λέει χαρακτηριστικά. «Καθάριζα τσουβάλια τα κρεμμύδια και τις πατάτες, σε ένα υπόγειο το οποίο δεν είχε καθόλου εξαερισμό, αλλά η κάψα για δουλειά δεν με άφηνε να κάνω πίσω. Τα πιάτα που έχω πλύνει, αν τα βάλεις το ένα δίπλα στο άλλο, μπορεί να φθάνουν στη Μόσχα» αναφέρει με τον γνωστό του χειμαρρώδη τρόπο.


Το 1967 ο μπαρμπα-Ισαάκ τον κάνει συνέταιρο στο μαγαζί του με ποσοστό 50% κι αυτό προκειμένου να του εκφράσει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του για τον ζήλο που είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια στη δουλειά, όπως αναφέρει ο κ. Μπαϊρακτάρης. Παράλληλα, όπως μας εξιστορεί ο ίδιος, «την εποχή εκείνη βγαίναμε στους δρόμους για να πουλήσουμε ένα σουβλάκι στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων και στους επιβάτες τους και να εισπράξουμε μερικές δραχμές». Η πίστη του στον Θεό και η επιμονή του τον βοήθησαν όπως μας λέει να αγοράσει, ύστερα από 20 χρόνια, το ιστορικό αυτό μαγαζί αντί 20 εκατ. δρχ.


* Αγόρασε την ταβέρνα των αδελφών Σιγάλα


Το 1970 άνοιξε μαζί με τα αδέλφια του το πρώτο δικό του μαγαζί στην Αθήνα, στην οδό Πατησίων 72, το γνωστό σε όλους «Εντελβάις». Το μαγαζί αυτό είναι το δεύτερο της οικογενείας Μπαϊρακτάρη, καθώς ο πατέρας του διατηρεί μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες στο Αγρίνιο, την «ταβέρνα του μπαρμπα-Αντρέα» όπως την ήξεραν όλοι. Το «Εντελβάις» γίνεται το στέκι των καλλιτεχνών και όχι μόνο. Στη συνέχεια αγοράζει το 1980 τη φημισμένη ταβέρνα των αδελφών Σιγάλα, στην Πλατεία Μοναστηρακίου, αντί 5 εκατ. δρχ. Από εκείνην τη στιγμή και έπειτα η Πλατεία Μοναστηρακίου αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά όψη. Καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες γεύονται καθημερινά τα σουβλάκια, το κεμπάπ, το ντόνερ και άλλα φαγητά που πωλούνται από τον Μπαϊρακτάρη και τους όμορους ανταγωνιστές του, τον «Σάββας» και τον «Θανάσης», που και αυτοί έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις ακινήτων, κυρίως στα βόρεια προάστια.


Οπως γράφει στα «Νέα» στα τέλη Ιανουαρίου 2004 ο αείμνηστος δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης «οι αδελφοί Αντώνης και Γιάννης Σιγάλας, πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα, έδωσαν υπόσταση στην ταβέρνα (ιδρύθηκε το 1879), με την πρόσκληση και φιλοξενία κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως του βασιλικού ζεύγους Οθωνος και Αμαλίας και αργότερα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια, το μαγαζί αυτό έγινε στέκι διανοουμένων και καλλιτεχνών τις πρώτες δεκαετίες του 1900, με μικρά διαλείμματα διακοπής της λειτουργίας του στην Κατοχή. Η παρέλαση των προσωπικοτήτων συνεχιζόταν μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα. Από το 1979 σκυταλοδρόμος αυτής της σπουδαίας παράδοσης είναι ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, ο οποίος συνεχίζει ως σήμερα τη λειτουργία της ταβέρνας με τη δική του επωνυμία».


* «Τότε τα ακίνητα ήταν πάμφθηνα»


Το γωνιακό κατάστημα στην Πλατεία Μοναστηρακίου και Μητροπόλεως, όπου στους τοίχους έχει κρεμάσει εκατοντάδες φωτογραφίες καλλιτεχνών, πολιτικών, δημοσιογράφων, ανθρώπων των γραμμάτων κτλ., ανήκε ως το 1985 στον ανώτατο αξιωματικό εν αποστρατεία κ. Ν. Δαμβέργη. Τη χρονιά εκείνη το αγόρασε ο κ. Μπαϊρακτάρης αντί 50 εκατ. δρχ. Οπως μας λέει ο ίδιος «το συγκεκριμένο ακίνητο το είχαν ζητήσει πάρα πολλοί επαγγελματίες και μάλιστα προσέφεραν τότε στον κ. Δαμβέργη πολύ περισσότερα χρήματα από τα 50 εκατομμύρια που διέθετα, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να το δώσει σε μένα».


* Η Αθήνα αναφορά για τα ακίνητα


Ο κ. Μπαϊρακτάρης πιστεύει στο κέντρο της Αθήνας και στις προοπτικές που έχει για την ανάπτυξη των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων και θεωρεί ότι είναι και θα παραμείνει το σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στον χώρο της αγοράς ακινήτων. Ο ίδιος, όπως μας λέει, επενδύει σε ακίνητα που βρίσκονται σε καλά σημεία, ενώ ψάχνει ευκαιρίες στο Μοναστηράκι και γενικότερα στο κέντρο της Αθήνας. Κινητήριος δύναμη για να πραγματοποιεί τις επενδύσεις στα ακίνητα αποτελούν τα μαγαζιά του, τα οποία τα προσέχει μαζί με τους γιους και τους συνεργάτες του σαν κόρη οφθαλμού. Από τους τρεις γιους που έχει, ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι γιατρός στον «Ευαγγελισμό», ενώ οι δύο μικρότεροι ασχολούνται με την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης.


* Τα νεοκλασικά της Πλάκας


Τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει μερικά από τα ωραιότερα ακίνητα πέριξ της Πλατείας Μοναστηρακίου και της Πλάκας. Συγκεκριμένα έχει αποκτήσει ένα νεοκλασικό ακίνητο στην Πλάκα, κοντά στους «Αέρηδες», εμβαδού περίπου 600 τ.μ., το οποίο αναπαλαιώθηκε πρόσφατα και το ισόγειο το έχει μισθώσει η Τράπεζα Πειραιώς, στεγάζοντας εκεί ένα από τα υποκαταστήματά της. Εχει επίσης αγοράσει ένα από τα ιστορικότερα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, στην Πλατεία Δημοπρατηρίου (γωνία Μητροπόλεως και Κυρικίου), εμβαδού 900 τ.μ. Το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί πλήρως, το έχει ονομάσει «Σταθμός Μπαϊρακτάρη» και εκεί στεγάζονται εκτός των άλλων και τα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο το αγόρασε πριν από περίπου 5 χρόνια αντί 600 εκατ. δρχ., ενώ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες επιχειρηματίας τού προσέφερε 1,2 δισ. δρχ. για να το αγοράσει και όταν άρχισαν οι στηρικτικές εργασίες ο ίδιος του προσέφερε 1,5 δισ. δρχ.


Οπως δηλώνουν φίλοι του στο «Βήμα», ο Σπ. Μπαϊρακτάρης έχει αγάπη και μεράκι για την απόκτηση και αναπαλαίωση νεοκλασικών κτιρίων. Τον τραβούν σαν μαγνήτης. Εάν του το επιτρέπει ο νόμος στεγάζει σε αυτά τις επιχειρήσεις του, εάν όχι τα εκμισθώνει σε τράπεζες, εμπορικές αλυσίδες κτλ. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπαλαιώσει τέσσερα νεοκλασικά κτίρια, τα οποία τα έχει αξιοποιήσει εμπορικά. Τα δύο νεοκλασικά στην οδό Μητροπόλεως και στην Αδριανού στην Πλάκα που του ανήκουν τα έχει εκμισθώσει στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς, αντίστοιχα. Στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του συγκαταλέγεται επίσης ένα από τα πιο ιστορικά ακίνητα της Αθήνας, το πανδοχείο «Αίολος» στην Πλάκα, το οποίο πρόκειται να αναπαλαιώσει σύντομα.


* Το «φιλέτο» της οδού Ερμού


Πριν από περίπου εννέα μήνες ο Σπ. Μπαϊρακτάρης αγόρασε από την Alpha Bank το νεοκλασικό ακίνητο στην Πλατεία Καπνικαρέας, τη Στοά Μέντη, αντί 9 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι 2.700 τ.μ., ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες αναπαλαίωσης και ανακατασκευής του, με την έγκριση της Πολεοδομίας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Λίγες ημέρες μάλιστα αφότου ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ακινήτου αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν από τον κ. Μπαϊρακτάρη να τους πωλήσει το ακίνητο σε τιμή αρκετά υψηλότερη (υπήρχαν και προσφορές που ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ). Το συγκεκριμένο ακίνητο θα έχει ενιαίους χώρους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα στεγάσουν κάποιο πολυκατάστημα. Στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε να είναι εφικτό να εκμισθωθεί. Ο κ. Μπαϊρακτάρης αναμένεται να δημιουργήσει σε αυτό το ακίνητο, σε συνεργασία με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη κ. Στ. Κραουνάκη, έναν πολιτιστικό πολυχώρο.