Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct βρέθηκε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, όπου μίλησε για τις προτεραιότητες της Περιφέρειας και τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσει έτσι ώστε το επίπεδο υποδομών της Αττικής να αυξηθεί.

Για τα προηγούμενα πέντε χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας ο κ. Πατούλης υποστήριξε πως «δεν έγινε ορθολογική διαχείριση για τη διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η Περιφέρεια Αττικής».

Σε σημερινή συνεδρίαση όλων των Δήμων της Αττικής ορίστηκαν οι πρώτες κινήσεις και έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας αναφορικά με τα απορρίμματα και τον τρόπο διαχείρισης αυτών. Το συμπέρασμα της συνεδρίασης ήταν «όχι πού θα θάβουμε, αλλά πώς δε θα θάβουμε».

Σχεδιασμός για ανακύκλωση

Ο κ. Πατούλης εξήγησε πως θα υπάρξει σχεδιασμός που θα αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση και συγκεκριμένα τη διαδικασία των «πράσινων σημείων» και των «γωνιών ανακύκλωσης».

Πρόκειται για συγκεκριμένες στρατηγικές που σκοπό έχουν την ενημέρωση, κυρίως των μικρών μαθητών, μετατρέποντας κάθε σχολική μονάδα σε χώρο ανακύκλωσης και εκπαίδευσης των παιδιών. Θα χρηματοδοτηθεί επίσης και η διαχείριση των βιοαποβλήτων με τη χρήση των καφέ κάδων. Στόχος της παραπάνω στρατηγικής, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι «η δημιουργία τοπικών μονάδων ανακύκλωσης».

«Θα ονομάσουμε το 2020, χρονιά ανακύκλωσης της Αττικής» συμπλήρωσε εμφατικά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η παραπάνω στρατηγική σχετίζεται με τη διμηνιαία συνάντηση των Δήμων έτσι ώστε να ελέγχονται οι παθογένειες, η δημιουργία help-desks με σκοπό την ενημέρωση των Δήμων και των υπηρεσιών για τον τρόπο δημιουργίας των «πράσινων σημείων» και των «γωνιών ανακύκλωσης», αλλά και η δημιουργία ενός παρατηρητήριου ανακύκλωσης.

Εντονα καιρικά φαινόμενα

Μίλησε ακόμα για την κακοκαιρία που έχει πλήξει τις τελευταίες μέρες τη χώρα μας, αλλά και για πρόσφατα και παλαιότερα πλημμυρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως έχει δρομολογηθεί στρατηγική για καθαρισμούς των ρεμάτων. Ενημέρωσε μάλιστα πως έχει δοθεί χρηματικό ποσό ύψους 150.000.000 ευρώ από την ΕΚΤ σε έτοιμες μελέτες, «όπου τη μερίδα του λέοντος των δέκα μεγάλων σημαντικών έργων υποδομής για τα ρέματα, τα εφτά θα είναι στην Αττική».

Απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, είναι «οι ώριμες μελέτες όμβριων υδάτων για όλους τους Δήμους, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν έτσι ώστε να θωρακιστεί η αποστράγγιση των γειτονιών. Ευχή και σκοπός του Περιφερειάρχη είναι πως «σε χρονικό πλαίσιο ενός με δύο ετών η Αττική, στο επίπεδο των υποδομών, θα είναι σε ένα καλύτερο και πληρέστερο επίπεδο».

Πηγή: onetv.gr