Αφγανιστάν : Μεγάλη αποχή στις προεδρικές εκλογές υπό τον φόβο επιθέσεων

Περίπου 4 στους 5 πολίτες δεν ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστά υπό τον φόβο επιθέσεων

Σε λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια υπολογίζεται ανεπίσημα ο αριθμός των πολιτών του Αφγανιστάν, που προσήλθαν στις κάλπες στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, όπως δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής, την στιγμή που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πάνω από 9,6 εκατομμύρια πολίτες.

Οι χθεσινές εκλογές ήταν οι τέταρτες μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001.

Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν χθες σε διάφορα εκλογικά τμήματα σε όλο το Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διαδικασία, αλλά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας απέτρεψαν τις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που σημειώθηκαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν, ενώ 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις των Ταλιμπάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 5 νεκρούς.

Πάνω από 9,6 εκατομμύρια πολίτες ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, που σημαίνει ότι ψήφισαν περίπου ένας στους πέντε.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 17 Οκτωβρίου ενώ τα τελικά θα ανακοινωθούν μετά τις 7 Νοεμβρίου. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 51% των ψήφων, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk