Μια εντυπωσιακή για το ανθρώπινο μάτι, αλλά κυρίως επιχειρησιακά χρήσιμη επίδειξη διάσωσης πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε πυλώνα της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στόχος δεν ήταν μόνο η διεξαγωγή προσομειώσεις διάσωσης από πυλώνα με ειδικά εκπαιδευμένους εναερίτες, αλλά η εκπόνηση ενός αναλυτικού σχεδίου διάσωσης από oποιαδήποτε περιοχή εργασίας.

Τα σενάρια επικεντρώθηκαν στη διάσωση τραυματία από διάφορα σημεία καθ’ύψος των πυλώνων, επιχειρώντας προσομοιώσεις για παράδειγμα ακινητοποίηση τραυματία, τοποθέτηση σε ειδικό φορείο, ανάρτηση φορείου με ιμάντες πρόσδεσης και κάθετη μεταφορά μέχρι το κατάστρωμα για παραλαβή από ΕΚΑΒ κλπ. Στην πρόσκληση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Π.Υ. οι οποίοι συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ευχαριστεί δημόσια τον Υποστράτηγο της Π.Υ. κ. Τζουβάρα, συντονιστή Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, τον Ταξίαρχο κ. Ε. Γεωργακόπουλο, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, τον Πύραρχο κ. Ν. Ρουμελιώτη, Διοικητή  Π.Υ. Ν.Ε. Αχαΐας, τον Επιπυραγό κ. Γ. Κολοκοτσά, Διοικητή 6ης ΕΜΑΚ, τον Επιπυραγό κ. Κ. Μπέκο, Διοικητή Π.Υ. Ναυπάκτου.

Η επίδειξη διάσωσης διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εξειδικευμένης εταιρείας εναεριτών, η οποία είναι διαπιστευμένη για να εκπαιδεύει και να πιστοποιεί εναερίτες-διασώστες, μεταξύ των οποίων και εναερίτες της ΕΜΑΚ. Σημειωτέον ότι στην επίδειξη συμμετείχαν και πιστοποιημένοι εναερίτες της 8ης ΕΜΑΚ.

Μετά το πέρας των ασκήσεων, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Σταθόπουλος, υπογράμμισε τη λεπτομερή προετοιμασία που επιβάλλεται πριν από κάθε εργασία συντήρησης, όχι μόνο σε τεχνικά θέματα, αλλά επίσης σχετικά με την υγεία και ασφάλεια, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε επίσης ότι γίνεται αναλυτική εκτίμηση κινδύνου και λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας (τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά) για την μείωση του κινδύνου. Η συγκεκριμένη προετοιμασία αφορά και την περίπτωση διάσωσης από οποιαδήποτε περιοχή της Γέφυρας.

Στόχος των δοκιμών, μέρος των οποίων ήταν και η επίδειξη, είναι η εκπόνηση ενός αναλυτικού σχεδίου διάσωσης από oποιαδήποτε περιοχή εργασίας, το οποίο θα συζητηθεί με τους αρμόδιους της Π.Υ. καθώς και η αγορά του απαραίτητου ειδικού εξοπλισμού ο οποίος θα είναι στη διάθεση της ΕΜΑΚ, εάν και όταν απαιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο Υποστράτηγος κ. Τζουβάρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του γαι τη συνεργασία και την προσπάθεια προς τον κοινό στόχο για ασφάλεια, τόνισε ότι θα φροντίσει ο ίδιος προσωπικά για την περαιτέρω εκπαίδευση και πιστοποίηση εναεριτών της 6ης ΕΜΑΚ σε θέματα διάσωσης από ειδικούς χώρους, όπως οι πυλώνες της Γέφυρας.Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης και την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού θα διεξαχθεί άσκηση της Π.Υ, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών.