EV
H αυτοκινητοβιομηχανία και η τεχνολογία αρέσκονται στα αρκτικόλεξα και το συγκεκριμένο προκύπτει από τις λέξεις Electric Vehicle, σηματοδοτώντας οποιοδήποτε τροχοφόρο αντικαθιστά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με συνδυασμό μπαταρίας και ηλεκτροκινητήρα ή ηλεκτροκινητήρες.
ΒΕV
Επί της ουσίας το BEV, που προκύπτει στα αρχικά των λέξεων Battery Electric Vehicle, είναι ένας όρος που επίσης περιγράφει τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ο λόγος της ύπαρξής του είναι ότι στελέχη και μηχανικοί κατέληξαν σε αυτό το αρκτικόλεξο για να διαχωρίσουν τα ηλεκτρικά οχήματα που επωφελούνται από μπαταρίες έναντι των FCEV, δηλαδή αυτών που αξιοποιούν τεχνολογία κυψελών καυσίμου και το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας.
Volt, Ampere και Watt
Αναγκαστικά, με φόντο την ηλεκτροκίνηση, οι μονάδες μέτρησης ηλεκτρικού ρεύματος γίνονται ολοένα και πιο χρήσιμες στην κατανόηση και στην ερμηνεία των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος.
Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε «ξένα χωράφια» και για εκείνους που τυχόν απεχθάνονταν τη Φυσική, αυτό που ίσως αξίζει να συγκρατήσει κανείς είναι ότι τα Volt αντιστοιχούν στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή χονδρικά, αν παρομοιάσουμε το ρεύμα με νερό, στο πόσο γρήγορα ταξιδεύει το ρεύμα από τη μία άκρη ενός αγωγού στην άλλη.
Κατ’ αντιστοιχία, τα Ampere οριοθετούν την ποσότητα ρεύματος που περνάει μέσα από τον αγωγό και τα watt που υποδηλώνουν την ισχύ, σηματοδοτούν την ποσότητα ρεύματος που περνάει από τον αγωγό σε συνάρτηση με την ταχύτητά της. kW Μια μονάδα μέτρησης η οποία τείνει να αντικαταστήσει στα τεχνικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων τις ιπποδυνάμεις μιας και παρόλο που αμφότερα αποτελούν ενδείξεις ισχύος, η νέα εποχή ηλεκτροκίνησης έχει επιβάλει άλλα ήθη. Να σημειωθεί πάντως ότι διαχρονικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημοσιοποιούσαν τα μεγέθη ισχύος τόσο σε kilowatt όσο και την αντιστοιχία τους σε ιπποδύναμη. Πλέον, σε πολλές περιπτώσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων προτιμούν τα kW.
Αυτό που αρκεί να θυμάται κανείς είναι ότι 1 kW, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.000 watt, ισοδυναμεί με 1,34 ίππους ή 1,36 ίππους στο αγγλοσαξονικό σύστημα μέτρησης.
kWh
H kWh με την οποία όλοι πλέον τείνουμε να εξοικειωθούμε και όχι λόγω της ηλεκτροκίνησης, είναι στην καθημερινή μας ζωή η μονάδα μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος. Στην αυτοκίνηση περιγράφει τη χωρητικότητα των μπαταριών η οποία μετριέται σε kWh και συνήθως εμφανίζεται με δύο τιμές, την αξιοποιήσιμη χωρητικότητα και την ονομαστική χωρητικότητα. Η πρώτη είναι η ωφέλιμη χωρητικότητα των μπαταριών και αντιστοιχεί στην πραγματική ενέργεια των μπαταριών που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Ειδικότερα σε μια μπαταρία με ονομαστική χωρητικότητα π.χ. 51 kWh, συνήθως η ωφέλιμη χωρητικότητα διαμορφώνεται σε 48 kWh για λόγους διασφάλισης της μπαταρίας και της αντοχής της στον χρόνο. Διότι ακριβώς όπως ισχύει για όλες τις μπαταρίες, η πλήρης εκφόρτισή τους πλήττει τη μακροζωία τους.
AC/DC
Εκτός από το ομώνυμο συγκρότημα τα παραπάνω αρχικά αντιστοιχούν στο εναλλασσόμενο (AC) και στο συνεχές ρεύμα (DC). To εναλλασσόμενο ρεύμα έχει το πλεονέκτημα ταχείας μεταφοράς σε μακρινές αποστάσεις και μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε υψηλότερο ή μικρότερο voltage, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες θερμότητας.
Αντιθέτως η μετατροπή συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, ωστόσο το συνεχές ρεύμα είναι κατά κάποιον τρόπο το ζητούμενο της ηλεκτροκίνησης ή μάλλον ακριβέστερα το ζητούμενο για τους φορτιστές. Πλην των απλών συστημάτων γρήγορης φόρτισης των 7 και 22 kW, υπάρχουν φορτιστές ταχείας και υπερταχείας φόρτισης.
Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: AC και DC. Στην περίπτωση του φορτιστή AC, το εναλλασσόμενο ρεύμα μετατρέπεται σε συνεχές από τον ενσωματωμένο στα ηλεκτροκίνητα οχήματα μετατροπέα.
Στην περίπτωση των φορτιστών DC το συνεχές ρεύμα δεν υπόκειται σε μετατροπή όπως συμβαίνει με τους AC, κάτι που υπόσχεται ακόμα ταχύτερη διαδικασία αναπλήρωσης ενέργειας.
Εξ ου και οι ταχυφορτιστές DC είναι και δημοφιλέστεροι καθώς πρόκειται για ένα σύστημα φόρτισης που αναλαμβάνει το ίδιο να μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές, τροφοδοτώντας απευθείας το αυτοκίνητο. Το μειονέκτημα των ταχυφορτιστών DC είναι ότι πρόκειται για ακριβότερη εγκατάσταση με αποτέλεσμα να αποτελεί και το σπανιότερο από τα παραπάνω είδη φορτιστών.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι ένας ταχυφορτιστής DC 50kW μπορεί να αναπληρώσει μια μπαταρία χωρητικότητας 40 kWh έως το 80% σε περίπου 30 λεπτά.
WLTP
Το πρωτόκολλο δοκιμών βάσει του οποίου καθορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η κατανάλωση καυσίμου ενός αυτοκινήτου και το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαδικασία έγκρισης τύπου. Σε ανάπτυξη αντιστοιχεί στις λέξεις Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure. Παρά την παρουσία της λέξης Worldwide το συγκεκριμένο πρότυπο αφορά ουσιαστικά την Ευρώπη και τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται ή/και διατίθενται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επίσης το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι αυστηρότερο σε σχέση με τα πρότυπα που ισχύουν σε ΗΠΑ και Ασία λόγω της πιο «επιθετικής» πολιτικής της γηραιάς ηπείρου σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων.