Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αλλαγές στο ποσοστό των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από μια δημοσκόπηση του CNN, με έμφαση στις πρώτες τρεις θέσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτήν, το ποσοστό του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από 29% στο 24%.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε παναμερικανικό επίπεδο για τον προκριματικό κύκλο επιλογής προεδρικού υποψηφίου από τους Δημοκρατικούς δείχνουν επίσης ότι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέρασε μπροστά από τον Μπέρνι Σάντερς και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18% έναντι 17% του Σάντερς, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του CNN έγιναν γνωστά σε χρόνο μικρότερο των 24 ωρών πριν από την πρώτη κοινή εμφάνιση των τριών πρώτων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση.

Η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί στο Χιούστον, ενώ πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της, θα βρεθούν αντιμέτωποι -πρώτη φορά- ο Μπάιντεν με την Γουόρεν.

Έτσι, η σημερινή τηλεοπτική συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολιτικό στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς η Γουόρεν φέρεται να καταγράφει μια θετική προεκλογική δυναμική, με κύριο χαρακτηριστικό τη σταθερή άνοδό της στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Η δημοσκόπηση του CNN δείχνει επίσης μία αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των τριών υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και των υπόλοιπων διεκδικητών, παρά το γεγονός ότι τρεις υποψήφιοι αποχώρησαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το ποσοστό 17% που συγκεντρώνει ο Σάντερς είναι διπλάσιο και ακόμη μεγαλύτερο από το ποσοστό της Καμάλα Χάρις (8%), με το ποσοστό της ίδιας υποψήφιας να παρουσιάζει καθίζηση μετά την αρχική εκτίναξή του, που ακολούθησε τη φραστική σύγκρουση που είχε η Χάρις με τον Μπάιντεν στην πρώτη τηλεμαχία.

Πίσω από τη Χάρις βρίσκεται ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, Πέτε Μπάτιγκιεγκ, με ποσοστό 6%, αυξημένο από το 5% που ο ίδιος αλλά και η Χάρις συγκέντρωναν τον προηγούμενο μήνα.

Το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’ Ρουρκ αυξάνει επίσης το ποσοστό του στη δημοσκόπηση αυτήν, από 2% σε 5%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστά στο 2% ή και μικρότερα.

Παρά την πτωτική τάση που εμφανίζει το ποσοστό του Μπάιντεν, η δημοσκόπηση του CNN καταγράφει την ουσιαστική προσπάθεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προωθήσει την υποψηφιότητά του ως την υποψηφιότητα με την πιο θετική δυναμική στον προκριματικό κύκλο.

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ επενδύει προεκλογικά στην αποφασιστικότητα των ψηφοφόρων να διώξουν από την προεδρία των ΗΠΑ το Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσαν ότι θέλουν να δουν το κόμμα τους να επιλέγει έναν προεδρικό υποψήφιο με τον οποίο να συμφωνούν στα περισσότερα ζητήματα. Η τάση αυτή σε ποσοστό 40% μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος παραμένει σταθερή εδώ και τρεις εβδομάδες.

Από την άλλη μεριά, η πλειονότητα των ψηφοφόρων σε ποσοστό 55% υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να επιλέξει έναν προεδρικό υποψήφιο που έχει ισχυρή πιθανότητα να νικήσει τον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, ποσοστό 49% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων εκφράζει την ανησυχία του ότι ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα μπορεί να είναι πολύ προοδευτικός, ενώ το 41% ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο προεδρικός υποψήφιος να μην είναι αρκετά προοδευτικός.

Παρά το γεγονός ότι η αναφερόμενη δημοσκόπηση δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή, ωστόσο δεν επηρεάζει τις συμμετοχές στην ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση του επόμενου μήνα, καθώς όσοι από τους υποψηφίους έχουν λάβει ποσοστό που ανταποκρίνεται στο όριο του 2% μπορούν να λάβουν μέρος στην τηλεμαχία.

Η δημοσκόπηση του CNN πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 5ης και της 9ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 1.639 ενηλίκων μέσω τηλεφώνου, ενώ συμμετείχε κι ένα υποσύνολο 908 εγγεγραμμένων Δημοκρατικών και ανεξάρτητων με τάση προς το Δημοκρατικό Κόμμα που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν. Το ποσοστό στατιστικού λάθους προσδιορίζεται στο +- 4,3%.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)