Η Γαλλία και το Βιετνάμ υπέγραψαν συμφωνία για 20 αεροσκάφη Airbus και συμφωνίες στους τομείς της άμυνας και του Διαστήματος, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το Ανόι επιδιώκοντας να ενισχύσει την επιρροή της Γαλλίας στην πρώην αποικία της, στη σκιά της απειλής των δασμών από τις ΗΠΑ.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στο Βιετνάμ, η πρώτη ενός Γάλλου προέδρου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, πραγματοποιήθηκε στο φόντο των απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 50% στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιουνίου, που πρόλαβε -πριν μεταθέσει την προθεσμία για 9 Ιουλίου- να τροφοδοτήσει εντάσεις στο μπλοκ των 27 χωρών.

Το εξαρτώμενο από τις εξαγωγές Βιετνάμ, δέχεται έντονες πιέσεις από την Ουάσινγκτον να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, ενώ έχει τραβήξει και την προσοχή της Κίνας στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου και του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (ο οποίος συνεχίζεται παρά την συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου). Το Ανόι έχει δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει την επιβολή δασμών ύψους 46% από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξή του. Η επίσκεψη Μακρόν έρχεται να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων και τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν στην περιοχή οι δασμοί Τραμπ, αλλά και  εμπορικές συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν από την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν αφορούν την αγορά αεροσκαφών, τη συνεργασία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, άμυνας, σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών, δορυφόρους γεωπαρατήρησης της Airbus και εμβόλια της Sanofi. Συνολικά υπογράφηκαν 14 συμφωνίες και περισσότερες συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Ο Μακρόν -ξεπερνώντας σχετικά γρήγορα το σοκ της ιστορίας με την σύζυγό του κατά την άφιξη τους στο Ανόι- σε δηλώσεις του επανέλαβε την υποστήριξη της Γαλλίας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, ένα βασικό θέμα για το Βιετνάμ, το οποίο έχει συχνές αντιπαραθέσεις με το Πεκίνο για τα αμφισβητούμενα σύνορα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η εταιρική σχέση με το Βιετνάμ «συνεπάγεται την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας» και έκανε αναφορά στην υπογραφή των συμφωνιών για την άμυνα και το διάστημα.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Λουόνγκ Κουόνγκ δήλωσε από την πλευρά του, ότι η αμυντική εταιρική σχέση που συνήφθη περιλαμβάνει «ανταλλαγή πληροφοριών για στρατηγικά θέματα» και ισχυρότερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, την κυβερνοασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Γαλλία ήταν η αποικιοκρατική δύναμη της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας για περίπου 70 χρόνια μέχρι που αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 1954, ύστερα από την μεγάλη ήττα στην μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου στο βόρειο Βιετνάμ, κατά την διάρκεια του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας. Οι δεσμοί μεταξύ των δυο πλευρών έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αναβαθμίστηκαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από την πλευρά του Βιετνάμ.

Η επίσκεψη στο Βιετνάμ είναι μέρος της περιοδείας του Μακρόν στη Νοτιοανατολική Ασία που περιλαμβάνει την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, μια περιοδεία που θυμίζει σε σημαντικό βαθμό την αντίστοιχη που είχε κάνει ο Σι Τζινπίνγκ πριν από περίπου έναν μήνα.

Από όσα ανακοινώθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus για την αγορά 20 αεροσκαφών A330neo από την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους VietJet του Βιετνάμ που έρχεται στο φόντο αντίστοιχης συμφωνίας πέρσι για 20 αεροσκάφη.

Η συμφωνία, όπως σημειώνει το Reuters επίσης συνήφθη καθώς τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανηλειμμένως κάνει συστάσεις προς το Βιετνάμ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις παραχωρήσεις που κάνει προς τον Λευκό Οίκο. Η Airbus είναι ο κύριος προμηθευτής αεροσκαφών στο Βιετνάμ, αλλά με μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές εξαγωγές, οι βιετναμέζοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η αγορά τουλάχιστον 250 αεροσκαφών Boeing από τον εθνικό αερομεταφορέα Vietnam Airlines και από την ανταγωνίστρια VietJet. Είναι προφανές πως οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στη μείωση του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματος της χώρας με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως να κατευνάσουν τον Τραμπ. Βέβαια η Airbus Defence and Space υπέγραψε ξεχωριστή δήλωση προθέσεων με το Βιετνάμ για δορυφόρους.

Η εταιρεία βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνομιλίες με το Ανόι για την αντικατάσταση του δορυφόρου γεωπαρατήρησης του Βιετνάμ, ο οποίος κατασκευάστηκε από την προκάτοχο της Airbus, την EADS, και εκτοξεύθηκε το 2013. Το νέο σύμφωνο αφορά «τη διερεύνηση ενός μελλοντικού προγράμματος», ανέφερε η Airbus σε ανακοίνωσή της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η γαλλική εταιρεία μεταφορών CMA CGM γνωστοποίησε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Saigon Newport για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων βαθέων υδάτων στο βόρειο Βιετνάμ έως το 2028, μια κοινή επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων.