Εκποιήσεις συμμετοχών, ενοποιήσεις εταιρειών, στο Χρηματιστήριο θυγατρικές
ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του 1996 θα έχει ολοκληρωθεί ικανό μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει την πώληση εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ή όχι, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ελέγχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα, την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο και τη συγχώνευση άλλων επιχειρήσεων. Η διοίκηση της τράπεζας είναι αποφασισμένη άλλωστε να προχωρήσει γρήγορα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο διοικητής της κ. Θ. Καρατζάς, και να καλύψει την υποχρέωσή της προς την κοινοτική νομοθεσία που επιβάλλει την απεμπλοκή της από δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον χρηματοοικονομικό χώρο πολύ προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία στο τέλος του 2002.
Οι δύο πρώτοι στόχοι που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είναι η εταιρεία βαφείων – φινιριστηρίων Ηλιοφίν ΑΕ και η Γενικών Αποθηκών ΑΕ, εταιρείες εισηγμένες και οι δύο στο Χρηματιστήριο.
Τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και εντός του Αυγούστου, πρόκειται να δημοσιευτεί η προκήρυξη που αφορά την πώληση των μετοχών της Ηλιοφίν, στην οποία η Εθνική Τράπεζα έχει ποσοστό συμμετοχής 68%. Η εταιρεία, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα βαφεία – φινιριστήρια της ελληνικής κλωστοϋφαντουργικής παραγωγής, πέρασε με επιτυχία το πρόγραμμα εξυγίανσης που εφάρμοσε η τράπεζα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1991.
Η περασμένη χρονιά μάλιστα ήταν πολύ καλή για την εταιρεία, που αύξησε τις πωλήσεις της κατά 18,2% στα 2.681 εκατ. δρχ. και είχε κέρδη 317 εκατ. δραχμών έναντι 119 εκατ. το 1995. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν στο τέλος Ιουλίου ύψους 2,5 δισ. δρχ.
Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση της εταιρείας Γενικών Αποθηκών ΑΕ, η οποία έχει πίσω της μια ιστορία σχεδόν 90 χρόνων λειτουργίας ιδρύθηκε το 1908 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1925. Η Προνομιούχος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών, όπως ήταν το όνομά της αφού διατηρούσε το προνόμιο έκδοσης εμπορεύσιμων τίτλων, αποθήκευσης εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών τελωνείου που έχουν πλέον καταργηθεί, λειτουργεί από το 1993 ως απλή εταιρεία παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης.
Από τότε έχουν οξυνθεί τα προβλήματά της, με αποτέλεσμα την ύπαρξη σημαντικών συσσωρευμένων ζημιών στον ισολογισμό της οι οποίες συνδέονται και με το υψηλό κόστος παραγωγής των υπηρεσιών που προσφέρει, το οποίο έμεινε αμετάβλητο παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της τα τελευταία τρία χρόνια. Το 1995 η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 2.313 εκατ. δρχ., οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις συσσωρευμένες ζημιές ύψους 2.660 εκατ. δρχ. που είχε η εταιρεία ως το 1994.
Πέραν πάντως της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρεία, φαίνεται ότι έχει περιθώριο να λειτουργήσει αν περιορίσει το κόστος της και σε αυτή την κατεύθυνση έχει προχωρήσει η διοίκηση της Εθνικής για να περιορίσει το προσωπικό της εταιρείας είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου είτε με μετάταξη προσωπικού στο Δημόσιο. Η Εθνική κατέχει ποσοστό περίπου 85% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία στο τέλος του Ιουλίου είχε χρηματιστηριακή αξία ύψους 3,2 δισ. δρχ.
Η πώληση των δύο εταιρειών δεν είναι το μόνο μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Εθνικής που έχει προχωρήσει. Εχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από την τράπεζα, της Εθνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με ποσοστό συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας 80% και της Εταιρείας Διεθνών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που ελέγχεται από την ΕΤΕΒΑ. Η συγχώνευση αυτή, αφού λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 1996.
Η τράπεζα έχει ξεκινήσει επίσης τις διαδικασίες για τη συγχώνευση της Εθνικής Ασφαλιστικής ΑΕΓΑ με την Ασφαλιστική ΕΤΕΒΑ Γενικών Ασφαλίσεων και την πώληση της Ελληνικά Τουριστικά Εργα ΑΕ η οποία είναι ιδιοκτήτρια έκτασης 1.600 στρεμμάτων στο Τατόι. Η μεταφορά της εταιρείας Εθνική Μελετητική Συμβουλευτική ΑΕ στην ΕΤΕΒΑ, που επίσης αποτελούσε μέρος του προγράμματος της Εθνικής, ήδη ολοκληρώθηκε.
Τα σχέδια της τράπεζας για τις θυγατρικές της σε σχέση με την κεφαλαιαγορά περιλαμβάνουν δύο ακόμη κινήσεις: την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος ΑΕ και της Εθνικής Leasing ΑΕ. Και τα δύο αυτά προγράμματα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο έτος και θα προχωρήσουν αφού δημοσιευθούν οι ισολογισμοί των εταιρειών για την τρέχουσα χρήση.
Για τις Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος υπάρχει το τυπικό πρόβλημα των εκφρασμένων σε δολάρια ισολογισμών της εταιρείας. Για την αποκατάσταση της δραχμικής απεικόνισης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας έχει δρομολογηθεί η συγχώνευσή της, μέσα στο 1996, με θυγατρική της επιχείρηση ώστε ο νέος ισολογισμός που θα προκύψει από τη συγχώνευση να είναι κανονικά εκφρασμένος σε δραχμές.
Οι διάφορες συμμετοχές που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και είναι συμμετοχές μειοψηφίας απασχολούν εξίσου τη διοίκηση της τράπεζας και πρόκειται να πωληθούν.
Πέραν των συμμετοχών όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει μερίδιο πλειοψηφίας (Αθηναϊκή Χαρτοποιία, Λάρκο), η τράπεζα θα αποταθεί για την πώληση μετοχών διαφόρων επιχειρήσεων που κατέχει στους βασικούς μετόχους των εταιρειών αυτών.



