Ένα τόνο 257 κιλά και 535 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης εντοπίστηκε κρυμμένη μέσα σε 520 χαρτοκιβώτια που περιείχαν πολτό από χουρμάδες. Τα κιβώτια ήταν μέσα σε κοντέινερ που είχε ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου από τη Βηρυτό Λιβάνου με προορισμό την Μισράτα Λιβύης μέσω Πειραιά.

Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές είχαν τη σχετική πληροφόρηση για μεταφορά ναρκωτικών με κοντέινερ από το κλιμάκιο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA στη πρεσβεία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια κλιμάκια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Τελωνείων ξεκίνησαν έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν το εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν φορτίο είδη τροφίμων το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί στον Πειραιά όπου θα γινόταν μεταφόρτωση σε άλλο πλοίο στις 19 Ιανουαρίου με προορισμό τη Λιβύη.

Το κοντέινερ μπήκε στο «μικροσκόπιο» και όταν εξακριβώθηκε πως δεν επρόκειτο να αλλάξει προορισμό αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος τόσο με ειδικά μηχανήματα (σκάνερ) όσο και με φυσικό τρόπο.

Στις 16 Ιανουαρίου κλιμάκια των διωκτικών Αρχών προχώρησαν στον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου το οποίο σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα μετέφερε 2.276 χαρτοκιβώτια με είδη τροφίμων. Κατά τον έλεγχο του φορτίου προέκυψε ότι σε 520 χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν πολτό από χουρμάδες είχαν επιμελώς κρυφτεί 6. 304 συσκευασίες με ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης η οποία κατασχέθηκε μαζί με το εμπορευματοκιβώτιο και το σύνολο του φορτίου.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ανακάλυψη των ναρκωτικών είχε ιδιαίτερη δυσκολία λόγω του όγκου του φορτίου και εξαιτίας της μεθόδου απόκρυψης καθώς οι συσκευασίες των ναρκωτικών ήταν περιτυλιγμένες με διαφανή μεμβράνη και τοποθετημένες μέσα σε πολτό από χουρμάδες προς παραπλάνηση των αρχών και για αποφυγή εντοπισμού από το σκάνερ ή από τους σκύλους ανιχνευτές ναρκωτικών.

Στελέχη των διωκτικών Αρχών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ανέφεραν πως δεν έχουν εξακριβωθεί οι εμπλεκόμενοι στη μεταφορά των ναρκωτικών ενώ εάν η ποσότητα αυτή κατέληγε στην Ευρώπη η πώληση της θα ξεπερνούσε τα 15 εκατομμύρια ευρώ.