Με τον κόσμο να διολισθαίνει προς συνθήκες γενικευμένης αστάθειας μετά και τις πολεμικές επιχειρήσεις Ερντογάν – με την ανοχή του αλλοπρόσαλλου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – στη Βορειοανατολική Συρία, το διεθνές εμπόριο να δοκιμάζεται από τους τορπιλισμούς τάνκερ στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και από τα κύματα προστατευτισμού που εκπέμπουν οι ΗΠΑ, και την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας όλων αυτών, να χάνει την ορμή της, η νέα ελληνική κυβέρνηση παλεύει να διατηρήσει τις βάσεις σταθερότητας και προόδου που κέρδισε μετά το ευτυχές γι’ αυτήν αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Δυσκολίες και προβλήματα

Εκτοτε, και μετά τον ενθουσιασμό των πρώτων μηνών, οι διεθνείς περιπλοκές δυστυχώς πολλαπλασιάστηκαν προσθέτοντας δυσκολίες και προβλήματα στη νέα διακυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες. Το Προσφυγικό, η τουρκική επιθετικότητα, η γεωπολιτική αστάθεια, οι εντεινόμενοι εμπορικοί πόλεμοι προφανώς δεν διευκολύνουν την ελληνική προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα, ούτε επιτρέπουν ανέφελη επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Και βεβαίως δεν επιτρέπουν βεβαιότητες για ταχεία ανάπτυξη, όπως υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένουν διακαώς οι πολίτες. Αντιθέτως, το γενικότερο περιβάλλον κατέστη απαιτητικότερο και η προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από τη μακρόχρονη κρίση χωρίς αμφιβολία δυσκολότερη.

Χτίζουν βάσεις διαπραγμάτευσης

Παρά ταύτα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεν πτοούνται. Προβληματίζονται, είναι αλήθεια, από την επιδείνωση των διεθνών συνθηκών, αλλά δηλώνουν χωρίς επιφυλάξεις ότι θα επιμείνουν στο σχέδιό τους, για να μην πούμε ότι θα επιταχύνουν, γιατί, όπως και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται, τούτο απαιτούν οι περιστάσεις.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαιτίας και της περιπλοκής των διεθνών συνθηκών, χτίζει βάσεις διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές και ελπίζει να δημιουργήσει ανετότερες συνθήκες και περισσότερη ελευθερία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Αποφεύγει τις προκλήσεις, τηρεί στο ακέραιο τις συμβατικές υποχρεώσεις και εντείνει τις προσπάθειές της στο μεταρρυθμιστικό σκέλος, ώστε να οικοδομήσει ισχυρά επιχειρήματα για την άμβλυνση του δημοσιονομικού βάρους στην οικονομία.

Τα πλεονάσματα και τα αντίμετρα

«Οι συζητήσεις πάνε καλά με τους εταίρους, τα αντίμετρα που προτείνουμε για ενίσχυση π.χ. των ηλεκτρονικών συναλλαγών αξιολογούνται καλώς από τους θεσμούς, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζει αρκετά θετικά τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια» σημειώνει χαρακτηριστικά  ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Και προσθέτει ότι «χτίζουμε από τώρα τη βάση για ανετότερη δημοσιονομική πολιτική με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021». Η διαχείριση για το τρέχον έτος εξελίσσεται ομαλά, το 2020 θα τηρηθεί και πάλι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και προφανώς προετοιμάζεται η υποχώρησή τους από τη μεθεπόμενη χρονιά.

Στη λογική αυτή και προκειμένου να ενισχυθεί το μεταρρυθμιστικό σκέλος της οικονομικής πολιτικής, θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ηδη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει οδηγίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας, όπως και για την πώληση μεριδίου που κατέχει το Ταμείο στην εταιρεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και μαζί να αξιολογήσει το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια και αναλόγως να προχωρήσει στα δέοντα.

Κοινωνοί νέων επενδυτικών σχεδίων

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν επίσης εξαιρετική σημασία στην ενίσχυση του ήδη βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος, όπως διαπιστώνουν οι ίδιοι σε επαφές με έλληνες και ξένους επιχειρηματίες. Οι στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη μεταδίδουν ότι γίνονται καθημερινά κοινωνοί νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο κατατεθειμένος στη Βουλή σχετικός νόμος έρχεται ακριβώς να διευκολύνει τέτοιες πρωτοβουλίες και κινήσεις.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μάλιστα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να μεταδώσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του σε επενδυτικές προσπάθειες. Στις αρχές του μήνα θεμελίωσε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου Μυτιληναίος στη Βοιωτία και την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο πλευρό του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, όπου θα εκκινήσει επέκταση της επένδυσης του «Costa Navarino» ύψους 300 εκατ. ευρώ. Για τους ίδιους λόγους θα παρευρεθεί και στην έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου της ENEL, δυναμικότητας 350 μεγαβάτ, στον Καφηρέα, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας.

Η επανεκκίνηση και ο ρόλος του Ελληνικού

Κοινή είναι η πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευθεί την ατμόσφαιρα που τείνει να διαμορφωθεί διεθνώς για τη λεγόμενη ελληνική επανεκκίνηση και υπολογίζουν ότι υπάρχει το έδαφος για ενίσχυση των επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Προσβλέπουν μάλιστα στην επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την έναρξη της εμβληματικής γι’ αυτούς επένδυσης του Ελληνικού και όσων θα τη συνοδεύσουν.

Υπολογίζουν ότι η έναρξη των εργασιών του Ελληνικού θα προσθέσει δυναμική, θα άρει τις όποιες επιφυλάξεις για την Ελλάδα και θα κινητοποιήσει πάμπολλες αναμένουσες εγχώριες και διεθνείς επιχειρηματικές δυνάμεις.

Επιπλέον, αποδίδουν εξαιρετική σημασία στο αποτέλεσμα του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και βεβαίως αναμένουν έμπρακτα αποτελέσματα από το επερχόμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, όπου θα συνοδεύεται από πλειάδα επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν ήδη κλεισμένα ραντεβού με τη βοήθεια του αρμόδιου υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη.

Ερχονται 15 νομοσχέδια στη Βουλή

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει σε αυτές τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες η αναγέννηση της οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα έλθουν 15 νομοσχέδια στη Βουλή, τα οποία θα επιβεβαιώνουν την εμμονή στον συγκεκριμένο στόχο. Ανάμεσά τους και ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος δεν θα αίρει τις ρυθμίσεις του Νόμου Κατρούγκαλου, αλλά θα επιχειρεί τη βελτίωσή του, αποδίδοντας βάρος στη μείωση των εισφορών και στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας ιδιαιτέρως για τους ασφαλισμένους με 30 και πλέον έτη ασφάλισης. Οι όποιες αλλαγές, όπως βεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, θα κινούνται εντός της δημοσιονομικής περιμέτρου και κατ’ ουδένα λόγο δεν θα την υπερβαίνει. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει με τίποτε τη σταθεροποίηση, την οποία αντιμετωπίζει ως άλλη λυδία λίθο. Η ισορροπία είναι προφανώς λεπτή. Η στόχευση της ανάπτυξης είναι στρατηγική αλλά και η σταθεροποίηση κεφαλαιώδης. Η επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου δεν πρέπει να υπονομεύει σε καμία περίπτωση τη σταθεροποίηση.

Ο στόχος της ανάπτυξης και οι προϋποθέσεις

Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν μετριοπαθή το στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020. Θεωρούν ότι, παρά τις διεθνείς περιπλοκές και το πλήθος των περιορισμών στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν δυνατότητες για ακόμη καλύτερες. Γι’ αυτό και χτίζουν αναλόγως τις προϋποθέσεις.

Μένει να αποδειχθεί βεβαίως. Η πραγματική οικονομία δεν δείχνει για την ώρα τέτοιες δυνατότητες και προοπτικές. Και γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Η κοινωνία αδημονεί και αναμένει αποτελέσματα.