Η Άννα Χαλικιά είναι μια νέα μητέρα από εκείνες που συνηθίζω να αποκαλώ «κανονική μαμά». Τι εννοώ με αυτό; Μια γυναίκα με τα πάνω και τα κάτω της, τη διάθεση να προσφέρει το καλύτερο στο παιδί της, την προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες στην προσωπική ζωή της και τον αγώνα να εξελίξει τη δουλειά της και να παραμείνει δημιουργική.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, ανέπτυξα μια αποστροφή για όλα εκείνα τα άρθρα που έδιναν συμβουλές στις γυναίκες σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να είναι αψεγάδιαστες, χωρίς λάθη στην ανατροφή των παιδιών τους, τέλειες στην εργασία τους και φανταστικές ερωμένες για το σύντροφό τους.

Η άποψη ότι ένας άνθρωπος οφείλει να μεταμορφωθεί σε ένα ακούραστο και ασταμάτητο πολυεργαλείο για να εισπράξει από την ανελέητη κοινωνία τα εύσημα μου έφερνε πάντα ναυτία. Εκείνοι που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι αξίζουμε μόνο όταν είμαστε άριστοι και όχι αληθινοί σε όλες τις δράσεις και εκφάνσεις μας έμοιαζαν στο μυαλό μου σαν καταστροφικοί δυνάστες που δεν μας επιτρέπουν να δούμε την πραγματική ομορφιά της ζωής. Όσοι κατάφεραν να προχωρήσουν αγκαλιάζοντας τις αδυναμίες τους διέσωσαν τον εαυτό τους και έμειναν πιστοί στις αρχές τους.

Τα πρώτα βήματα

Η Άννα ξεκίνησε να μαγειρεύει δειλά δειλά όταν ήταν φοιτήτρια θεατρικών σπουδών στην Πάτρα, στην αρχή ως ανάγκη για να τρώει σπιτικό φαγητό και στη συνέχεια ως επίδοξη ζαχαροπλάστρια στη μικρή της κουζίνα. «Έψαχνα συνταγές στο internet, τις δοκίμαζα, τις άλλαζα και τις προσάρμοζα στα μέτρα μου μέχρι που παρατήρησα ότι αυτή η ενασχόληση μου ήταν θεραπευτική. Η διαδικασία του να μπω στην κουζίνα, να ζυγίσω, να αναμείξω υλικά, να τα βάλω για ψήσιμο και στο τέλος να έχω ένα αποτέλεσμα με έβγαζε για λίγο από τα καθημερινά άγχη και τις όποιες στενοχώριες μου».

Η Άννα Χαλικιά βρήκε θεραπευτική την ενασχόλησή της με την κουζίνα και βρήκε τον τρόπο να την απολαμβάνει και ως επάγγελμα. Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Λίγο αργότερα, φοίτησε σε μια εντατική σχολή μαγειρικής στο Παρίσι και δούλεψε ως πρακτικάρια σε δύο εστιατόρια, το ένα με δύο αστέρια Michelin. Εκεί συνειδητοποίησε ότι το επάγγελμα αυτό δεν ήταν για εκείνη, αν και η μαγειρική παρέμενε η μεγάλη της αγάπη. Απλώς, δεν ήθελε με τίποτα την πίεση της επαγγελματικής κουζίνας, κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Γι’ αυτό και γύρισε στην Ελλάδα. «Εδώ έκανα κάποια επαγγέλματα άσχετα με το φαγητό μέχρι που μπήκα στην ομάδα του Madame Ginger, όπου έμεινα για 7-8 χρόνια. Εκεί πλέον είχα πλήρη ενασχόληση με ό,τι έχει να κάνει με δημιουργία συνταγών, αρθρογραφία σε σχέση με το φαγητό, παραγωγές και πολλά ακόμα. Εκείνα τα χρόνια –ξεκάθαρα– καθόρισαν ό,τι κάνω σήμερα».

Η κουζίνα της Άννας

Παρακολουθώντας την Άννα, αγάπησα την απλότητα των συνταγών της και τον τρόπο της να επικοινωνεί μια πιο υγιεινή διατροφή χωρίς να μας σηκώνει το δάχτυλο και να μας κάνει να νιώθουμε τύψεις σε κάθε μπουκιά αμαρτίας. «Οι συνταγές που μοιράζομαι με τον κόσμο αντικατοπτρίζουν το τι τρώω η ίδια. Η διατροφή μου είναι κατά βάση plant-based για διάφορους λόγους, τόσο ηθικούς απέναντι στα ζώα όσο και περιβαλλοντικούς. Δεν είναι η θέση μου να διδάξω τον τέλειο vegan τρόπο ζωής καθώς κι εγώ είμαι ακόμη σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Ωστόσο χαίρομαι που το κοινό μου –το οποίο, στη συντριπτική του πλειονότητα, δεν εντάσσεται σε κάποια κατηγορία της χορτοφαγικής διατροφής– δοκιμάζει ξανά και ξανά ό,τι προτείνω μαγειρεύοντας ολοένα και περισσότερα plant-based γεύματα».

Φωτό: Shutterstock

Μητέρες σε ρόλο μαγείρισσας

Συζητώντας με την Άννα, δεν μπόρεσα να μην τη ρωτήσω για το πώς είναι δυνατόν οι εργαζόμενες μητέρες να επιδίδονται με επιτυχία στην καθημερινή μαγειρική. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Η καθημερινή μαγειρική απαιτεί χρόνο, διάθεση και budget γιατί πλέον οι ποιοτικές πρώτες ύλες είναι μια πολυτέλεια. Η γονεϊκότητα γενικά –αν θέλεις να την κάνεις σωστά– είναι δύσκολη πίστα, αλλά στη χώρα μας τα πράγματα είναι ακόμα πιο ζόρικα, ειδικά για τις μητέρες. Απαιτείται από εκείνες να τα κάνουν όλα τέλεια: και να εργάζονται σαν να μην έχουν παιδιά και να είναι με τα παιδιά σαν μητέρες που δεν εργάζονται. Ωστόσο, παρά την καθημερινή πίεση, μέσα από την επικοινωνία μου με τον κόσμο, βλέπω ότι οι σύγχρονες μητέρες αφιερώνουν χρόνο και πολλή αγάπη στο φαγητό των παιδιών».

Τι πρέπει να έχει μια κουζίνα έτοιμη για όλα

Η λίστα της Άννας για εύκολα και γρήγορα μαγειρέματα περιλαμβάνει:

  • Φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, αλλά και κατεψυγμένα, που, σε κάποιες περιπτώσεις, «είναι ελαφρώς πιο ωφέλιμα καθώς έχουν καταψυχθεί χρονικά κοντά στη συγκομιδή».
  • Όσπρια: «Γενικά έχω μια αγάπη με τα όσπρια γιατί υπάρχουν άπειρα πιάτα που μπορεί να σκαρώσει κάποιος με αυτά, πέρα από τις κλασικές σούπες. Οι φακές και τα μαυρομάτικα βράζουν γρήγορα, τα υπόλοιπα συνήθως θέλουν μούλιασμα. Αλλά, επειδή είμαι και της ευκολίας, στηρίζω την αγορά βρασμένων οσπρίων σε vacuum ή και κονσέρβας για χρήση σε κεφτεδάκια ή ως πρωτεΐνη μέσα σε σαλάτες».

Φωτό: Shutterstock

  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους αλλά και τα βούτυρά τους: «Το ταχίνι δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου και πολύ σπάνια θα το φάω έτσι πάνω στο ψωμί. Καταλήγει σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες μακαρονάδας ή γλυκά».
  • Ζυμαρικά, ρύζι –δεν χρειάζεται να είναι καστανό–, αλλά και ψευδοδημητριακά όπως η κινόα, το κεχρί και το φαγόπυρο, που «βράζουν σχετικά γρήγορα και μπορούν να συνοδέψουν σαλτσερά φαγητά ή να αποτελέσουν τη βάση για χορταστικές σαλάτες που, όσο μένουν στο ταπεράκι, γίνονται όλο και πιο νόστιμες».

Η διατροφή ως σύμβουλος υγείας και ευεξίας

Κι επειδή οι μητέρες είναι γυναίκες που κοπιάζουν καθημερινά για να αντιμετωπίζουν όλα τα μέτωπα, ρώτησα την Άννα τι είναι αυτό που τις ξεκουράζει και πώς το φαγητό μπορεί να γίνει σύμμαχός τους. «Ειλικρινά; Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρνουν να κοιμούνται καλά. Ο καλός ύπνος, που –για τις μαμάδες μικρών παιδιών– αποτελεί σπάνια πολυτέλεια, είναι πραγματικό φάρμακο.

Πολύτιμη είναι η συχνή η ή περιστασιακή βοήθεια από τρίτους –σε ό,τι αφορά τα παιδιά–, καθώς και, μια στο τόσο, το να απολαμβάνουν ένα γεύμα καθιστές, με ηρεμία. Να φροντίζουν τον εαυτό τους και να χαίρονται το φαγητό γιατί όλοι οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται αυτό. Σχετικά με την ψυχολογία τους, θα πω τι δουλεύει για μένα. Νιώθω σαφέστατα καλύτερα –ψυχικά και σωματικά– όταν στην καθημερινότητα τρώω πολλά λαχανικά, φρούτα και καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, πίνω άφθονο νερό και μειώνω τα γλυκά.

Κυρίως, όμως, νιώθω καλύτερα όταν δεν στερούμαι. Όταν υπάρχει ισορροπία. Θέλω μακαρονάδα; Θα φτιάξω μακαρονάδα. Και δεν χρειάζεται να είναι με ζυμαρικά ολικής. Θα πιω το κρασί μου και σίγουρα θα φάω μαύρη σοκολάτα ή δικά μου σπιτικά γλυκά που συνήθως είναι φτιαγμένα με εναλλακτικά της ζάχαρης γλυκαντικά».

Φωτό: Shutterstock

Όσον αφορά το αν εκπαιδεύονται τα παιδιά στο φαγητό: «Τα παιδιά περνούν από διάφορες φάσεις με τη διατροφή τους. Τη μια μέρα χαίρεσαι που τρώνε σπανάκι και καρότα και την επόμενη ούτε να τα φτύσουν και τη βγάζουν με μακαρόνια και μπανάνες. Συμβαίνει, είναι μέρος της ανάπτυξης. Η πίεση στο φαγητό δεν οδηγεί ποτέ σε κάτι καλό. Ούτε όμως και το να προσφέρουμε συνεχώς εναλλακτικές. Σερβίρουμε στα παιδιά ποικίλα φαγητά σε διάφορες παρασκευές και τα φέρνουμε σε επαφή με υφές, μπαχαρικά και γενικά ό,τι τρώμε, αλλά δεν είναι στο χέρι μας αν θα τα αγαπήσουν ή αν θα τα δοκιμάσουν καν. Πιστεύω πολύ στη λογική του ότι αν θέλεις να κάνει κάτι σωστά το παιδί σου, καλό είναι να το κάνεις πρώτα εσύ για να σε μιμηθεί. Μπορεί να μη δεις αποτελέσματα αμέσως, αλλά σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσεις αλλαγές».

4 εύκολα και γρήγορα γεύματα

Overnight oats χαρούπι

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄

Χρόνος αναμονής: 6-8 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: * 

Υλικά για 3 μερίδες

  •  130 γρ. βρόμη
  •  30 γρ. χαρουπάλευρο
  •  2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, ή χαρουπόμελο
  •  1 κ.σ. ταχίνι ή βούτυρο καρπού της επιλογής μας
  •  1/2 κ.γ. κανέλα
  •  1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  •  1/5 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
  •  2 κ.γ. λιναρόσπορο σπασμένο
  •  350 ml φυτικό γάλα ή άλλο γάλα της επιλογής μας
  •  Φρέσκα φρούτα εποχής για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα overnight oats στον πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
  2. Μοιράζουμε το μείγμα σε τρία βαζάκια των 180-200 ml περίπου, κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι τους και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες (έως 2-3 ημέρες).
  3. Στο σερβίρισμα, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένα φρούτα της επιλογής μας.

Ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 2 μερίδες

  •  300 γρ. ρεβίθια βρασμένα, κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου
  •  60 γρ. ταχίνι
  •  Λίγο ξύσμα λεμονιού
  •  40 γρ. χυμό λεμονιού
  •  1-3 κ.σ. νερό
  •  1½ κ.γ. (κοφτό) σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, ή ρευστό μέλι ανθέων
  •  1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  •  1/4 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  3-4 ελιές ψιλοκομμένες
  •  4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  •  2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  Αλάτι
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τα ρεβίθια στον κάδο του πολυκόφτη και θέτουμε διακεκομμένα σε λειτουργία τη συσκευή, για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά, καθώς θέλουμε θρυμματιστούν τα ρεβίθια κρατώντας όμως την υφή τους.
  2. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ με το σύρμα το ταχίνι, το νερό, το σιρόπι (ή όποιο άλλο γλυκαντικό χρησιμοποιήσουμε), το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γεύση στα γούστα μας προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, γλυκαντικό ή χυμό λεμονιού.
  3. Ρίχνουμε στο μπολ τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Διατηρούμε τη ρεβιθοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα (έως 3 ημέρες). Τη σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, μαζί με ψημένες αραβικές πίτες ή μέσα σε tortilla.

Μυστικό: Για μεγαλύτερη ευκολία, χρησιμοποιούμε βρασμένα ρεβίθια συσκευασμένα σε vacuum ή κονσέρβας, ακόμα και κατεψυγμένα, που δεν χρειάζονται μούλιασμα.

Ψητά λαχανικά με κρέμα αβοκάντο

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 40΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

Για τα λαχανικά

  •  400 γρ. καρότα (ζυγισμένα ακαθάριστα)
  •  400-500 γρ. κολοκυθάκια (ζυγισμένα με κοτσάνια)
  •  3 πιπεριές της επιλογής μας
  •  1 ξερό κρεμμύδι
  •  60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
  •  1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  •  1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  •  1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  •  Αλάτι
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  Σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά) για το σερβίρισμα

Για την κρέμα αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  •  200 γρ. φυτικό γιαούρτι καρύδας χωρίς ζάχαρη (ή άλλο της επιλογής μας)
  •  1 σκελίδα σκόρδο
  •  1/3 κ.γ. αλάτι
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  1/3 κ.γ. κύμινο
  •  1/2 μικρό λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  •  1/5 ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
  •  30-60 γρ. νερό

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κοντά μετρίου πάχους στικ. Αφαιρούμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε όπως τα καρότα. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με το κρεμμύδι.
  2. Αναμειγνύουμε σε μπολ το ελαιόλαδο με το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε απαλά να καλυφθούν από το μείγμα.
  3. Αραδιάζουμε στη συνέχεια τα λαχανικά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (σε μία στρώση) και τα ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά στα μισά του χρόνου.
  4. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη όλα τα υλικά για την κρέμα αβοκάντο εκτός από το νερό και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό δουλεύοντας παράλληλα το μείγμα μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  5. Σερβίρουμε τα ψητά λαχανικά ζεστά, χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με την κρέμα αβοκάντο και λίγο σουσάμι, ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ελαφρύ γεύμα. Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο έως 2 ημέρες (λόγω του αβοκάντο, μάλλον θα σκουρύνει την επόμενη μέρα) και τα λαχανικά επίσης στο ψυγείο έως 3 ημέρες.

Blondies ολικής με χουρμάδες και μπανάνα

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄

Χρόνος ψησίματος: 20΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 12-16 τμχ.

  •  220 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  •  220 ml νερό καυτό
  •  170 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  •  1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  •  1/4 κ.γ. αλάτι
  •  1 κ.γ. κανέλα
  •  1 μέτρια ώριμη μπανάνα
  •  30 γρ. ε.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  •  2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  70 γρ. φυτικό γάλα ή άλλο της επιλογής μας
  •  2 κ.σ. ωμά καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες, τους καλύπτουμε με το καυτό νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Τους μεταφέρουμε στη συνέχεια στον κάδο του πολυκόφτη και τους πολτοποιούμε σταδιακά, σταματώντας κάθε τόσο για να περάσουμε τα τοιχώματα με μαρίζ και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της συσκευής.
  2. Πολτοποιούμε σε ένα μπολ με το πιρούνι την μπανάνα. Προσθέτουμε τον αλεσμένο χουρμά, τα καρύδια (προαιρετικά), το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και το ενσωματώνουμε στο μείγμα της μπανάνας ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαστάσεων 25 x 25 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά.
  5. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το μεταφέρουμε με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια. Διατηρούμε τα blondies καλυμμένα στο ψυγείο έως 5 ημέρες.