Ο κορωνοϊός έπληξε και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία ματαιώθηκε, ο κ. Μητσοτάκης όμως θα επισκεφθεί τη συμπρωτεύουσα προσαρμόζοντας την παρουσία του στα δεδομένα της πανδημίας. Στην ομιλία του θα παρίστανται περί τα 50 άτομα (συνήθως στο ακροατήριο βρίσκονταν περίπου 800), τοπικοί παράγοντες και 2-3 υπουργοί.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τους άξονες της ομιλίας του, έχει αποφασίσει όμως, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, ότι θα αφαιρέσει το οραματικό στοιχείο και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα, πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα ανακούφισης των πολιτών είτε μέσω φοροαπαλλαγών είτε με μέτρα στήριξης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι κεντρικοί στόχοι της πολιτικής του θα είναι δύο, η στήριξη της μεσαίας τάξης και της εργασίας, ιδίως των πιο λαϊκών και αδύναμων στρωμάτων που ενδέχεται να μείνουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας της νέας κρίσης.

Η χρηματοδότηση

Επί του παρόντος, δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο σύμφωνα πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές, τα μέτρα που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί είναι δύο κατηγοριών:
Τα άμεσα, που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τα οποία είναι δύσκολο να προσδιοριστούν όσο δεν είναι ορατό το τέλος της κρίσης, και τα μακροπρόθεσμα, τα οποία αφορούν την περίοδο μετά την κρίση και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ορισμένα από αυτά τα «after COVID» μέτρα, όπως τα ονομάζουν στην κυβέρνηση, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τους επόμενους μήνες, καθώς θα οριστικοποιείται το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λεπτή ισορροπία

Η ισορροπία που θα απαιτηθεί να κρατήσει ο Πρωθυπουργός είναι λεπτή και απαιτητική. Από τη μια πλευρά θα πρέπει να είναι αυστηρός και πειστικός για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων, από την άλλη πλευρά όμως θα χρειαστεί να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Οσο εύκολο ήταν αυτό στην πρώτη φάση της κρίσης με τα οριζόντια μέτρα στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων τόσο δύσκολο είναι στις νέες περιστάσεις, καθώς δεν πλήττονται το ίδιο όλοι οι κλάδοι και όλοι οι εργαζόμενοι.
Αλλοι αύξησαν τα κέρδη τους στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και άλλοι έχουν φθάσει στο όριο της χρεοκοπίας.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα σύνθετο και στοχευμένο σε αυτούς που χρειάζονται πραγματικά τη στήριξη του κράτους. Επίσης, γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι δύσκολοι, ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει και έναν τόνο αισιοδοξίας στην ομιλία του, ότι η πανδημία δεν θα διαρκέσει για πάντα, ότι από τις αρχές του επόμενου έτους το εμβόλιο θα διατεθεί σε όλους και από τον Μάρτιο, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής.

Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για να μην επικρατήσει ο φόβος της ασθένειας στους πολίτες αλλά και για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους, χωρίς να αυτοπεριορίζονται από τις αβεβαιότητες της πανδημίας.

Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να ενταχθούν σε μια πολύ μικρότερη, από την παραδοσιακή δίωρη, ομιλία ενώ οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ετοιμάζουν και κάτι πιο διαδραστικό, ώστε να συνομιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και με πολίτες και εκπροσώπους φορέων, με τους οποίους δεν θα είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή σε ένα κλασικό πρόγραμμα της ΔΕΘ.