Ενας οικονομολόγος, ο κ. Γεώργιος Κουκόπουλος, έχει αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη ναυπηγική, βιομηχανική και εμπορική εταιρεία του Λαυρίου Ολύμπικ Μαρίν ΑΕ, η οποία προωθεί επένδυση της τάξεως των 2,5 δισ. δρχ. για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, μαρίνας. Στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας φαίνεται να έχουν γίνει αλλαγές, αφού δεν συμμετέχει πλέον κανείς αλλοδαπός. Αντιπρόεδρος του ΔΣ είναι ένας υποναύαρχος εν αποστρατεία, ο κ. Σταμάτης Μανθούλης. Στα μέλη του ΔΣ περιλαμβάνονται, εξάλλου, ο εφοπλιστής κ. Γεώργιος Γαβριήλ, ο πολιτικός μηχανικός κ. Πέτρος Μιγκίρος, ο υπάλληλος ΔΕΗ κ. Ιώαννης Μπαλόπουλος και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κκ. Λεωνίδας Καραμάνος και Αντώνης Κωστάλας.


Κάτοικος Γερμανίας και φυσικά γερμανός υπήκοος είναι ο επικεφαλής της Adidas Hellas ΑΕ. Πρόκειται για τον κ. Erich Stamminger, ο οποίος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Αντιπρόεδρος είναι ένας έλληνας βιομήχανος, ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, μηχανολόγος οικονομολόγος, που έχει γεννηθεί το 1950 και κατοικεί στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Βιομήχανος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο κ. Αλέξανδρος Αντωνιάδης, οικονομολόγος, που έχει γεννηθεί το 1952 στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί εκεί. Οι δύο έλληνες επιχειρηματίες ελέγχουν και διευθύνουν την ισχυρή κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία Ελληνικά Κλωστήρια Πέλλης ΑΕ, η οποία παλαιότερα αντιπροσώπευε την «Adidas». Μέλη του πενταμελούς ΔΣ είναι, επίσης, οι γερμανοί υπήκοοι κκ. Helmut Zwicknagl και Roland Lessing. Ο έλεγχος της Adidas Hellas ΑΕ βρίσκεται στη γερμανική πλευρά.


Πενταμελής είναι η διοίκηση της εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας μηχανημάτων και ανταλλακτικών Alfa Laval ΑΕ, θυγατρικής της ομώνυμης διεθνούς εταιρείας. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο κ. Joel Michel Elle Maitre, ιδιωτικός υπάλληλος, που γεννήθηκε στη Γαλλία το 1949 και κατοικεί στην Ελβετία. Τα καθήκοντα όμως του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου του ΔΣ ασκεί Ελληνας, ο κ. Φίλιππος – Πατρίκιος Αναστασίου, ιδιωτικός υπάλληλος, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1945 και κατοικεί στο Χαλάνδρι Αθηνών. Τη διοίκηση συμπληρώνουν η δικηγόρος κυρία Μαργαρίτα Γεωργουτσάκου και δύο αλλοδαποί, οι κκ. Lars – Goran Andersson και Jose Bellinkx.


Η κυρία Βενέσσα – Ασπασία Καψάλη, επιχειρηματίας, είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων ολοκληρωμένων επενδύσεων Ατταλος ΑΕ. Στα μέλη του ΔΣ περιλαμβάνονται και ο βιομήχανος κ. Ηρακλής Σοφράς.


Πέντε Αμερικανοί και μία Ελληνίδα συνθέτουν τη διοίκηση της εμπορικής εταιρείας Arrow Ελλάς ΑΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Marlin Miller, 64 ετών, κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών. Διευθύνουσα σύμβουλος είναι η κυρία Παναγιώτα Κοντοπούλου. Ολα τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατοικούν στις ΗΠΑ.


Ενας δημόσιος υπάλληλος, ο κ. Αστέριος Μαρτιναίος, είναι επικεφαλής, στη θέση του προέδρου, στην ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία Αθλητική Ενωση Νιγρίτας ΑΕ των Σερρών. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο επιχειρηματίας κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου έχει ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Κουλτσιάκης.


Οι επιχειρηματίες κκ. Παναγιώτης Οικονόμου και Ιωάννης Οικονόμου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στο διοικητικό συμβούλιο της τεχνικής, εμπορικής και τουριστικής εταιρείας ΔΕΜΑΣ ΑΕ. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Μακρής.


Σκανδιναβοί συμμετέχουν στη διοίκηση της γνωστής εμπορικής εταιρείας Οίκος Αντιπροσωπειών και Εμπορίου Κ.Γ. Λαζαράκης ΑΕ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Α. Λαζαράκης. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κ. Makinen Seppo Ilmapi, κάτοικος Φινλανδίας. Τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι κκ. Poyhonen Simopekka, Γεώργιος Ν. Ηλιόπουλος και Γρηγόριος Γρηγοριάδης.




Συγγενής με την εταιρεία καλλυντικών είναι η εταιρεία Διανκάλ ΑΕ Καλλυντικών, όπως φαίνεται από τη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επιχειρηματίας κ. Πέτρος Φραγκογιάννης, με αντιπρόεδρο τον επιχειρηματία κ. Γεώργιο Φραγκογιάννη. Τρίτο μέλος του ΔΣ της «Διανκάλ» είναι η κυρία Μαρία Ψαρόβαρκα, ιδιωτικός υπάλληλος.




Πλήρως… γερμανική είναι η διοίκηση της βιομηχανίας αλλαντικών και άλλων προϊόντων κρέατος Μάροξ Ελλάς ΑΕ, η οποία είναι, πράγματι, θυγατρική γερμανικής εταιρείας. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κ. Gerard Janssen, επιχειρηματίας, κάτοικος Γερμανίας. Στη Γερμανία κατοικούν και τα άλλα δύο μέλη του ΔΣ, οι κκ. Hans – Peter Michalsen και Willy Marz.




Ο επιχειρηματίας κ. Αηδόνης Σταύρου είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Ιχθυοτροφεία Μακρόνησος ΑΕ. Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Ανδρέας Σταύρου, εστιάτορας.




Η προώθηση και η πώληση χημικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο λειτουργίας της νεοϊδρυθείσας εταιρείας Solvay Χημικά ΑΕ, θυγατρικής της διεθνούς εταιρείας πετροχημικών προϊόντων Solvay. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο βέλγος πολιτικός μηχανικός κ. Jean – Pierre Van Halteren, που έχει γεννηθεί το 1938 στο Βέλγιο και κατοικεί εκεί. Μέλη του ΔΣ της εταιρείας, που ανήκει στις αλλοδαπές εταιρείες «Solvay SA» και «Solvay & Janssen», είναι ένας ακόμη βέλγος υπήκοος και η ελληνίδα δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Σταύρου – Κατσίγερα.




Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Καραμούζης θα είναι στο εξής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνικής ΑΕ, που διαχειρίζεται τα αμοιβαία κεφάλαια «Δήλος». Στο καινούργιο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνικής εξελέγη Α’ αντιπρόεδρος ο κ. Δ. Παυλάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ. Ο κ. Παυλάκης θα αναλάβει παράλληλα και τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Επενδύσεων της εταιρείας. Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι κκ. Winkler και U. Behrenwaldt από την Deutsche Bank, καθώς και οι κκ. Α. Βουσβούνης, γενικός διευθυντής της ΕΤΕΒΑ, Α. Βρανάς, υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Γιαννισάκης, διευθυντής της Εθνικής, Γ. Λάγγας, διευθυντής της ΕΤΕΒΑ, και Ι. Πετριτάκης, διευθυντής της ΕΤΕΒΑ.