Εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές εκτελούν τα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής.

Πρόκειται για το πρωτόκολλο που ενεργοποιεί και θα ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ομάδας Έκδοσης του Χάρτη σήμερα και αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσουν φωτιές είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Έτσι από την ώρα που ο δείκτης υγρασίας έπεσε χαμηλά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σήκωσαν στον αέρα τους Air Tractors για να εκτελούν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διασπορά που έχει γίνει ανά Περιφέρεια.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα έως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση. Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Aττική, κεντρική & νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.