Κλιμακώνονται οι προκλήσεις των Τούρκων, ενώ η σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου κρέμεται από μια κλωστή.

Η Αγκυρα παρά τις διεθνείς πιέσεις, το πρόσφατο κάλεσμα Πομπέο για μείωση της έντασης, το τελεσίγραφο του ενός μήνα που της έδωσε η ΕΕ προκειμένου να συμμορφωθεί και να να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο δεν αναθεωρεί τη στάση της αλλά προχωρά συνεχώς στην έκδοση νέων navtex, αυτή τη φορά με ρωσική… σφραγίδα.

Ειδικότερα δύο νέες παράτυπες NAVTEX έσπευσε να εκδώσει η Τουρκία για εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες διεξάγουν έρευνες τα ερευνητικά σκάφη  Oruc Reis και Barbaros, όπως μεταδίδει το philenews.com.

«Θέλουμε πολιτική λύση με την Ελλάδα αλλά δεν το αποδέχεται»

Πιστός στο μοτίβο της εμπρηστικής ρητορικής του ο σουλτάνος προχώρησε σήμερα σε νέες δηλώσεις  σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του καθώς και πως βλέπει τον διάλογο με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα ΣΙΓΜΑ,  o τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».

Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.

Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Οι ρωσικές ασκήσεις

Η πρώτη, στα δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη άσκηση, στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα ξεκινήσει στις 17 του μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

Επειδή οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν κοντά στην περιοχή που πλέουν το Barbaros και το Oruc Reis, οι Navtex συνοδεύονται με την επισήμανση να δοθεί προσοχή προκειμένου να μην επηρεαστούν τα δύο ερευνητικά σκάφη.

Οι περιοχές

Ο τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιεύσει τις Navtex και τον χάρτη με τις περιοχές που δεσμεύονται.

Το μήνυμα Ακάρ για την Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα με νέο μήνυμα για την Ανατολική Μεσόγειο εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην πολεμική αεροπορία ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Πέταξε με F-16

Πετώντας συμβολικά με μαχητικό F-16 πάνω από την αεροπορική βάση στο Εσκίσεχιρ, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, Χασάν Κιουτσούκακγιουζ, έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να γίνει καμία υποχώρηση.

Το μήνυμα Ακάρ αναφέρει:

«Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας σε οποιονδήποτε, εκτός εάν η κυριαρχία μας στους ουρανούς και τους αιθέρες και η παρουσία μας εδώ δεν είναι διαθέσιμη. Είναι θέμα αγώνα.
»Μην ξεχνάτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, προγραμματίστε και εκτελέστε το καθήκον σας αναλόγως.

»Πρέπει να αγωνιστούμε για να έχουμε παρουσία σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παλεύουμε ή να χρονοτριβούμε. Γνωρίζετε ότι διαφορετικά δεν θα σας δώσουν την ευκαιρία να ζήσετε. Γι ‘αυτό όλοι πρέπει να εργαστούμε σκληρά.

»Συνεχίζουμε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που βγήκαν από την αγκαλιά του ευγενούς τουρκικού έθνους, υπό το φως της λογικής και της επιστήμης, στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων, τον αγώνα μας μέρα και νύχτα υπό το πρίσμα της εντολής του προέδρου μας ότι αν πεθάνω θα γίνω ήρωας, αν ζήσω θα είμαι τραυματίας πολέμου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι στη διάθεση του έθνους και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρίων αδελφών μας, χωρίς να επιτρέψουμε ούτε την παραμικρή παραβίαση».