Ας αρχίσω σήμερα με τις εξελίξεις εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Τα πρόσωπα βρέθηκαν και μάλιστα πολύ γρήγορα για τη δημιουργία ενός πολιτικού Δικτύου (όπως το ονομάζουν) και ο στόχος τους δεν είναι άλλος από την «επαναφορά των ιδεών της Αριστεράς με σύγχρονο τρόπο».

Έτσι 61 πολίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι δύο πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Τόσκας, προχωρούν στην ίδρυση Δικτύου και καλούν στην πορεία της Παρασκευής για την επέτειο των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σημειώνεται ότι τα ιστορικά – πρώην πλέον – στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν με διαφορά μίας ημέρας την αποχώρησή τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δείχνοντας» ως αποκλειστική αιτία τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς Αχτσιόγλου: «Τείνω σταθερά χείρα φιλίας», της διεμήνυσε.

***

Το Cop-28, το Ντουμπάι και τα πράσινα νησιά

Πρόκειται για ελληνική πολιτική απόβαση στο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάϊ, όπου θα διεξαχθεί η Συνδιάσκεψη Cop-28 για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Και γιατί… «απόβαση;» Ίσως να ρωτήσετε. Επειδή σε λίγες ημέρες, την 1η Δεκεμβρίου θα μεταβεί στο Ντουμπάϊ, ο Πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς Σκρέκα, Σούκου, Φραγκογιάννη, Σκυλακάκη για να συζητήσουν ένα θέμα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρει την χώρα μας, αυτή της κλιματικής αλλαγής, που τους προηγούμενους μήνες με τις φωτιές και τις πλημμύρες, τον παρατεταμένο καύσωνα χάθηκαν ζωές και περιουσίες.

Η χώρα μας θα έχει και ειδικό περίπτερο με πληροφορίες για την πράσινη ανάπτυξη, τα αιολικά πάρκα, τα πράσινα νησιά με υβριδικά συστήματα (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδυάζονται με μπαταρίες) και σειρά «πράσινων δράσεων» θα προχωρήσει (ή έχει προχωρήσει) η απανθρακοποίηση των μικρών νησιών που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα για την Διάσκεψη του Cop-28 θα γίνει ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου.

Αλλά το καλύτερο σας το άφησα για τώρα. Θυμάστε τον Τζον Κέρι τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συνομιλίες με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια;

Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι κλείστηκε μια μεγάλη συμφωνία για την διοργάνωση στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024 στην Αθήνα του «Our Ocean Conference» για το κλίμα και την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Τζον Κέρι είναι ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα.

Στη Διάσκεψη αυτή, εκτός απροόπτου θα είναι ίσως η μεγαλύτερη που γίνεται ποτέ στην Αθήνα. Αναμένονται αντιπρόσωποι (και ηγέτες) από σχεδόν όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

***

Ο Τσίπρας, ο Γαβριήλ και το άπαιχτο… παϊδάκι του Σπύρου

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρώην στενό συνεργάτη και διαχρονικό του φίλο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κατά βάση πολιτικές. Κανείς όμως δεν μιλάει για το άπαιχτο παϊδάκι του Σπύρου καθώς η συγκεκριμένη ταβέρνα αποτελεί πόλο έλξης, χρόνια τώρα, των απανταχού παϊδακιστών.

Φυσικά δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση αφού για να βρεις να καθίσεις στον πεζόδρομο της οδού Θράκης πρέπει να πάρεις ένα τηλεφωνάκι νωρίτερα ακόμη και τις καθημερινές.

Συνεπώς, σε τέτοια ατμόσφαιρα όπου η τσίκνα του λαχταριστού κρέατος ανακατεύεται με το σκόρδο από το τζατζίκι (αλύπητα τις ρίχνει τις σκελίδες ο μπαγάσας) και το λευκό χύμα κρασί, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μετράς τα τετραγωνάκια του καρό τραπεζομάντηλου με τα λαδωμένα δάχτυλα.

Συμπέρανα λοιπόν ότι η φωτογραφία του προέδρου Αλέξη που έπαιζε με το κινητό, ελήφθη πριν το πέσιμο στο παϊδάκι ή στο μεσοδιάστημα, μεταξύ κοκορετσίου και πατάτας. Γιατί μετά: «Τραγουδάει η καρδιά και ο νους σταματάει, σωπαίνει» όπως έλεγε η Λίτσα Διαμάντη.

Όσον δε για τους ευρύτερους συνειρμούς, αναπόφευκτα ανέτρεξα στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος συνέδεσε την έξοδο του από την κεντρική πολιτική σκηνή με την είσοδο του σε ταβέρνες – ορόσημα της σούβλας.

Μάλιστα εξορμούσε ανά την επικράτεια με αιωρούμενο το σενάριο της επιστροφής προκειμένου να δίδεται η εντύπωση ότι « η χώρα με μέλλει, όχι το φριγαδέλι».

Αν και η είδηση μπορεί να εκληφθεί ως… άχρηστη, ωστόσο θα το διακινδυνεύσω και να σας πληροφορώ ότι τον λογαριασμό τον πλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και άφησε μάλιστα 20 ευρώ φιλοδώρημα.

Ίσως, λένε οι κακεντρεχείς φίλοι του να μην είχε εκείνη την ώρα άλλα ψιλά.

***

«Μαξιλαροπόλεμος»

Έτσι πήρε το αυτί μου να σχολιάζει σε πηγαδάκι στη Βουλή ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, το νέο αλληλοσπαραγμό στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απαξίωση που επεφύλασσε ο κ. Κασσελάκης στο περιβόητο «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ.

Το άλλοτε βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, αποδόμησε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει στοιχειωδώς το διακύβευμα της περιόδου.

Αλλά και ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος είχε τονίσει υπερασπιζόμενος το εν λόγω «μαξιλάρι» στην πρόσφατη Ομιλία του στον ΣΕΒ. Τρικυμία εν κρανίω στο μαξιλάρι.

***

Ήταν σωστή ή όχι η δήλωση Κασσελάκη για το «μαξιλάρι»;

Εκείνο που έχω παρατηρήσει στα χθεσινά γαλάζια πηγαδάκια στη Βουλή ήταν μια απόπειρα… στήριξης του Κασσελάκη.

Ναι, υπήρξαν γαλάζιοι βουλευτές, που υποστήριζαν ότι ο Κασσελάκης με το μνημονιακό μαξιλάρι ήταν ίσως η πιο σωστή δήλωση που έκανε, γιατί ανάγκασε τους άλλους συριζαίους να υπερασπιστούν, είπαν, την μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε που ορισμένοι έλεγαν ότι κάποια δέκα δισ. ευρώ του «μαξιλαριού», προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο η δήλωση Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. ενόχλησε τον σκληρό πυρήνα των Συριζαίων.

***

Ρώτησαν τον Σαμαρά;

Μαθαίνω ότι υπάρχουν σκέψεις, στο πλαίσιο της ανακατανομής των δικαστηρίων όλης της χώρας για μεταφορά του Εφετείου Καλαμάτας στο Ναύπλιο. Και το ερώτημα που πλανάται είναι ένα: «Τον Σαμαρά τον ρώτησαν;

***

Οι 121.695 Έλληνες πεσόντες από το 1830 έως το 1974

Εντός του «Πενταγώνου», το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτελούνται στον χώρο της κεντρικής πλατείας εργασίες με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε να περατωθεί έγκαιρα ένα εμβληματικό έργο, το οποίο πραγματικά απουσίαζε από το Στρατόπεδο Παπάγου.

Μνημείο, όπως ειπώθηκε ανάλογο της σπουδαίας και ένδοξης ελληνικής ιστορίας. Ένα μνημείο «σήμα κατατεθέν» των ηρωικών αγώνων του έθνους μας, των θυσιών, της αυταπάρνησης και της αγνής αγάπης για την πατρίδα.

ypam

Πρόκειται για το μνημείο Πεσόντων, του οποίου η ανέγερση αποτέλεσε προσωπικό στόχο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Έτσι τα ονόματα των 121.695 πεσόντων που θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδος από το 1830 μέχρι το 1974, θα λάβουν επιτέλους την τιμητική θέση που τους αρμόζει.

Επιλύεται επίσης το ουσιαστικό και χρονίζον πρόβλημα της απόδοσης τιμών από τους επίσημους προσκεκλημένους του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αν μη τι άλλο το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο θα προσδίδει την πρέπουσα αξία και τιμή στην θυσία των Ηρώων του Έθνους.

Όσον αφορά την αναμενόμενη ολοκλήρωσή του, από ασφαλείς πληροφορίες μαθαίνουμε ότι η τελετή των εγκαινίων προγραμματίζεται για τις 28 Νοεμβρίου, ενώ ήδη εξετάζονται τρόποι ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο και στο κοινό.

***

Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει τις περισσότερες… κάμερες;

Επειδή τελευταίως γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις κάμερες στους δρόμους ή στις πλατείες, (τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε στην Ελλάδα ότι τέθηκαν σε εφαρμογή δώδεκα νέες κάμερες που θα ελέγχουν την κίνηση στις λεωφορειολωρίδες συν 150 κάμερες που θα τοποθετηθούν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης), έμαθα ποια χώρα διαθέτει τις περισσότερρες κάμερες.

Λοιπόν η χώρα αυτή είναι η Ρωσία του Πούτιν με 18.098 κάμερες. Σιγά που θα άφηνε πλατεία χωρίς επιτήρηση με κάμερα.

Ακολουθεί Ιταλία με 11.098 κάμερες, αριθμός που καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και αμέσως μετά:

το Ηνωμένο Βασίλειο με 7.722,

η Γερμανία με 4,685,

η Γαλλία με 3.682,

το Βέλγιο με 3.125,

η Σουηδία με 2.450,

η Ισπανία 2.228,

η Τουρκία 1.814,

η Αυστρία 1.475,

η Τσεχία 1,308,

η Φινλανδία 1.104,

η Ολλανδία 928,

η Πολωνία 818

και η Ελβετία 656 κάμερες.