Διπλωματικές πηγές δίνουν τέσσερα σημεία με τα οποία εξηγούν γιατί η χώρα μας αποφασίζει, σε αυτή την χρονική περίοδο να μην αναγνωρίσει ακόμα το Παλαιστινιακό κράτος. Με δυο λόγια η Ελλάδα δεν ευθυγραμμίζεται με μερικές ευρωπαϊκές χώρες που ήδη το έχουν αναγνωρίσει ή με άλλες που ετοιμάζονται να το αναγνωρίσουν.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα σημεία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι:

1. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967.

2. Η Ελλάδα, ως στάση αρχής, υπερψήφισε τα ψηφίσματα στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ που αφορούν την Παλαιστίνη, ιδίως δε την ενισχυμένη συμμετοχή της στην γενική συνέλευση.

3. Αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

4. Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης στο μεσανατολικό.

***

Τι γύρευαν Έλληνες κομάντος στο Αμμάν;

Μαθαίνω ότι τις προηγούμενες ημέρες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων μας συμμετείχαν σε άσκηση πολύ μεγάλης κλίμακας, στην Ιορδανία. Πρόκειται για την πολυεθνική άσκηση «EAGER LION – 24», η οποία είναι διετής και όπου λαμβάνουν μέρος προσωπικό και μέσα από πολλές χώρες. Φέτος μάλιστα τα συμμετέχοντα κράτη ήταν 33, όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Καναδάς, ΗΠΑ, Κένυα, Ιαπωνία, Ιράκ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κουβέιτ, Κύπρος Αίγυπτος και άλλα.

Μαθαίνω ότι διεξήχθησαν δύσκολα και απαιτητικά αντικείμενα, όπως βολές με πραγματικά πυρά, άλματα ελευθέρας πτώσεως, αγώνας σε κατοικημένους τόπους και σε θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και άλλα πολλά. Είναι πια φανερό ότι οι Έλληνες Καταδρομείς μας απολαμβάνουν εκτίμησης από τους συμμάχους μας.

Από το γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής παρακολούθησε μέρος της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών ο Στέφανος Κασσελάκης (παρακολούθησε τις ομιλίες Μητσοτάκη και Φάμελλου), ο οποίος τελικά προσήλθε στο Κοινοβούλιο αλλά προτίμησε να μην μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας. Άλλωστε στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων θα έβρισκε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει την Νέα Αριστερά και αυτό δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για την εικόνα του Stefanos, ο οποίος, πάντως, φρόντισε να περάσει από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών «για μια καλημέρα».

Συνέβη όμως το εξής: την ώρα που έμπαινε, είδε το πρωτοσέλιδο μιας παραδοσιακής συντηρητικής εφημερίδας που έγραφε ότι έχει ζητήσει συγγνώμη από το Ισραήλ. «Τι μ@@@@@ες είναι αυτές; Εγώ ποτέ δεν ζήτησα συγγνώμη», σχολίασε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το ταξίδι του στην Παλαιστίνη την Κυριακή και έβγαλε μερικές selfies. Κάποιος όμως πρέπει να του πει –δεν οφείλει να το γνωρίζει ο άνθρωπος- πως όταν επισκέπτεται την αίθουσα των δημοσιογράφων, οι άνδρες της ασφάλειάς του μπορούν να έχουν πιο διακριτική παρουσία, δηλαδή να μένουν σε απόσταση αν όχι εκτός της αίθουσας των λειτουργών του Τύπου.

***

Ο Πρωθυπουργός, η Ζωή και οι… καρδούλες

Αν και απών ως παρατηρητής από την αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο των αιχμηρών σχολίων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέτρησα τρεις ευθείες βολές: 1) «Θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη. Να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής…», είπε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιδρά από το έδρανό της και τον πρωθυπουργό να της λέει: «Θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω κι εγώ με καρδούλα…», 2) «Ακούω να λέει για φρέσκο αέρα, αλλά φοβάμαι ότι φέρνει αέρα κοπανιστό», 3) «Πείτε του την επόμενη φορά στα σποτάκια που βγάζει να συγκρίνει τα ίδια προϊόντα. Μπορεί επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει».

***

Καβγάς για την φέτα…

Την τιμητική της είχε στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών …η φέτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει «ανερυθρίαστα ψέματα και για τις συγκρίσεις των τιμών, γιατί άκουσα τον αρχηγό σας να λέει πόσο κάνει η φέτα. Ότι η φέτα -λέει- στην Ελλάδα είναι ακριβότερη. Λοιπόν, η φέτα στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- κοστίζει 6,28 ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο 8,98 ευρώ, στην Ισπανία 8,68 ευρώ, στην Πορτογαλία 10,63 ευρώ», είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σχολιάζοντας ότι «ψάξαμε μήπως βρούμε τη συγκεκριμένη φέτα που πωλείται σε, οφείλουμε να ομολογήσουμε, αυτή την πολύ καλή τιμή, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός προφανώς εννοούσε «πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα, γιατί όντως το μισό κιλό το βρήκαμε σε αυτή την εξαιρετική τιμή».

Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το έγγραφο που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή». «Αν το έκαναν, θα αντιλαμβάνονταν ότι συνέκρινε τις τιμές μεταξύ ιδίων ποσοτήτων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δηλαδή το μισό κιλό.

***

Δικαστική Αστυνομία και ένοπλη και ένστολη

Αυτή τη στιγμή (μεσούσης της προεκλογικής περιόδου) εκπαιδεύονται περισσότερα από 500 στελέχη της δικαστικής αστυνομίας για να αναλάβουν καθήκοντα. Η απόφαση για να ιδρυθεί το συγκεκριμένο σώμα είχε ληφθεί το 1836, με διάταγμα του Όθωνα, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Τα στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας θα φέρουν όπλο και τούτο γιατί ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι η τήρηση της τάξης στα Δικαστήρια, η μεταφορά κρατουμένων, αυτό δηλαδή που κάνει σήμερα η Αστυνομία (τα στελέχη της οποίας επίσης φέρουν όπλο).

Επιπλέον οι της Δικαστικής Αστυνομίας θα επιδίδουν τις κλήσεις. Σήμερα για την επίδοση κλήσεων ασχολούνται περίπου 700 αστυνομικοί (που στην πραγματικότητα δεν είναι η δουλειά τους). Επιπλέον θα μπορούν να έχουν και προανακριτικά καθήκοντα. «Αρχηγός» τους (ή προϊστάμενός τους) θα είναι συνταξιούχος ανώτατος Δικαστικούς. Άλλη μια ομάδα δηλαδή με όπλο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αποκάλυψε (σε ραδιοφωνική του συνέντευξη) ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έρθει στη Βουλή η νέα δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο τρόπος δηλαδή που δικάζει το Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης. Όπως επεσήμανε έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές με τους ποινικούς κώδικες, «χρειάζεται όμως γενναία προσαρμογή και στο πειθαρχικό δίκαιο. Τα πράγματα στη Δικαιοσύνη αλλάζουν και καλυτερεύουν» ανέφερε ο υπουργός.

***

Η ΚΝΕ έπεισε τον Κουτσούμπα για το TikTok

«Τρένο» πάει το βίντεο του Κουτσούμπα στο TikTok. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι προέκυψε μετά από πρόταση στελεχών της ΚΝΕ, που είχαν την ιδέα η φετινή δήλωση του Γραμματέα για τις φοιτητικές εκλογές να είναι κάπως… διαφορετική.

Επειδή, όμως, γράφτηκαν πολλά, να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Αρχικά δεν ισχύει ότι ο Κουτσούμπας «υπέκυψε» στο TikTok και έφτιαξε λογαριασμό, καθώς το βίντεο ανέβηκε σε προεκλογικό λογαριασμό του Κόμματος. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ εξακολουθεί να μην έχει προσωπικούς λογαριασμούς στα social media.

Άστοχες ήταν, όμως, και κάποιες συγκρίσεις με την πολιτική life style, που έχουν υιοθετήσει οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βιντεάκι του στο TikTok σε μόλις 1 λεπτό, πρόλαβε να μιλήσει για τη νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές, να σχολιάσει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τη ΔΑΠ και το «Μαξίμου», αλλά και την επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την ακρίβεια και να απευθύνει και κάλεσμα στους φοιτητές να ψηφίσουν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

***

Μετά τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο συνέδριο με Γιάννη Στουρνάρα

Η παράταξη ΔΚΜ (Νέα Δημοκρατία), με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο, Γιώργο Στασινό, «σάρωσε» στις εκλογές του ΤΕΕ, όπως αναμενόταν, αφού, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «έπαιζε» χωρίς αντίπαλο, «χάρις», όπως αναφέρουν στην παράταξη, «στο πολυσχιδές έργο που έχει αναπτύξει αλλά και την αναγέννηση του κατασκευαστικού κλάδου μετά την καταστροφική περίοδο των μνημονίων».

Όλα τα γνωστά στελέχη της γαλάζιας ΔΚΜ – μεταξύ των οποίων και Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης-τα έδωσαν όλα για το εντυπωσιακό ποσοστό του 41%, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, ο οποίος εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς. Όπως μαθαίνω, παρά το «τρέξιμο» με τις εκλογές, ταυτόχρονα διοργανώνει μεγάλο διεθνές συνέδριο στις 13 και 14 Ιουνίου με κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Θέμα του συνεδρίου η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις στις πόλεις και στις χώρες, και θα μιλήσουν σημαντικά ονόματα του ελληνικού και διεθνούς επιχειρείν.