Αν και οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, στο πλαίσιο του κινήματος Me too, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στην καριέρα του στην Met της Νέας Υόρκης.

O ρόλος στην Όπερα Μάκβεθ του Βέρντι, που επρόκειτο να ερμηνεύσει ο μεγαλύτερος εν ζωή τραγουδιστής της όπερας, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, στην αποψινή πρεμιέρα της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, θα ήταν μικρός και για μόνο 6 παραστάσεις. Θα ήταν και η πρώτη εμφάνισή του μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση αριθμού γυναικών που έβγαλε στη δημοσιότητα αρχές Αύγουστου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

«Τραγούδησα επί 51 συναπτά έτη»

Η Met, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκονταν σε μεγάλη πίεση για να ακυρώσει τη συμμετοχή του Ντομίνγκ, αλλά ο Γενικός Διευθυντής Πίτερ Γκελμπ επανέλαβε στις πρόβες του περασμένου Σαββάτου ότι περιμένει το αποτέλεσμα των ερευνών που γίνονται στην Όπερα του Λος Άντζελες, όπου ο Ντομίνγκο είναι Γενικός Διευθυντής από το 2003. Τελικά, ο ίδιος ο Ντομίνγκο, ανακοίνωσε λίγη ώρα πριν την πρεμιέρα ότι αποσύρεται από τις παραστάσεις. Και όχι μόνο αυτό. Είπε ότι η καριέρα του στην Met παίρνει τέλος. «Έκανα το ντεμπούτο μου στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης σε ηλικία 27 χρονών και τραγούδησα για 51 συναπτά έτη με θριάμβους» είπε ο διάσημος τενόρος απορρίπτοντας τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. «Ανησυχώ για το κλίμα, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι καταδικάζονται χωρίς δίκη, ωστσόσο μετά από βαθιά σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου σε αυτήν τη νέα παραγωγή θα αποσπούσε την προσοχή από τις σκληρές προσπάθειες των συναδέλφων μου, πάνω και πίσω από τη σκηνή».

Η απογοήτευση των εκατομμυρίων θαυμαστών και ιδιαίτερα όσων αγόρασαν εισιτήριο για να ακούσουν απόψε τον 78χρονο σήμερα Ντομίνγκο ήταν μεγάλη. «Χαιρόμασταν πολύ που θα ακούγαμε την Άννα Νετρέμπκο και τον Πλάθιντο Ντομίνγκο αλλά αυτό πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο» λέει ένας θαυμαστής του. «Μπορώ πάντως να καταλάβω γιατί παραιτήθηκε. Όλη η υπόθεση κύλησε άτυχα αλλά από την άλλη πλευρά είμαι ευτυχής που παραιτήθηκε μετά το μεγάλο αριθμό γυναικών που τον κατήγγειλαν. Τείνω να τις πιστέψω».

Του χρόνου η απονομή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Βραβείου

Το εάν ευσταθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος γυναικών από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 γίνεται αυτήν τη στιγμή αντικείμενο έρευνας από δικηγόρο, στον οποίο η όπερα του Λος Άντζελες έχει αναθέσει την υπόθεση χωρίς να έχουν βγει ακόμη κάποια αποτέλεσμα. Το Associated Press στα μέσα Αυγούστου και στις 7 Σεπτεμβρίου παρουσίασε μαρτυρίες συνολικά 20 γυναικών, μίας εξ αυτών με ακάλυπτο πρόσωπο, που τον κατηγορούσαν για άσεμνες κινήσεις και άλλες παρόμοιες ανήθικες πράξεις. Οι επόμενες προγραμματισμένες παραστάσεις του Ντομίνγκο είναι στις 13 Οκτωβρίου στην Όπερα της Ζυρίχης με το «Ναμπούκο» του Βέρντι. Εν αναμονή των εξελίξεων ο Ντομίνγκο δεν πρόκειται να παραλάβει το φετινό Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Βραβείο. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Φόρουμ από κοινού με τον διάσημο ισπανό τενόρο αποφάσισαν να μεταθέσουν την απονομή για του χρόνου, στις 3 Οκτωβρίου.

Ειρήνη Αναστασοπούλου ( AP, AFP, dap)