Με τον φόβο ενός ενδεχόμενου ηπατικού κώματος, το οποίο θα δημιουργήσει στον οργανισμό του κ. Χριστόδουλου μη αναστρέψιμες καταστάσεις, ζουν οι στενοί του συνεργάτες. Από το πρωί της Παρασκευής οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου έχουν αρχίσει να του χορηγούν εκ νέου την ενέσιμη μορφή χημειοθεραπείας την οποία διέκοψαν για μερικές ημέρες μετά τα σοβαρά προβλήματα τα οποία παρουσίασε η κλινική του εικόνα. Και όπως λένε κληρικοί οι οποίοι βρίσκονται κοντά του, η δόση της χημειοθεραπείας που χορηγείται στον Αρχιεπίσκοπο είναι πολύ μικρότερη από την προβλεπόμενη και αυτό γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο ισχυρών παρενεργειών, αναλόγων εκείνων τις οποίες παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η αρχιεπισκοπική κατοικία της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, στο Παλαιό Ψυχικό, κατακλύζεται από επισκέψεις επισήμων αλλά και απλών ανθρώπων, από λουλούδια και επιστολές, μέσω των οποίων εκατοντάδες πιστοί εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον κ. Χριστόδουλο. Ορισμένοι όμως ιεράρχες οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο χαρακτηρίζουν «δίκοπο μαχαίρι» τις επισκέψεις τις οποίες δέχεται ο κ. Χριστόδουλος, καθώς από τη μία πλευρά ενισχύεται το ηθικό του, αλλά από την άλλη κουράζεται κιόλας.


Η μείωση των αιμοπεταλίων την οποία παρουσίασε ο οργανισμός του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε συναγερμό στους στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για την εξέλιξη την οποία θα έχει η ασθένεια του κ. Χριστόδουλου. Γι’ αυτό και εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς του στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το οποίο από την ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε από το Μαϊάμι, στα τέλη Οκτωβρίου, βρίσκεται ανά πάσα στιγμή έτοιμος ένας θάλαμος νοσηλείας προκειμένου εάν χρειαστεί να νοσηλευθεί για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάσει η κατάσταση της υγείας του. Οι θεράποντες ιατροί του επισκέπτονται διαρκώς τον κ. Χριστόδουλο, τον υποβάλλουν σε εξετάσεις και τον ενημερώνουν για την εξέλιξη της ασθένειάς του. Η θεραπευτική αγωγή την οποία ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος συνίσταται στην παροχή χημειοθεραπείας, η οποία αποτελείται από χάπια και ενέσιμη μορφή φαρμάκων, που χορηγείται μέσω ορού.


Επί της ουσίας, οι δυνατότητες τις οποίες έχουν οι ιατροί του είναι ελάχιστες. Και προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αλυσιδωτά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται αλλάζοντας διαρκώς τον τρόπο και τις δόσεις των κοκτέιλ φαρμάκων που του χορηγούν. Από το πρωί της περασμένης Τρίτης, όπως λέγεται, άρχισε να λαμβάνει και πάλι τα δύο από τα τέσσερα χάπια τα οποία του συνέστησαν οι αμερικανοί θεράποντες ιατροί του. Το μεσημέρι της Παρασκευής εξάλλου άρχισε και η παροχή της ενέσιμης μορφής φαρμάκων, η οποία φαίνεται ότι προκάλεσε και τις περισσότερες παρενέργειες. «Εάν δεν πιστεύαμε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη δεν θα υποβάλλαμε τον Αρχιεπίσκοπο σε τέτοια δοκιμασία» δήλωνε στο «Βήμα» ένας από τους επτά έλληνες θεράποντες ιατρούς του κ. Χριστόδουλου. Οπως πρόσθετε ευτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρουσιάζει προβλήματα στους νεφρούς και στην καρδιά του. Και για πρώτη φορά ύστερα από πολλά έτη ρυθμίστηκε και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος τον ταλαιπωρούσε επί πολλά χρόνια».


Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι του χορηγούνται ειδικά φάρμακα, η κοιλιακή χώρα του Αρχιεπισκόπου έχει αρχίσει εκ νέου να συγκεντρώνει ασκητικό υγρό, το οποίο και αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό των γιατρών, καθώς μπορεί να προκληθεί εκ νέου μια θρόμβωση αντίστοιχη με εκείνη που εμφάνισε πριν από δέκα ημέρες στο πόδι του και αντιμετωπίστηκε αμέσως από τον φόβο μήπως προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά.


Η δυσφορία και η δύσπνοια ταλαιπωρούν πολλές ώρες της ημέρας τον κ. Χριστόδουλο, ο οποίος σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες τρώει ελάχιστα και κοιμάται ακόμη λιγότερο. Ενώ και ο ίκτερος που έχει αρχίσει να εμφανίζει ο κ. Χριστόδουλος τους ανησυχεί για όσα μπορεί να συμβούν από εδώ και πέρα, αφού φαίνεται ότι η χημειοθεραπεία στο ήπαρ ελάχιστα μπορεί να αποδώσει και όλες οι προσπάθειες φαίνεται να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της κατάστασης στο παχύ έντερο και στους καρκινικούς όγκους, την ύπαρξη των οποίων διαπίστωσε ο γιατρός κ. Ανδρ. Τζάκης στη διάρκεια της διαδικασίας μεταμόσχευσης ήπατος στον Αρχιεπίσκοπο.


Επισκέψεις Το αίτημα για τους Τιτουλάριους Μητροπολίτες


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης έχουν ήδη επισκεφθεί τον κ. Χριστόδουλο για να του ευχηθούν ταχεία ανάρρωση. Τις επόμενες ημέρες την αρχιεπισκοπική κατοικία αναμένεται να επισκεφθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Αλαβάνος καθώς και άλλα στελέχη κομμάτων και υπουργοί.


Οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου δεν κρύβουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν, η ασθένειά του έδειξε την καθολική αποδοχή που έχει ο κ. Χριστόδουλος από τον πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και από τους πιστούς. Οπως επισημαίνουν αυτές οι συχνές επισκέψεις προκαλούν αισιοδοξία μεν στον Αρχιεπίσκοπο αλλά τον ταλαιπωρούν και δεν είναι λίγες οι στιγμές που αισθάνεται κανείς να μετατρέπονται σε «δίκοπο μαχαίρι».


Πάντως μέσα από αυτές τις συναντήσεις ο κ. Χριστόδουλος προωθεί τα ζητήματα τα οποία τον απασχολούν. Η τροπολογία για την αναβάθμιση των έξι θέσεων βοηθών επισκόπων σε Τιτουλάριους Μητροπολίτες ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσε στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, ο οποίος και δεσμεύτηκε για την άμεση προώθησή της σε ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. Η απόφαση του κ. Στυλιανίδη προκάλεσε προβληματισμό στην πλειονότητα της Ιεραρχίας όμως ελάχιστες ήταν οι ενστάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν, καθώς σε τόσο δύσκολες στιγμές για τον Αρχιεπίσκοπο δεν επιθυμούν να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ακόμη, όπως λένε, είναι αμφίβολο εάν ο κ. Χριστόδουλος θα μπορέσει να προεδρεύσει σε μία συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας για να σταθεί δυνατόν να αποκαταστήσει τους στενούς του συνεργάτες σε θέσεις Τιτουλαρίων Μητροπολιτών.


Πίστη και ελπίδα


Περιστοιχισμένος από τους διακόνους του, τους στενούς συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα τον ταλαιπωρούν. Και πιστεύει, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του, ότι θα ξεπεράσει με τη βοήθειά τους την ασθένειά του και ασφαλώς και με τη βοήθεια του Θεού. Υπάρχουν όμως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Χριστόδουλος δεν γνωρίζει την πλήρη εξέλιξη της ασθένειάς του. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνεργάτες του ζήτησαν τη βοήθεια του πνευματικού αδελφού του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο άνθρωπος που επελέγη για να ενημερώσει τον κ. Χριστόδουλο για την πραγματική κατάσταση της υγείας του. Ο κ. Αμβρόσιος βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό και αναμένεται με ενδιαφέρον η επιστροφή του και οι εξελίξεις οι οποίες θα δρομολογηθούν ύστερα από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο.