Ζωή σε πέντε ανθρώπους χάρισε ένας 28χρονος, που τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση κόμματος, στην εντατική του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Η οικογένειά του αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά οργάνων και η διαδικασία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου προσήλθαν εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιταλία, για τη μεταφορά της καρδιάς σε λήπτη στην περιοχή του Bergamo, των πνευμόνων σε λήπτη στην περιοχή της Bologna, του ήπατος στη Θεσσαλονίκη και των νεφρών σε λήπτες σε Αθήνα και Ιωάννινα.

Ο 28χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε τροχαίο με τη μηχανή του πριν λίγες ημέρες και το απόγευμα της Πέμπτης έπεσε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση κόμματος. Η οικογένειά του αφού ενημερώθηκε από τους γιατρούς και επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά οργάνων δίνοντας ελπίδα ζωής σε πέντε συνανθρώπους μας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Κέρκυρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η διαδικασία μεταφοράς οργάνων από 28χρονο δότη που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΓΝ Κέρκυρας (είναι η τρίτη κατά σειρά που γίνεται την τελευταία διετία).

Στο νοσοκομείο προσήλθαν εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιταλία, για τη μεταφορά της καρδιάς σε λήπτη στην περιοχή του Bergamo, των πνευμόνων σε λήπτη στην περιοχή της Bologna, του ήπατος στη Θεσσαλονίκη και των νεφρών σε λήπτες σε Αθήνα και Ιωάννινα.

Αξίζει προφανώς ένα μεγάλο μπράβο στους συγγενείς του αποθανόντος για την απόφαση αυτή μαζί με τα θερμά συλλυπητήρια μας, καθώς είναι μια πράξη ύψιστου ανθρωπισμού που πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους συνανθρώπους λήπτες των οργάνων δείχνει το δρόμο πως μέσα από τη θλίψη, μπορεί να δημιουργηθεί ελπίδα στην κοινωνία και σε αρκετούς συνανθρώπους που περιμένουν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής τους συμβατούς δότες.

Ακολουθεί ανακοίνωση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου κ.Φαρμάκη που οργάνωσε και συντόνισε την όλη διαδικασία από πλευράς του ΓΝ Κέρκυρας, τονίζοντας για ακόμα μία φορά το σημαντικό ρόλο της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, η οποία έχει προσφέρει σημαντικότατο έργο σε βαριά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με το ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Τονίζουμε επ’ ευκαιρίας πως η μονάδα ενισχύθηκε με μία επιπλέον λειτουργούσα κλίνη προ διετίας φτάνοντας στις 5, κλίνη η οποία μετά την απόφαση προ μηνός να μην παρασταθούν ή να μην επαναπροκηρυχθούν, οι συμβάσεις των 3 εργαζομένων νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κινδυνεύει άμεσα να κλείσει εκ νέου, δυσκολεύοντας το έργο του νοσοκομείου και αυξάνοντας το φόρτο των διακομιδών (είχε μειώσει τις διακομιδές βαρέων περιστατικών κατά 80% αυτή τη διετία).

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Κέρκυρας»

Η ΜΕΘ

«Για άλλη μια φορά η ανθρώπινη αλληλεγγύη βρήκε την έκφρασή της στο πρόσωπο της οικογένειας του νεαρού ΜΔ 29 ετών, με την απόφασή της να δωρήσει τα όργανά του σε συνανθρώπους άγνωστους, χωρίς περιορισμούς φύλου φυλής θρησκευτικής,εθνικής ή άλλης διαφορετικότητας.

Η διαδικασία της λήψης των οργάνων ολοκληρώθηκε στις 25.10.2019.

Εξ ονόματος του προσωπικού της ΜΕΘ θέλω να εκφράσω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος. Ακολούθως αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες λήψης μεταφοράς και μεταμόσχευσης των πολύτιμων οργάνων.

Τέλος εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους όσους ευεργετήθηκαν από τη δωρεά οργάνων.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας επιτελώντας το έργο που της αναλογεί κατά το έτος 2018 άγγιξε υψηλούς δείκτες επιβιωσιμότητας ( περί το 70%). Ταυτόχρονα με τη μάχη στο πλευρό του βαρέος πάσχοντα για την κατά το δυνατόν πληρέστερη ίαση, έχουμε την πεποίθηση πως η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστο δείγμα κοινωνικής προσφοράς αλλά και σηματοδοτεί μια ακόμα απόδειξη πως η ζωή στο τέλος πάντα νικά.

Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας προς όφελος όσων η μεταμόσχευση αποτελεί το μοναδικό όπλο και ελπίδα στην αποκατάσταση της υγείας τους».