Εκεχειρία σε τεντωμένο σχοινί στη Λιβύη – Και οι δύο πλευρές καταγγέλουν παραβίασή της

Μόλις λίγες ώρες διήρκησε, όπως όλα δείχνουν, η εκεχειρία στη Λιβύη ανάμεσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA)

Μόλις λίγες ώρες διήρκησε, όπως όλα δείχνουν, η εκεχειρία στη Λιβύη ανάμεσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, λίγες ώρες αργότερα αμφότερες οι δύο δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός, την οποία είχαν προτείνει Τουρκία και Ρωσία, τη στιγμή που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη σε εκεχειρία, έπειτα από εννέα μήνες σκληρού εμφυλίου πολέμου.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA) συμφώνησαν, ωστόσο από νωρίς σήμερα Κυριακή καταγράφηκαν πυροβολισμοί.

«Οι δυνάμεις της GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας» υποστηρίζει εις εκ των διοικητών του LNA, Αλ Γκαζάουι, προσθέτοντας πως περιμένει διαταγές από το επιτελείο.

Από την άλλη, η κυβερνητική παράταξη δήλωσε πως καταγράφηκαν παραβιάσεις από πολιτοφύλακες, αλλά παραμένει πιστή στην εκεχειρία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παρατηρεί πως και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έχουν σημειωθεί ένα-δυο μεμονωμένα περιστατικά.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk