Την ώρα που εντός της Βουλής εντείνεται η αντιπαράθεση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
«Οι φοιτητικοί σύλλογοι απορρίπτουμε το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.! Η κ. Κεραμέως συνεχίζει την “παράδοση” των προηγούμενων υπουργών Παιδείας, ψηφίζοντας ένα ακόμα ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση με τις σχολές κλειστές για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών», αναφέρει η παράταξη του ΜΑΣ (προσκείμενη στην ΚΝΕ).
Την αντίθεσή της έχει εκφράσει και η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η οποία έχει προκηρύξει απεργία (για χθες και σήμερα) καλώντας τους συλλόγους «να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μέγιστη συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις».
Στο συλλαλητήριο συμμετοχή έχει δηλώσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.
Όπως λέει, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνει τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου όλα θα πωλούνται και θ’ αγοράζονται. Οδηγεί τους αποφοίτους σε ένα ατελείωτο κυνήγι ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα».
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ονομαστική ζήτησε το ΚΚΕ
Την ίδια ώρα αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια προανήγγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα συνέδεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων.
«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, αίτημα ονοματικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστημία όσο και επί του άρθρου 296 για τα πανεπιστημιακά δάση, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Οργισμένη ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.
«Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο! Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστήμιου να διαβάζετε ιστορία καλύτερα. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε αμέσως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή το Πολυτεχνείο αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Δεν τα διαβάσατε αυτά ποτέ; Έστω από εφημερίδες; Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για αγρότες και οικοδόμους; Για τον Παναγούλη;
»Δεν έχετε διαβάσει τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες; Τι νόημα έχει η παρέμβαση αυτή; Τι θέλετε να πείτε; Αν νομίζετε εσείς με αυτά τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στους αναγκαίους φοιτητικούς αγώνες είστε βαθιά νυχτωμένοι».