Πετώντας πάνω από τα σημάδια της Κατοχής στην Αττική

Με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, βίντεο από drone αποκαλύπτει τα άγνωστα γερμανικά πολυβολεία σε λόφο δίπλα στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη.

Με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το drone του «Haanity» απογειώνεται πάνω από έναν τόπο που μαρτυρεί τη μανία των Γερμανών κατακτητών για απόλυτο έλεγχο στους υπόδουλους Έλληνες.

Σε έναν τόπο που σήμερα αποτελεί δημοφιλές θέρετρο των Αθηναίων τα καλοκαίρια, δίπλα στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, υπάρχει ένας λόφος στον οποίο τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα άφησαν ανεξίτηλη την μαύρη πινελιά τους.

Εκεί συναντάμε σε πολύ καλή δομικά κατάσταση 3 πολυβολεία, μία βάση για μεγάλο ναυτικό πυροβόλο και πολλά χαρακώματα που τα συνδέουν μεταξύ τους.

Τα δύο εξ αυτών είναι στραμμένα προς τη θάλασσα και το τρίτο προς την ξηρά. Τα πολυβολεία εξυπηρετούσαν διττό σκόπο: Αφενός μεν να αποτρέπουν τη διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή μελών της εθνικής αντίστασης και άγγλων στρατιωτών και τον κατάπλου πλοίων με πολεμοφόδια για το ΕΑΜ και αφετέρου να αποτρέψουν συμμαχική απόβαση στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, γεγονός που θεωρούσαν ιδιαίτερα πιθανο οι Γερμανοί κατακτητές.

Υπάρχουν και άλλα οχυρωματικά έργα στην περιοχή που αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο, ώστε κανένα πλοίο να μην καταπλέει χωρίς την άδειά τους.

Τα σκοτεινά αυτά σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στέκουν και θα στέκουν για πολλά χρόνια σε πείσμα του χρόνου και ως θύμηση της ιστορίας και ευχής έργον θα ήταν να καθαριστούν να συντηρηθούν και να αναδειχθούν ώστε ο κόσμος να τα γνωρίσει.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk