Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

«Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα»

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα».

Προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων». «Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.


Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε στον επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter και στα αγγλικά στέλνοντας ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα

Από τις πρώτες πρωινές ώρες φωτογραφίες και βίντεο σε διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης αποτυπώνουν εικόνα εκατοντάδων προσφύγων να κατευθύνονται προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Έβρο υπολογίζονται περίπου στα 1.000 άτομα, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την πλήρη αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα με την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα και την υποστήριξη του λιμενικού στα νησιά με περισσότερα σκάφη και περιπολίες.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι ότι θα κλείνουν τα τελωνεία όπου χρειάζεται, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα, κανείς άλλος. Στον Έβρο μάλιστα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να επιβλέψει τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων.

Στον Εβρο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Χρυσοχοΐδης – Στη Λέσβο ο Πλακιωτάκης

Την ίδια ώρα, στον Έβρο αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ώρες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες της φύλαξης.

Ταυτόχρονα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής με στόχο να επιβλέψουν τα μέτρα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του προσωπικού και των χερσαίων δυνάμεων στον Έβρο αλλά και τον πλωτών μέσων και των ανδρών του λιμενικού στα νησιά προκειμένου να υπάρχουν μηδενικές ροές.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Για το θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη  καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα  Μέρκελ.

στη διάρκεια της επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Τουρκία, τις κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Συναγερμός στην Αθήνα – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές  πηγές η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων ανθρώπων κι αυτό αυξάνει την ήδη υπάρχουσα προσφυγική πίεση προς τη χώρα μας.

Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες που ανησύχησαν με τις εξελίξεις άρχισαν να μετακινούνται στα δυτικά σύνορα μας. Αν η κατάσταση χειροτερέψει το ρίσκο αυτό θα μεγαλώσει.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην μεταναστευτική και την προσφυγική πολιτική της χώρας μας που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο».

«Βόμβες» Ερντογάν: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα προς ΕΕ στους πρόσφυγες

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά ή θάλασσα.

Οι εν λόγω δηλώσεις μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι τουρκικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρό πλήγμα.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή γίνεται εν όψει της άφιξης νέων κυμάτων προσφύγων από το Ιντλίμπ της Συρίας, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του πρόσθεσε ότι η τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή έχουν διαταγές να αποσυρθούν.