Για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας πως εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Λίγες μόλις ημέρες μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, όπου ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα, η Αθήνα κάνει λόγο για τουρκική κλιμάκωση, επισημαίνοντας πως η ενέργεια αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στην προσπάθειά της να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ -το οποίο προέβη σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ τούρκο πρέσβη, ενώ έδωσε οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ- η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Σε πρώτο πλάνο η τουρκική προκλητικότητα

Σημειώνεται πως ο έλληνας πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να παρουσιάσει τον σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό και παράλληλα να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός είχε τη Δευτέρα τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ την Τρίτη έκανε μια βαρύνουσα ομιλία με πολλαπλούς συμβολισμούς στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκαλώντας τον -έκδηλο- εκνευρισμό της τουρκικής ηγεσίας και των ΜΜΕ της γείτονος.

Στην έδρα της αμερικανικής Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως «δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα».

Παράλληλα, έκανε ένα ακόμα βήμα σημειώνοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δε, στις επαφές που είχε στη Γερουσία ο πρωθυπουργός παρουσίασε χάρτες με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, με το μέγεθος της παραβατικότητας της Άγκυρας να προκαλεί εντύπωση στα μέλη της Γερουσίας.