Εκ νέου αποτυπώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής μετά και την χθεσινή ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η Ουκρανική Κρίση αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές των συναντήσεων του Νίκου Δένδια με τους Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέα Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ), Αντώνη Μυλωνάκη, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη (ΜέΡΑ25), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ) και Ιωάννη Μπουγά (ΝΔ).

«Εποικοδομητικός διάλογος» και Ουκρανικό
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα συνεχίζει να «προασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δίχως να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με την Τουρκία, εφόσον η τελευταία «επιθυμεί να ενταχθεί» σε αυτό το πλαίσιο.

Σχετικά με την Ουκρανική κρίση, επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην «ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την Ρωσία ως «αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας». Ο κ. Δένδιας τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η οποία όπως εκτίμησε θα επιτευχθεί μέσω του διαλόγου.

EastMed
Όπως αναμενόταν, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον, με φόντο και την πρόσφατη άρση της αμερικανικής υποστήριξης στην κατασκευή του αγωγού EastMed. Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρονική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

«Πυρά» για Τουρκία και «δεδομένους συμμάχους»
Την άποψη ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση «διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα» εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, πιστοποιείται τόσο από τις επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην τουρκική οικονομία όσο και από την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο «αμερικανικό άδειασμα» στο θέμα του EastMed, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα κατέστη «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» και «δεδομένος σύμμαχος» μετά την επ’ αόριστόν παράταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, πρότεινε να τεθεί η παραπομπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες στην Χάγη ως όρος της πιθανής αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Απόδημοι και… βάσεις
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ο οποίος την περίοδο 2002-2004 είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών) σημείωσε ότι είχε μια «μακρά και ειλικρινή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης» με τον υπουργό Εξωτερικών. «Επιλέγω στο μήνυμα μου να απευθυνθώ στην ομογένειά μας στην Ουκρανία και να στείλω το μήνυμα ότι είμαστε κοντά τους, η Ελλάδα θα είναι πάντα κοντά τους» δήλωσε.

«Οι ανησυχίες του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή επιβεβαιώθηκαν και στη συζήτηση με τον υπουργό. Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ρίχνουν τη χώρα και τον λαό μας στο στόμα του λύκου» υποστήριξε ο Γιώργος Μαρίνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμέτρηση του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Ρωσία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και γι’ αυτό «το ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη του να μην επικυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για βάσεις». «Να κλείσουν άμεσα οι στρατιωτικές βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο και Λάρισα» πρόσθεσε.

Την ανάγκη για μια «πολυδιάστατη και χωρίς αγκυλώσεις» εξωτερική πολιτική επισήμανε ο Αντώνης Μυλωνάκης.

Απαισιοδοξία
Αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης έκαναν λόγο ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη κάποιας προόδου στα ελληνοτουρκικά το τρέχον διάστημα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι το σενάριο πολεμικής σύρραξης στο Ουκρανικό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, καθώς οι δρώντες που εμπλέκονται και δη η Ρωσική Ομοσπονδία του Βλαντιμίρ Πούτιν ζυγίζει προσεκτικά κάθε κίνησή της.