Παρηλθε ανεπιστρεπτί η εποχή που ο Μουράτης, ο Δελαβίνιας, ο Πανάκης, ο Μανταλόζης, ο Πεντζαρόπουλος και οι δεκάδες ποδοσφαιριστές των ηρωικών δεκαετιών του ’50 και του ’60 έβαζαν τα πόδια τους στη φωτιά για τα χρώματα της ομάδας και για ένα κομμάτι ψωμί. Το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή είναι σήμερα ιδιαίτερα αποδοτικό. Η ικανότητα να «μιλάς» με τα πόδια πληρώνεται ακριβότερα από την ικανότητα να μιλάς με το μυαλό. Εξαρτάται βέβαια τι έχεις να πεις. Αλλιώς μιλάει ένας καθηγητής πανεπιστημίου από έναν καθηγητή γυμνασίου και διαφορετικά ένας σκόρερ ολκής από έναν… ατζαμή που στο τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα σημαδεύει… μπεκάτσες. Οπως σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο ισχύει η ρήση «το χρήμα πάει στο χρήμα». Ο διάσημος ποδοσφαιριστής δεν θα υπογράψει απλώς ένα καλό συμβόλαιο. Θα επιβάλει και τους όρους του σε μια σειρά λεπτομέρειες που καταγράφονται συνήθως στα ιδιωτικά συμφωνητικά και οι οποίες κάθε άλλο παρά δευτερεύουσας σημασίας είναι. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι «μέτριοι» δεν δικαιούνται να έχουν προνόμια. Στα συμβόλαια που υπογράφουν προσπαθούν κυρίως να κατοχυρώσουν το δικαίωμα να εισπράττουν χωρίς καθυστέρηση τον μισθό τους. Αν καταφέρουν και κάτι περισσότερο, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.



Σύμφωνα με τις ετήσιες αποδοχές και τα προνόμια που διέπουν τη συνεργασία του με την ΑΕΚ, ο πιο διάσημος και καλοπληρωμένος έλληνας ποδοσφαιριστής είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης. Από τις 30.7.1999 που ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας ως τις 30.6.2004 έχει διασφαλίσει ότι θα μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του 2.005.076.000 δρχ. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του. Κάποιες από αυτές όμως προτιμά να τις εισπράττει σε είδος από την ομάδα του. Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογράψει, «η ΠΑΕ ΑΕΚ υποχρεούται πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου να παραδίδει στον ποδοσφαιριστή πέντε εισιτήρια διαρκείας στην α’ σειρά, καθώς επίσης και μια αίθουσα (σουίτα) παρακολούθησης των αγώνων (αριθμός 11)». Σε περίπτωση κατάργησης της χρήσης των σουιτών «η ΠΑΕ ΑΕΚ θα παραχωρήσει στον ποδοσφαιριστή άλλα πέντε εισιτήρια διαρκείας».


Αν όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δικαιούνταν από 10 εισιτήρια διαρκείας, στην εξέδρα επισήμων του γηπέδου της ίσως να μην περίσσευε θέση ούτε για τον πρόεδρο της ομάδας. Θα είχε καταληφθεί από συγγενείς και φίλους. Επειδή όμως όλα τα πόδια των ποδοσφαιριστών δεν είναι ίδια, ο Νικολαΐδης πήρε τα μέτρα του. «Η ΠΑΕ ΑΕΚ υποχρεούται με δαπάνες της στη σύναψη ασφαλιστικού συμβολαίου μέσα σε έναν μήνα (από την υπογραφή του συμβολαίου) υπέρ του ποδοσφαιριστή για την κάλυψη σε κάθε περίπτωση των απολαβών του από το υπογραφέν συμβόλαιο. Σε περίπτωση ανικανότητας του ποδοσφαιριστή να παίξει ποδόσφαιρο, το ασφαλιστέο και καταβαλλόμενο ποσόν θα ανέρχεται σε 2 δισ. δρχ.» ορίζει ρητώς το ιδιωτικό συμφωνητικό των δύο πλευρών.


Ανάλογη σύμβαση έχει υπογράψει με τον Ηρακλή ο Κύπριος Μιχάλης Κωνσταντίνου. Εκτός από τα 934 εκατ. δρχ. που θα εισπράξει από τις 31.7.2000 ως τις 30.6.2003, η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την υποχρέωση βάσει του ιδιωτικού συμφωνητικού «πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου να παραχωρεί και να παραδίδει δωρεάν στον ποδοσφαιριστή πέντε εισιτήρια διαρκείας VIP ετησίως και ως τη λήξη του συμβολαίου του πέντε αεροπορικά εισιτήρια business class από Θεσσαλονίκη για Λάρνακα με επιστροφή, να παραχωρεί δωρεάν πλήρως επιπλωμένη οικία για την οποία να καταβάλλει ενοίκιο ποσό ως 500.000 δρχ. και να συνάψει εντός μηνός ασφαλιστικό συμβόλαιο υπέρ του ποδοσφαιριστή καταβάλλοντας ετησίως όχι περισσότερα από 10 εκατ. δρχ., ώστε το ασφαλιστέο και καταβαλλόμενο σε αυτόν ποσό σε περίπτωση ανικανότητας να ανέρχεται σε 900 εκατ. δρχ.».


Η ΠΑΕ Ηρακλής κράτησε για λογαριασμό της το δικαίωμα να εισπράξει 2 δισ. δρχ. σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής μεταγραφεί το 2002 σε οποιαδήποτε ομάδα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αν η μεταγραφή γίνει το 2001, τότε το 5% από το συνολικό ποσόν που θα εισπράξει η ΠΑΕ Ηρακλής θα περάσει στον λογαριασμό του κύπριου επιθετικού.


Ιδιαίτερα ευνοϊκό ιδιωτικό συμφωνητικό για την ηλικία του έχει υπογράψει ο 17χρονος Ουρουγουανός (με ιταλική υπηκοότητα) Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο με τον Ολυμπιακό. Ο πιτσιρικάς ως τις 30.6.2005 θα εισπράξει σε 20 δόσεις 975.605 δολάρια ΗΠΑ (370 εκατ. δρχ.). Η ΠΑΕ Ολυμπιακός από την πλευρά της διατηρεί το δικαίωμα στη διάρκεια ισχύος του συμβολαίου «να πωλήσει το 100% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή όπου και όταν κρίνει συμφέρουσα μια προσφορά». Τα χρήματα δεν θα μπουν όμως όλα στο ταμείο της. Αν το αντίτιμο της πώλησης του Καστίγιο είναι ως 4 εκατ. δολάρια (1,5 δισ. δρχ.), ο ποδοσφαιριστής δικαιούται το 50%, δηλαδή 750 εκατ. δρχ. Για το υπερβαίνον τα 4 εκατ. δολάρια ποσόν ο Καστίγιο δικαιούται το 35%.


Παράλληλα, αν στα δύο πρώτα χρόνια του συμβολαίου του συμμετάσχει με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 10 παιχνίδια, θα εισπράξει επιπλέον 20.000 δολάρια (7,6 εκατ. δρχ.) και 50.000 δολάρια (19 εκατ. δρχ.) αν έχει 10 συμμετοχές τον τρίτο, τέταρτο και πέμπτο χρόνο του συμβολαίου του.


Αντίθετα με τον Καστίγιο, ο Ροντρίγκο Λακέρντα Ράμος «Φερούζεμ» θέλει τα έξι εισιτήριά του με δρομολόγιο Σάο Πάολο – Αθήνα – Σάο Πάολο να είναι bysiness class. Ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, εκτός από το 1.905.000 δολάρια (723 εκατ. δρχ.) που θα εισπράξει βάσει συμβολαίου από την ΑΕΚ, δικαιούται επιπλέον δωρεάν αυτοκίνητο και επιπλωμένη κατοικία.


Επιπλωμένη οικία μισθωτικής αξίας ως 350.000 δρχ. υποχρεώνεται να παρέχει η ΠΑΕ ΑΕΚ στον Θεόδωρο Ζαγοράκη. Αντίθετα με τον Ζαγοράκη, ο Βασίλης Τσάρτας με το ιδιωτικό συμφωνητικό θέλησε να εξασφαλίσει το μέλλον του. Η ΠΑΕ ΑΕΚ το 2003 για να ανανεώσει μονομερώς το συμβόλαιό του θα πρέπει να καταβάλει το ποσόν των 850 εκατ. δρχ. Ειδικότερα, 250 εκατ. δρχ. την 1.9.2003, 150 εκατ. δρχ. την 1.1.2004, 250 εκατ. δρχ. την 1.9.2004 και 200 εκατ. δρχ. την 1.1.2005.


Αντίτιμο 10 δισ. δρχ. και 11,4 δισ. δρχ. πρέπει να φέρουν αντιστοίχως στον Ολυμπιακό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και ο Πίτερ Οφορίκουε για να «σπάσουν» το συμβόλαιό τους. Το πρόβλημα για την πειραϊκή ΠΑΕ είναι ότι στο μεταξύ η FIFA απαγόρευσε την καταβολή αντιτίμου για ποδοσφαιριστές άνω των 25 ετών.


Στην ίδια λογική με τον Ολυμπιακό κινήθηκε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκειμένου να δεσμεύσει τον Νίκο Λυμπερόπουλο. Ο καλαματιανός ποδοσφαιριστής, αν αποχωρήσει από τους Πράσινους χωρίς τη συναίνεσή τους ως τις 30.6.2002, οφείλει να καταβάλει 15 εκατ. δολάρια (5,7 δισ. δρχ.). Αν η αποχώρηση γίνει στο μεσοδιάστημα από 30.6.2002 ως 30.6.2003, το ποσόν της επιστροφής μειώνεται σε 12 εκατ. δολάρια (4,5 δισ. δρχ.).


Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακάλυψε έναν επιπλέον τρόπο ώστε οι ποδοσφαιριστές της να αποδίδουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού ο διεθνής με την Εθνική Πολωνίας Εμμάνουελ Ολιζαντέμπε, «αν ως τις 30.6.2001 έχει συμμετοχή στο 50% των επίσημων αγώνων της ομάδας του, θα λάβει πριμ 50.000 δολάρια» (19 εκατ. δρχ.). Το πριμ του Ολιζαντέμπε θα αυξηθεί για τις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους. Εφόσον συμμετάσχει στο 60% των επίσημων αγώνων θα εισπράξει 250.000 δολάρια (95 εκατ. δρχ.). Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ανανεώσει μονομερώς το συμβόλαιό του.


Πριμ δικαιούνται ακόμη δύο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που αποκτήθηκαν κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης θα πάρει 10 εκατ. δρχ. εφόσον την εφετινή περίοδο αγωνισθεί στο 30% των επίσημων αγώνων της ομάδας και 20 εκατ. δρχ. τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους με την προϋπόθεση ότι θα έχει συμμετοχή στο 50% των αγώνων. Πριμ 20 εκατ. δρχ. θα εισπράττει και ο Γκανέζος Ντέρεκ Μπόατενγκ για κάθε χρόνο διαρκείας του συμβολαίου του που θα έχει συμμετοχή στο 50% των επίσημων αγώνων του Παναθηναϊκού.


Ο Ιλια Ιβιτς θα εισπράξει εφάπαξ ως τις 30.6.2001 από τον Αρη 25.380.710 δρχ. Αν η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης επιθυμεί όμως να ανανεώσει τη συνεργασία τους, τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να καταβάλει στον σέρβο ποδοσφαιριστή 1.269.035 δολάρια (482 εκατ. δρχ.) και άλλα τόσα τον δεύτερο χρόνο.


Οι δύο κύπριοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, ο Γιαννάκης Οκκάς και ο Γιώτης Εγκωμίτης, συμφώνησαν να εισπράξουν τα χρήματα του συμβολαίου τους σε μάρκα (2.891.065 ο πρώτος και 2.796.630 ο δεύτερος). Επιπλέον ο ΠΑΟΚ οφείλει να διαθέσει στον καθένα επιπλωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία της αρεσκείας τους, αυτοκίνητο μεσαίου μεγέθους και ετησίως δύο εισιτήρια μετ’ επιστροφής για την Κύπρο.


Τη στέγη των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών της εξασφαλίζει μέσω των συμβολαίων η ΠΑΕ Ηρακλής. Η διαφορά είναι ότι το ενοίκιο του Κώστα Νεμπεγλέρα ανέρχεται σε 175.000 δρχ., του Ιεροκλή Στολτίδη σε 250.000 δρχ.


Η ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας επισήμως δεν δεσμεύεται για την παροχή σπιτιών και αυτοκινήτων στους ποδοσφαιριστές της. Προσφέρει όμως πριμ παραμονής στην κατηγορία. Εφόσον η ομάδα δεν υποβιβασθεί, ο Στέφανος Μπασινάς θα εισπράξει 4 εκατ. δρχ., ο Μίλαν Πάβλοβιτς 3 εκατ. δρχ., ο Βασίλης Ξάνθης 1 εκατ. δρχ., ο Φώτης Λαγός 5 εκατ. δρχ. Η ΠΑΕ της Καισαριανής έχει ανακαλύψει έναν επιπλέον τρόπο για να αποδίδουν το μάξιμουμ οι ποδοσφαιριστές της. Ο Πάβλοβιτς από τα 73 εκατ. δρχ. του συμβολαίου του εισέπραξε 4 εκατ. δρχ. στις 31.12.2000, ενώ 2 εκατ. δρχ. θα εισπράξει στις 30.5.2001. Τα «πολλά» ο σέρβος ποδοσφαιριστής θα τα εισπράξει εφόσον συνεχίσει να αγωνίζεται στον Αστέρα τα επόμενα χρόνια.


Ο Αλέξανδρος Τάτσης των Ιωαννίνων για κάθε 10 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος δικαιούται βάσει του συμβολαίου του πριμ 1 εκατ. δρχ., το οποίο θα καταβάλλεται όμως στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.


Από την πλευρά του ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος του Ιωνικού εξασφάλισε ότι «οι έκτακτες παροχές θα καταβάλλονται μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία καταβολής της δόσης του συμβολαίου». Κάτι είναι και αυτό. Γιατί οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ομάδων της Α’ κατηγορίας τον μόνο όρο που βάζουν στο συμβόλαιό τους είναι να πληρώνονται τον μισθό τους χωρίς καθυστέρηση.