Κάτω από τις 1.600 μονάδες έστειλε αυτή την εβδομάδα τον γενικό δείκτη τιμών η χρηματιστηριακή αγορά, αντιδρώντας έντονα την Παρασκευή στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τον προϋπολογισμό του 1998.
Ο γενικός δείκτης τιμών του ελληνικού Χρηματιστηρίου έπεσε την Παρασκευή κάτω από τις 1.600 μονάδες κλείνοντας τελικά στις 1.592,82. Στην τιμή αυτή ο δείκτης τιμών του ΧΑΑ ήταν κατά 53 μονάδες χαμηλότερα του επιπέδου που είχε κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Η ποσοστιαία μεταβολή του ήταν ίση με -3,22%.
Από τις πέντε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν οι τέσσερις έκλεισαν με πτώση των τιμών. Χειρότερη συνεδρίαση από πλευράς απωλειών ήταν αυτή της Παρασκευής, όταν ο γενικός δείκτης έχασε 26,2 μονάδες (-1,64%), ενώ στη μοναδική ανοδική συνεδρίαση, αυτήν της Τετάρτης, ο δείκτης είχε ισχνά κέρδη 7,07 μονάδων.
Μειωμένη ήταν και η αξία των συναλλαγών έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Στις πέντε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έγιναν η αξία των συναλλαγών ήταν ύψους 54.079 δισ. δραχμών. Η μέση ανά συνεδρίαση αξία διαμορφώθηκε σε 9.015 εκατ. δραχμές, ήταν δηλαδή μικρότερη κατά 545 εκατ. δραχμές από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότερες σε αξία συναλλαγές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (11.901 εκατ. δραχμές) και οι λιγότερες την Πέμπτη (7.214 εκατ. δραχμές).
Πολλοί από την αγορά αναμένουν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι διαφορετικές από αυτήν που πέρασε, εν αναμονή της απόφασης της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η φιλολογία γύρω από το ενδεχόμενο της ανάληψης των Αγώνων έχει αποδειχθεί πρόσφατα αλλά και παλαιότερα ότι αποτελεί για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν σενάρια και προσδοκίες μελλοντικών κερδών, ανεξάρτητα από το πόσο βάσιμες μπορεί να αποδειχθούν αυτές οι εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνοδος αυτή την εβδομάδα των περισσότερων από τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου.
* Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε στις 1.592,82 μονάδες παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,22%. Από τους επιμέρους δείκτες κέρδη παρουσίασε μόνο αυτός των κατασκευαστικών επιχειρήσεων: έκλεισε την Παρασκευή στις 557,14 μονάδες, τιμή που ήταν υψηλότερη κατά 3,6% από εκείνη της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας.
Ολοι οι άλλοι κλαδικοί δείκτες είχαν απώλειες. Αναλυτικά οι τιμές των άλλων δεικτών και οι εβδομαδιαίες μεταβολές τους είχαν ως εξής: τραπεζών 2.761,21 (3,68%), διαφόρων επιχειρήσεων 903,85 (1,45%), βιομηχανικών 1.113,37 (3,82%), ασφαλειών 633,72 (1,75%), επενδύσεων 570,61 (4,72%), leasing 319,15 (2,1%), συμμετοχών 1.214,24 (2,36%), Παράλληλης Αγοράς 74,64 (3,01%).
Από τις μετοχές που κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι: Εμπορικός Δεσμός (κο) 13%, Αθηνών (κ) 11,8%, Κορφίλ (πο) 11,1%, Ιντεάλ (κ) 10,6%, Τεχνοδομή (κο) 9,2%. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι: Αστήρ 17%, Ερμής 15,3%, Ελλ. Υφαντουργία 14,5%, Πολύχρονος (κα) 12,5% και Παπουτσάνης (κ) 12,2%.



