Εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η σκληρή γραμμή που επιλέγει στα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας και κυρίως η πρότασή του για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αρχικά από την Κρήτη.

Η ένταση περισσεύει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αναδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό και η σύγκρουση των προεδρικών και των πασοκογενών τόσο με τους «53+» όσο και με τους εκσυγχρονιστές – μεταρρυθμιστές που συμπλέουν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στα θέματα δικαιωμάτων.

Η κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού να αιφνιδιάσει με την πρόταση για τα 12 ναυτικά μίλια, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ελήφθη άλλη απόφαση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δημιούργησε ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Γκρεμίζονται οι γέφυρες με τους μεταρρυθμιστές

Η συμμαχία με τους μεταρρυθμιστές κλονίζεται και είναι χαρακτηριστική η απόφαση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, του Σωτήρη Βαλντέν που συμμετέχει στην κίνηση «Γέφυρα» μαζί με τους Νίκο Μπίστη, Αντώνη Λιάκο, κ.α., να στοχεύσει στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Σ. Βαλντέν κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι υιοθετεί ανεύθυνες και δημαγωγικές τοποθετήσεις και μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, δηλ. τα 6 ναυτικά μίλια», έγραψε μεταξύ άλλων στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Επιτέλους μια σωστή τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των 6 μιλίων και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

H παρέμβαση του Σ. Βαλντέν, ενός εμβληματικού προσώπου στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει την ιδιαίτερη σημασία του στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ πλέον τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, όπως λένε αρκετά στελέχη. Και αυτό διότι άλλα αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο (σ.σ. την απόφαση έγραψε στην τελική της μορφή ο Νίκος Μπίστης από τη «Γέφυρα» και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο βασικός διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα) και άλλα είπε δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός που ουσιαστικά ικανοποίησε ένα μεγάλο τμήμα των «προεδρικών» και τους παπανδρεϊκούς πασοκογενείς που μετοίκησαν πολιτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η παρέμβαση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, δημοσιοποιήθηκε κείμενο παρέμβαση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το οποίο υπέγραφαν οκτώ κεντρικά πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και την πρωτοβουλία «ΓΕΦΥΡΑ».

Τη διακήρυξη υπέγραφαν οι εξής: Σπύρος Δανέλλης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Λιάκος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΓΕΦΥΡΑ, Νίκος Μουζέλης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Μπίστης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΓΕΦΥΡΑ, Παναγιώτης Παναγιώτου, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΓΕΦΥΡΑ, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΔΗΜΑΡ και Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΔΗΜΑΡ.

Για τα ελληνοτουρκικά σημείωναν ότι πρέπει να πορευτούμε με οδηγό τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι χαρακτηριστικό η κάτωθι επιχειρηματολογία. «Το πνεύμα τις συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να διαπεράσει και αναπροσανατολίσει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας. Να αποτελέσει – τηρουμένων των αναλογιών – οδηγό για το κρίσιμο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Προφανώς, οφείλουμε να μεριμνούμε για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Η ισχυρή άμυνα όμως συνυπάρχει με την ισχυρή διπλωματία και βούληση για διάλογο. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ακολουθεί πολιτική ήπιας ισχύος και να επιζητά λύσεις θετικού αθροίσματος στα προβλήματα με την γείτονα χώρα.

Το διεθνές δίκαιο μας δικαιώνει στα πολλά, στα περισσότερα, όχι όμως σε όλα. Θεωρώντας εξαρχής απαράδεκτη κάθε απειλή χρήσης βίας από μέρους της Τουρκίας, για την επίλυση των διαφορών η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στον διάλογο από εκεί που σταμάτησε το 2003. Και μέσω των διερευνητικών συνομιλιών να εξεταστεί η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού για να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και οι αντίστοιχες προσπάθειες με την Αίγυπτο είναι σε ορθή κατεύθυνση και πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις στήριξε, αποφεύγοντας την μικροκομματική αντιπολίτευση που είχε υποστεί ο ίδιος στο παρελθόν. Αποτελούν οδηγό για αντίστοιχη προσπάθεια με την Τουρκία.

Εμμένει σε σκληρή γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως επέλεξε, προκαλώντας ευρύτερες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και κυρίως στους γηγενείς συριζαίους, να ρίξει ως χαρτί τα 12 ναυτικά μίλια, λέγοντας: «Όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις – Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη. Θέλει καρότο και μαστίγιο η διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Ο μόνος τρόπος να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο είναι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στα 12 μίλια».

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία το προσεχές διάστημα, δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους και θα κινηθεί σε σκληρή γραμμή. Ο πρώην Πρωθυπουργός έγραψε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον απόηχο των εκλογών στα κατεχόμενα, ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η προσήλωσή μας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη» και συμπλήρωσε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για επανένωση του νησιού».

Επανεμφάνιση Νίκου Κοτζιά

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των «53» αν και εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση στο πνεύμα του άρθρου του Σ. Βαλντέν. Σε αυτό το κλίμα έκανε επανεμφάνιση και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) που ανέφερε, για τα 12 ναυτικά μίλια, ότι δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα που είναι επίκαιρο το θέμα, να γίνει.

«Η γνώμη μου και η απορία μου είναι, γιατί σχεδόν 35 χρόνια μετά το Δίκαιο της Θαλάσσης το 1982, η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει σε κλείσιμο των κόλπων. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει. Δεν έγινε. Στις αρχές του καλοκαιριού είχα πει ότι ο μόνος τρόπος για να καταργηθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, ήταν η επέκταση στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην νοτιονατολική Κρήτη της αιγιαλίτιδας μας ζώνης στα 12 μίλια» σημείωσε.