«Καζάνι» που έβραζε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, με το απόστημα να έσπασε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο και με τις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα.

Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει εισέλθει σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων, χωρίς να προμηνύεται σύντομα νηνεμία. Χαρακτηριστικό είναι πως, μετά και τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο MEGA, κατά την οποία αναφέρθηκε στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας πως «δεν έχει υπάρξει πιο μνημονιακή απόφαση», ξέσπασε νέα κόντρα στη Κουμουνδούρου με τα λεγόμενα του Κασσελάκη να θεωρούνται ευθεία βολή στη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να βγει για παιδάκια στη Ν. Σμύρνη με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη πυροδοτώντας ποικίλα σχόλια αλλά και σενάρια.

Οι αντιδράσεις για τα 37 δισ

Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε με την αναφορά του στο μαξιλάρι των 37 δισ να κάνει άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ αφού επί της ουσίας επιτέθηκε σε ένα από τα εμφανιζόμενα ώς επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλησε να στοχεύσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά τα σκάγια στράφηκαν, κατά μια ερμηνεία και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ήταν αναμενόμενο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, μέσω ανάρτησής του στο Facebook. Ο κ. Δραγασάκης κατήγγειλε τον κ. Κασσελάκη, για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα».

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε ο σχολιασμός του κ. Τσακαλώτου, που μεταξύ άλλων είπε: «Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το «νέο»».

Την σκυτάλη πήρε σήμερα ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι το μαξιλάρι «ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για αυτά τα 7 δισ. οι Ευρωπαίοι για κάθε ευρώ που βάζαμε στο μαξιλάρι, έβαζαν ένα ευρώ κι αυτοί, δεν ήταν προϊόν εφορίας, ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντησή μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι και δεν λέει ανοησίες».

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε τη δήλωση Κασσελάκη ως χτύπημα στην καρδιά του Αλέξης Τσίπρα και πως με αυτή τη δήλωση αποδομεί την πολιτική του πρώην Πρωθυπουργού.

Το δείπνο Τσίπρα με Σακελλαρίδη

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προστεθεί η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη. Οι πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες έφαγαν μαζί σε εξωτερικό χώρο ταβέρνας, μεταξύ άλλων και παϊδάκια. Όπως είναι φυσικό, το εν λόγω γεύμα προκάλεσε αντιδράσεις καθώς λαμβάνει χώρα μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση αλλά και τις «βολές» Κασσελάκη προς τη περίοδο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόσωπο που υποστήριξε σθεναρά την Έφη Αχτσιόγλου κατά τις εσωκομματικές εκλογές της Κουμουνδούρου.

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα, υποβάθμισαν το γεγονός, λέγοντας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες: «Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα».

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει καράβι σε θύελλα με τον καπετάνιο να μοιάζει αδύναμος να χαράξει γραμμή πλεύσης. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος, όλη αυτή η ιστορία με τα 37 δισ. έχει ως αποτέλεσμα να αδειάσει και άλλο το πολιτικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ.