ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ συγκάλεσε ο κ. Μ. Εβερτ την Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για σήμερα Κυριακή στις 10 το πρωί. Η τυπική δικαιολογία που προβλήθηκε ήταν μάλλον πρωτότυπη: ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης φεύγει διακοπές στο εξωτερικό και κατά συνέπεια πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ψήφιση των διαδικασιών εκλογής αντιπροσώπων. Η ανακοίνωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής αύξησε απότομα την κινητικότητα ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της ΝΔ. Ετσι αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των κκ. Ι. Βαρβιτσιώτη, Στ. Δήμα, Κ. Καραμανλή και Ι. Κεφαλογιάννη για να ανταλλάξουν απόψεις για το τι δέον γενέσθαι. Οι τέσσερις συμμερίζονται την άποψη ότι «ούτως ή άλλως υπάρχει παραβίαση του κομματικού καταστατικού», οπότε θα χρειαστεί μια πιο «γενναία αντιμετώπιση» που να αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια συμμετοχής στη βάση της ΝΔ. Αναμένεται επίσης να αναλάβουν πρωτοβουλία προς τον κ. Σουφλιά.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σουφλιάς απευθύνθηκε προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ με επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία καταγγέλλει ότι ο κ. Εβερτ οδηγεί το κόμμα σε κρίση και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο κ. Σουφλιάς στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με τη σύμφωνη γνώμη όλων ανεξαιρέτως αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι για ένα συνέδριο χωρίς αμφισβητήσεις θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο για τους όρους διεξαγωγής του. Στις 27 Νοεμβρίου ομόφωνα προτάθηκε στον κ. Ράλλη να αναλάβει πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και δεσμεύτηκε ο κ. Εβερτ ότι θα καλέσει σε δυο-τρεις ημέρες τον κ. Βαρβιτσιώτη και εμένα για να συζητηθούν οι προτάσεις μας. Ο κ. Εβερτ αθέτησε αυτές τις δεσμεύσεις και συνεκάλεσε προσχηματικά την Εκτελεστική Επιτροπή. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και με τις μεθοδεύσεις αυτές οδηγείται σε περιπέτεια. Η ευθύνη βαρύνει όλους και τον καθένα ξεχωριστά, και έχουμε χρέος να την αναλάβουμε».
Τώρα πλέον είναι αβέβαιο αν ο κ. Σουφλιάς θα πάρει μέρος στο συνέδριο, παρά το γεγονός ότι ως πρόσφατα έδινε εγγυήσεις για την υπό οιουσδήποτε όρους συμμετοχή. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα εκτιμήσει τη στάση της τις επόμενες εβδομάδες χωρίς δεσμεύσεις καθώς είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε επιλογή. Σκανδαλίδης: Αναζητούμε 100 κομματικούς… Χμερ
Η Πολιτική Γραμματεία σχεδιάζει την ανασυγκρότηση των οργανώσεων
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ αύριο (για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες) η Πολιτική Γραμματεία του ΠαΣοΚ υπό την προεδρία του κ. Κ. Σημίτη με θέμα την πορεία του κόμματος σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.
Τη συνεδρίαση προκάλεσε ο Γραμματέας της ΚΕ κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ ως πολιτικός σχηματισμός μπήκε στην κρισιμότερη και πιο λεπτή φάση της πορείας του.
Κατά τον κ. Σκανδαλίδη, το κόμμα κινδυνεύει να μην επενδύσει σε επίπεδο συλλογικό τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα όσα κέρδισε με το συνέδριο και τη νίκη του στις εκλογές.
Και αυτό γιατί, όπως θα τονίσει στην εισήγησή του, «αναπαράγεται μια ατμόσφαιρα αντιπαραθέσεων, η ίδια που υπήρχε και στο συνέδριο του κόμματος, αλλά κυρίως επειδή οι αξιωματούχοι του κόμματος πολύ δύσκολα εισέρχονται πλέον στις διαδικασίες ανασυγκρότησης».
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ο Γραμματέας του κόμματος δεν φοβάται τόσο τις κοινωνικές εκρήξεις (που ήδη εμφανίστηκαν λόγω του προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου) όσο τη δυνατότητα του ΠαΣοΚ να εμφανισθεί ενιαίο και αξιόπιστο στις προσεχείς νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.
Η ανασυγκρότηση, κατά τον Γραμματέα του κόμματος, ξεκίνησε με δυναμική από τη βάση και στην εισήγησή του τονίζει: «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το ΠαΣοΚ, το ακούει, το παρακολουθεί και εκείνο που ζητάει από αυτό είναι να μπει σε μια διαδικασία ανανέωσης, ανασυγκρότησης κυρίως σε επίπεδο νομού και περιφέρειας». Παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει ο τόπος, παρά την κοινωνική αναταραχή (με τις αγροτικές κινητοποιήσεις κλπ.) και παρά την απορρόφηση ικανών στελεχών στην κυβέρνηση, η υπόθεση της ανασυγκρότησης θεωρείται από τον κ. Σκανδαλίδη πρώτιστο μέλημα του ΠαΣοΚ «δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και προτείνει:
* Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης σε επίπεδο νομού θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι σχεδιασμοί και οι στρατηγικές ώστε να ενεργοποιηθούν οι συλλογικές διαδικασίες: «Χρειάζονται στο ΠαΣοΚ 100 Χμερ να οργώσουν όλους τους νομούς και εκατοντάδες άλλα στελέχη να επισκεφθούν όλες τις περιφέρειες για να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης». ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Κ. Σημίτης πρόκειται εντός των ημερών να αποστείλει επιστολή προς όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ που κατέχουν κυβερνητική θέση (γενικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές Οργανισμών και ΔΕΚΟ) με την οποία θα τους καλεί εντός μηνός να επιλέξουν ανάμεσα στη θέση τους και σε μια μελλοντική βουλευτική υποψηφιότητα. Οπως πρώτο έγραψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα του ασυμβιβάστου κυβερνητικής θέσης και θέσης στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος μετά την απροθυμία πολλών στελεχών να καταλάβουν θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό. Πρόθεση ωστόσο του Πρωθυπουργού είναι το ασυμβίβαστο να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες θέσεων, όπως είναι ο αιρετός νομάρχης, ο δήμαρχος, ακόμη και ο κοινοτάρχης.
Με την παραλαβή αυτής της επιστολής αναμένεται να υπάρξει ένα κύμα παραιτήσεων από τον κυβερνητικό μηχανισμό (κυρίως από γενικούς γραμματείς που επιθυμούν στις επόμενες εκλογές να πολιτευθούν). Επεσε διχόνοια στο Εκτελεστικό
Ο Γραμματέας του κόμματος είναι δυσαρεστημένος
από τη συμπεριφορά ορισμένων μελών
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης συγκαλεί τις πρώτες ημέρες του 1997 την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος με κύριο στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιοργάνωσης του κομματικού μηχανισμού. Η σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας γίνεται από τον κ. Σκανδαλίδη μετά τα φαινόμενα δυσλειτουργίας που έχουν εμφανιστεί στο Εκτελεστικό Γραφείο αφού τα περισσότερα μέλη του είναι κυβερνητικά στελέχη ενώ πολλά από τα υπόλοιπα απουσιάζουν συχνά και αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις του.
Στην Εκτελεστική Γραμματεία, που συνεδριάζει μόνο υπό την προεδρία του Γραμματέα του κόμματος, μετέχουν όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που δεν είναι μέλη της κυβέρνησης και τα 12 μέλη της Γραμματείας των Τομέων. Δηλαδή οι Γραμματείς: Διεθνών Σχέσεων κ. Π. Αυγερινός, Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Μαγκριώτης, Κοινωνικού Διαλόγου κ. Λ. Αποστολίδης, Αυτοδιοίκησης κ. Θ. Τσούρας, Ποιότητας Ζωής κυρία Ροδούλα Ζήση, Παιδείας – Πολιτισμού κ. Χρ. Σμυρλής, Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γρ. Νιώτης, Ισότητας κυρία Αννα Καραμάνου, Οργανωτικού κ. Μ. Νεονάκης, Συνδικαλιστικού κ. Αθ. Παπαγεωργίου, Ενημέρωσης – Επικοινωνίας κ. Αθ. Αλευράς και Οικονομικών κ. Στ. Σουμάκης.
Ανεπισήμως όμως λέγεται ότι η σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι μια πράξη αντιπερισπασμού του κομματικού μηχανισμού και κυρίως του κ. Κ. Σκανδαλίδη εναντίον ορισμένων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου που ασχολούνται είτε με την προσωπική τους προβολή είτε ως «μικροί πρωθυπουργοί» ασκώντας προσωπική πολιτική και παραγνωρίζοντας τον ρόλο του Γραμματέα. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο (η τελευταία συνεδρίασή του για το 1996) με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για τον «συνήγορο του πολίτη». Βέβαιον όμως είναι ότι στο τελευταίο αυτό Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς θα εξετασθούν και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η προώθηση του κυβερνητικού έργου. ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΜΙΑ αστυνομία διαφορετική από τις άλλες έγινε ο φόβος και ο τρόμος των… Μερτσέντες. Πρόκειται για την αστυνομία κρατικών αυτοκινήτων που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και έχει εντολή να ελέγχει οποιαδήποτε ώρα (ακόμη και τις νυχτερινές) αν τα κρατικά αυτοκίνητα όντως μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
Τα 22.000 και πλέον «αμαρτωλά κρατικά αυτοκίνητα», όπως έγραψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, εξακολουθούν να είναι «αμαρτωλά» και τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις αργίες. Η «αστυνομία» αυτή συνέλαβε υπουργικά αυτοκίνητα να μεταφέρουν τις… οικογένειες των οδηγών ή την οικογένεια και φίλους του υπουργού σε κέντρα διασκέδασης, ακόμη και σε ψώνια. Επίσης συνέλαβε κρατικά αυτοκίνητα σε χωριά και σε εξοχικά θέρετρα, να τα οδηγούν άσχετοι και βεβαίως επέβαλε τις προβλεπόμενες ποινές. Ποιες είναι αυτές; Στέρηση του αυτοκινήτου για ένα μήνα ή ακόμη κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Και μη νομίζετε ότι τα πρόστιμα αυτά ισχύουν για τις υπουργικές Μερτσέντες. Οχι, αυτές έχουν το… απυρόβλητο! Ο ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ διάρκειας δυόμισι ωρών είχε προχθές, Παρασκευή, στο υπουργείο Ανάπτυξης η υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου με τους επιχειρηματίες κκ. Β. Βαρδινογιάννη, Σ. Κόκκαλη, Δ. Κοπελούζο και Σπ. Λάτση, σε μια προσπάθεια να συμπέσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου για την κατάκτηση σοβαρών οικονομικών θέσεων και τη γενικότερη οικονομική διείσδυση ελληνικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη.
Οπως ανακοινώθηκε, η συζήτηση αφορούσε στο κυβερνητικό σχέδιο για μια επιθετική πολιτική οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας. Η συνάντηση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και, όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που ήδη δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις επιχειρηματίες κκ. Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Κοπελούζος και Λάτσης έχουν αναπτύξει ή προωθούν δυναμικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η ναυτιλία και η διακίνηση πετρελαιοειδών. Μερικές φορές, όμως, τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα.
Οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού και της υπουργού Ανάπτυξης για τη χάραξη ενός «βαλκανικού σχεδίου» και τον συντονισμό με τον επιχειρηματικό κόσμο είχαν αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές. Οπως έγινε γνωστό, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες στην προχθεσινή σύσκεψη εκδήλωσαν την προθυμία τους να ενισχύσουν την κυβερνητική προσπάθεια.



