Ξεκίνησε την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με την διάταξη για τον εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων να συγκεντρώνει τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με το νομοσχέδιο επανεισάγουμε την αξία της ελευθερίας στο χώρο των συνεταιρισμών, ανάφερε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή ιδιωτών επενδυτών, είχε προβλεφθεί με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στην ομιλία του ανάφερε : «Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές και τις αξίες μας. Επανεισάγουμε την αξία της ελευθερίας στο χώρο των συνεταιρισμών».

Αναφορικά με τις αλλαγές για τις διοικήσεις, ο κ. Βορίδης είπε ότι «πρέπει να αποφασίζουν οι συνεταιρισμοί, με το καταστατικό τους, και όχι να αποφασίζει και να ρυθμίζει το κράτος», και υπογράμμισε ότι είναι οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί που ξέρουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον ιδιώτη επενδυτή : «Εσείς τον θεσμοθετήσατε»

Για την εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο υπουργός είπε ότι οι τελευταίοι θα πρέπει να αποκτήσουν εργαλεία για να κρατηθούν στη ζωή και να ανταποκριθούν στον σκληρό και μεγάλο ανταγωνισμό. Επισήμανε δε, ότι η εισαγωγή των ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είχε προβλεφθεί με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε το 2016. «Γιατί τον βάλατε τον θεσμό του ιδιώτη επενδυτή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Αφού δεν σας άρεσε ο ιδιώτης επενδυτής, τι τον βάλατε στο νόμο;», είπε ο Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο ιδιώτης επενδυτής να βάζει τα χρήματά του, αλλά να μην μπορεί να έχει συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στη λήψη αποφάσεων, ή να μην έχει συμμετοχή στο ΔΣ.

«Αυτόν τον επενδυτή να μου τον γνωρίσετε, γιατί δεν έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους», απευθύνθηκε σκωπτικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης, και εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή σε ποσοστό 35%, ώστε να μπορεί σε ορισμένες καθοριστικές αποφάσεις, όπως είναι η αλλαγή του καταστατικού, να έχει τη δυνατότητα να έχει καθοριστική γνώμη. Διαφορετικά, αν νιώσει ότι απειλείται ο ιδιώτης επενδυτής, απλά δεν θα επενδύσει, είπε ο κ. Βορίδης.

«Κατάρρευση σε όλα τα μεγέθη»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νόμο που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 και τα αποτελέσματά του. Παρέθεσε ειδικότερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μετά την ψήφιση του νόμου, τα μέλη των συνεταιρισμών το 2017, ήταν 130.624, το 2018 ήταν 98.558, «δηλαδή 32.000 λιγότερα μέλη, μετά την εφαρμογή του νόμου».

Ο κ. Βορίδης παρουσίασε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2017 ιδρύθηκαν 70 νέοι συνεταιρισμοί, το 2018 ιδρύθηκαν 30 νέοι συνεταιρισμοί. Ο αριθμός των συνεταιρισμών που ήταν ενήμεροι το 2017 ανήλθε σε 819, ενώ το 2018 οι ενήμεροι συνεταιρισμοί ήταν 621. Επίσης το 2017 είχαν κύκλο εργασιών μέχρι ένα εκατομμύριο 643 συνεταιρισμοί, επί συνόλου 819. Το 2018 όμως, 483 ήταν οι συνεταιρισμοί με κύκλο εργασιών μέχρι ένα εκατομμύριο, και 146 συνεταιρισμοί το 2017 είχαν κύκλο εργασιών, από 1 έως 9 εκατομμύρια, όμως το 2018 έπεσαν στους 115 συνεταιρισμούς.

«Σε όλα τα μεγέθη έχουμε κατάρρευση, από το 2016 μέχρι το 2018. Αυτή είναι η κατάσταση που μας παραδίδετε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα αποτελέσματα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο υπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση, προς ψήφιση, «συγκατατίθενται οι οργανωμένοι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν συνεταιρισμούς, δηλαδή η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων (ΣΑΣΟΕΕ)».

ΝΔ: Στόχος να μετασχηματιστούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

«Βάζουμε μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις νοοτροπίες του χθες και στις προκλήσεις του σήμερα, αναφορικά με την αναπτυξιακή αγροτική διαδικασία», ανέφερε νωρίτερα η εισηγήτρια της ΝΔ Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μετασχηματιστούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ώστε να αποτελέσουν αναπτυξιακό κλειδί και ο πρωτογενής τομέας να διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει.

«Με το παρόν σχέδιο νόμου απομακρύνουμε με σύγχρονο και ρεαλιστικό τρόπο τους συνεταιρισμούς από τον εθισμό στην κρατικοδίαιτη λογική. Σπάμε τα στερεότυπα και αντιμετωπίζουμε τις αγκυλώσεις, προκειμένου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να μπουν στο επίκεντρο της αγροτικής διαδικασίας», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για τους ιδιώτες επενδυτές

Να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τους ιδιώτες επενδυτές, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. «Ο προηγούμενος νόμος, ο ν. 4384, προέβλεπε τη δυνατότητα προαιρετικών μερίδων για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά, σύμφωνα με την οικονομική συμμετοχή των μελών, την τρίτη βασική αρχή για τους συνεταιρισμούς, χωρίς να επεμβαίνουν μέσα στο συνεταιριστικό κεφάλαιο», υπογράμμισε ο εισηγηής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι θα προκύψει ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας, διότι «ένα μέλος συνεταιριστής έχει μια μερίδα και μια ψήφο. Ένα μέλος επενδυτής θα μπορεί να έχει πολλές μερίδες, άρα πολλές ψήφους».

Στην είσοδο ιδιωτών στο κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών και με δικαίωμα ψήφου στα όργανα της διοίκησης, αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αποστόλου. Μίλησε για σκανδαλώδεις διατάξεις προς όφελος εκείνων που θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών σε φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Αποστόλου κατήγγειλε ως διατάξεις που προκαλούν την κοινωνία, τις διατάξεις για την αναστολή διώξεων μελών διοικήσεων συνεταιρισμών για 5+1 χρόνια για μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών κλπ. «Μας απασχόλησε και εμάς. Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τρόπο που προκαλεί την κοινωνία», είπε ο Ε. Αποστόλου. Επεσήμανε επίσης, ότι συνεταιρισμοί οδηγήθηκαν στην εκκαθάριση από την κομματικοποίηση που είχαν επιβάλλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη λειτουργία του χώρου, που είχε ως αποτέλεσμα την κακοδιαχείριση και σπατάλη.

ΚΙΝΑΛ:Ο ιδιώτης θα οδηγήσει το συνεταιρισμό όπου θέλει

«Δίνετε το δικαίωμα, στον ιδιώτη να εισέλθει με νόμο στον συνεταιρισμό και, κατέχοντας το 35% επί του συνόλου των ψήφων, να τον οδηγήσει όπου θέλει», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας και πρόσθεσε: «Αν θέλατε την ενίσχυση των συνεταιρισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο, θα μπορούσατε να προβλέψετε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ συνεταιρισμού και ιδιώτη, με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δύο μέρη, σαν μια άλλη μορφή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε ένα πνεύμα ελεύθερης οικονομίας, σε μια win-win σχέση, όπου ο καθένας θα είχε έναν ρόλο να επιτελέσει και ένα όφελος να αποκομίσει».

ΚΚΕ: Οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε κεφαλαιουχικές εταιρείς

«Είναι ο τυπικός θάνατος των αγροτικών συνεταιρισμών και η μετατροπή τους σε κεφαλαιουχικές εταιρείες. Φυσικά, δεν έγινε απότομα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μετατραπεί και λειτουργούσαν με τα χαρακτηριστικά των ανωνύμων εταιρειών. Σε αυτό συμβάλανε η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβαλε από το παράθυρο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη χρησιμοποιούνται από αυτούς οι συνεταιριστικοί αποθηκευτικοί και άλλοι χώροι. Ας μην παριστάνει λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση την αθώα περιστερά. Άνοιξε τον δρόμο», είπε η κ. Μανωλάκου. Προειδοποίησε δε, ότι «το σημερινό νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή».

Ελληνική Λύση: Δεν επιλύονται τα προβλήματα των συνεταιρισμών

«Το νομοσχέδιο ευνοεί τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των συνεταιρισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο, χωρίς να επιλύει τα τεράστια προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως είναι η αδιαφάνεια στις αποφάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η ελλειμματική δημοκρατική λειτουργία τους, η ισχνή οικονομική τους ευρωστία, λόγω της περιορισμένης συνεργασίας μεταξύ των μελών και η περιορισμένη αξιοποίηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. Ο ίδιος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει, ούτε το πρόβλημα των γραφειοκρατικών εμποδίων κατά τη σύσταση και λειτουργία τους, ούτε εκείνο της περιορισμένης καινοτομίας που τους χαρακτηρίζει, της διασύνδεσής τους με τις αγορές και της πρόσδεσής τους σε μία συνεκτική αγροτική πολιτική.

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες γίνονται εργάτες και οι συνεταιρισμοί εταιρείες

«Στόχος είναι να γίνουν οι αγρότες εργάτες και οι συνεταιρισμοί εταιρείες», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «Σπάσατε την Αγροτική Τράπεζα στα δύο, κι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας των συνεταιρισμών, ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας των αγροτών βρίσκεται στα χέρια πολυεθνικών. Τώρα πάμε γι’ αυτό που έχει περισσέψει. Το κόλπο είναι το απλό. Οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν μέχρι το 35% των μερίδων του συνεταιρισμού να τις αγοράζουν, δίνοντας ρευστότητα στους συνεταιρισμούς. Όποια στιγμή θέλει ο ιδιώτης μετά, μπορεί να ζητήσει να φύγει από τον συνεταιρισμό και έχει υποχρέωση ο συνεταιρισμός να του ρευστοποιήσει αυτό το ποσό και να του το δώσει πίσω. Αυτό σημαίνει άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας του συνεταιρισμού».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται αύριο Τετάρτη.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ