Για τρίτη συνεχή χρονιά ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του Δήμου Ζεφυρίου εξαιτίας του ρέματος Ευπυρίδων που βρίσκεται στην περιοχή. Στο ρέμα αυτό, όπως δήλωσε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Αντ. Σωφρονάς, κάτοικος Ζεφυρίου και μέλος του εξωραϊστικού συλλόγου «Ο Αγιος Στυλιανός», «ανοίχθηκε τάφρος μήκους 600 μέτρων από τον Δήμο Ανω Λιοσίων με αποτέλεσμα να μεταβληθούν η κοίτη και ο ρους του». «Αυτό είχε συνέπεια», τόνισε ο κ. Σωφρονάς, «να κινδυνεύουν άμεσα η ζωή, η υγεία και η ακεραιότητα των κατοίκων όταν πλημμυρίζουμε από τις μεγάλες βροχές αφού τα σπίτια απέχουν μόλις 2-3 μέτρα από την τάφρο, η οποία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο». Οι κάτοικοι της περιοχής όμως κατηγορούν κυρίως την ΕΥΔΑΠ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν υποστηρίζοντας ότι η τάφρος αυτή ανοίχθηκε «με την ανοχή και την ολιγωρία της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας».


Ευθύνες επιρρίπτει στην ΕΥΔΑΠ άλλωστε και η δημοτική αρχή του Ζεφυρίου: ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Βασιλακάκης δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι έχει σταλεί από τον δήμο σχετικό έγγραφο στην Εταιρεία με το οποίο ζητείται εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Ο κ. Βασιλακάκης τόνισε μάλιστα ότι, «ενώ έχει δημοπρατηθεί το ρέμα και έχει εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση, παραμένει άγνωστο στον δήμο πότε θα αρχίσει η απαλλοτρίωση και αν θα κλείσει η τάφρος». Επεσήμανε ακόμη ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη λήψη δραστικών μέτρων και να προβούν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση διαιώνισης του προβλήματος.


Από την ΕΥΔΑΠ πάντως ανακοινώθηκε ότι έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο, αλλά επισημάνθηκε ότι «είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, η λύση του οποίου δεν μπορεί να είναι άμεση». Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο αφορά την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων μήκους 1.850 μέτρων στα όρια των δήμων Ζεφυρίου και Ανω Λιοσίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Με τον αγωγό αυτόν επιδιώκεται να καταλήγουν τα όμβρια νερά της περιοχής στον Κηφισό. Οσο για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη διάνοιξη της τάφρου, όπως διευκρινίστηκε από την ΕΥΔΑΠ, «οφείλονται μάλλον σε κακούς τεχνικούς όσο και αυθαίρετους χειρισμούς του Δήμου Ανω Λιοσίων, ο οποίος έκανε μία εκβάθυνση στο ρέμα χωρίς όμως να δώσει άλλη διέξοδο στα βρόχινα νερά με αποτέλεσμα τις γνωστές πλημμύρες».


Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων κ. Ν. Παπαδήμας υποστήριξε από την πλευρά του ότι η διάνοιξη της τάφρου ήταν αναγκαία, καθώς και ότι «είχε προηγηθεί από τον δήμο η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των κατοίκων της περιοχής». Ο κ. Παπαδήμας συμπλήρωσε άλλωστε ότι με την εγκατάσταση του εργολάβου θα αρχίσουν σύντομα τα αντιπλημμυρικά έργα και η επίμαχη τάφρος θα κλείσει, οπότε και θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους όμως είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αλλά μάλλον… εν ευθέτω χρόνω!