Οι Βερμούδες προετοιμάζονται για την άφιξη του «ισχυρού» κυκλώνα Ουμπέρτο, κατηγόριας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα, ο οποίος συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

Στις 23.00 ώρα Ελλάδας, ο Ουμπέρτο βρισκόταν σε απόσταση 225 χλμ δυτικά των Βερμούδων, με ανέμους που έπνεαν σε ταχύτητα 195 χλμ/ώρα, έγινε γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Αναμένεται να πλήξει το μικρό βρετανικό αρχιπέλαγος γύρω στις 20.00 τοπική ώρα (03.00 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

«Δεν αναμένουμε σημαντικές υλικές ζημιές. Ο κυκλώνας περνάει ξυστά από εμάς» δήλωσε ο Στιβ Κόσαμ, ο συντονιστής των επιχειρήσεων για τις φυσικές καταστροφές στις Βερμούδες, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ορισμένες περιοχές ενδέχεται να πληγούν περισσότερο σε σχέση με άλλες», όπως γράφει η τοπική εφημερίδα The Royal Gazette.

Η μετεωρολογική υπηρεσία των Βερμούδων χαρακτήρισε τον Ουμπέρτο «απειλή».

Ήδη, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται σποραδικά σε αυτήν τη χώρα που θεωρείται φορολογικός παράδεισος. Καταστήματα και γραφεία έκλεισαν νωρίτερα, ενώ ορισμένοι κάτοικοι οχύρωσαν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να αποφύγουν την κυκλοφορία στους δρόμους «από τις 17.00 το απόγευμα τοπική ώρα έως ότου οι αρχές να δώσουν το πράσινο φως αύριο».

Ωστόσο, αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας ότι δεν φοβούνται για τα χειρότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP