Τις «βιαιοπραγίες» που διέπραξαν διαδηλωτές των «Black Blocks», μόλις ξεκίνησε η πορεία για το κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα, κατήγγειλε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ζητώντας από τους διαδηλωτές να «κρατήσουν αποστάσεις».

Ειδικότερα, στη λεωφόρο Saint-Michel, στην καρδιά του Παρισιού, οι ακροαριστεροί διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου κι επιτέθηκαν εναντίον μιας τράπεζας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, αναγκάζοντας ένα μέρος της πορείας να αλλάξει δρόμο, λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

«Βιαιοπραγίες σε εξέλιξη από βίαια άτομα (…). Κρατήστε αποστάσεις από τις επικίνδυνες ομάδες» ήταν το tweet που έστειλε η αστυνομική διεύθυνση.

Οι συμμετέχοντες στην Πορεία για το Κλίμα, αρκετοί χιλιάδες σε αριθμό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών μκο, μία ημέρα μετά την ιστορική «παγκόσμια απεργία για το κλίμα».

Μπροστά στον φόβο πρόκλησης ταραχών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «έχει κινητοποιηθεί και είναι διαθέσιμος κάθε στιγμή» υπενθύμισε σήμερα το περιβάλλον του.

Η ημέρα είναι τεταμένη στη γαλλική πρωτεύουσα όπου λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα διάφορες κινητοποιήσεις: εκτός της πορείας για το κλίμα, πραγματοποιείται η διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων κατά της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μια πορεία εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Έως νωρίς το απόγευμα τοπική ώρα, η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη 123 ανθρώπων.