Η δημοτικότητα της Καμάλα Χάρις αυξάνεται συνεχώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων, μία αναφορικά με την προσέλευση στον προκριματικό κύκλο της Αϊόβα και μία παναμερικανική δημοσκόπηση. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα η Χάρις βρίσκεται στην δεύτερη θέση των προτιμήσεων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το “Politico.”

Η δημοσκόπηση στην Αϊόβα πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα “USA Today” και το πανεπιστήμιο Suffolk University έδειξε ότι ο Μπάιντεν έχει ποσοστό 24% των προτιμήσεων με την Χάρις να τον ακολουθεί στην δεύτερη θέση, με ποσοστό 16%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 13%, ενώ ακολουθεί ο Μπέρνι Σάντερς με 9%.

Ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ έχει 6% των προτιμήσεων, ενώ η Έϊμι Κλόμπουτσαρ κι ο Κόρι Μπούκερ έχουν από 2% και είναι οι μόνοι από τους υπόλοιπους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που βρίσκονται στο παραπάνω αναφερόμενο ποσοστό.

Η παναμερικανική δημοσκόπηση του Quinnipiac University δείχνει επίσης, ότι η Χάρις βρίσκεται με μικρότερη διαφορά πίσω από τον Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει ποσοστό 22%, ενώ η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια έχει ποσοστό 20%.

Η Γουόρεν ακολουθεί την Χάρις με 14%, ενώ ο Σάντερς βρίσκεται στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων με ποσοστό 13%.

Ο Μπάτιγκιεγκ λαμβάνει 4%, ενώ ο Μπούκερ είναι στο 3%. Είναι ο τελευταίος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, με ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

Πρόκειται για την δεύτερη και τρίτη δημοσκόπηση αντίστοιχα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, που  δείχνουν ότι η Χάρις εδραιώνει την θέση της, ισχυροποιώντας το ποσοστό της στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η παναμερικανική δημοσκόπηση του SRSS για το CNN που δημοσιοποιήθηκε χθες έδειξε την Χάρις βρίσκεται στην δεύτερη θέση μαζί με την Γουόρεν και τον Σάντερς να βρίσκονται πίσω από τον Μπάιντεν.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση (Suffolk University / USA Today) που πραγματοποιήθηκε για την αποτύπωση των τάσεων που έχουν διαμορφωθεί στην Αϊόβα την περίοδο αυτή.

Ωστόσο, σε μία δημοσκόπηση (CBS News / YouGov poll) για την ίδια πολιτεία πριν από την διεξαγωγή των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων, η Χάρις βρίσκονταν στην μέση των προτιμήσεων, μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση (Suffolk University / USA Today) συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις αξιολόγησης του προφίλ των υποψηφίων κατά τον πρώτο κύκλο των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος. Η προθεσμία κάλυψης των σχετικών προϋποθέσεων λήγει στις 16 Ιουλίου, ενώ η δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον Ιούλιο, στο Ντιτρόιτ. Ο αριθμός των υποψηφίων παραμένει στους 21.

Πρόκειται για τους 20 υποψηφίους που έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο, αλλά και τον κυβερνήτη της Μοντάνα, Στιβ Μπούλοκ.

Η DNC γνωστοποίησε ότι χρησιμοποίησε σκληρή διαδικασία επιλογής, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό στους 20, τον αριθμό των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Για τον τρίτο κύκλο των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό 2% σε τέσσερις δημοσκοπήσεις μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 28ης Αυγούστου, ενώ θα πρέπει να έχουν λάβει δωρεές από 130.000 Αμερικανούς.

Αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν μέχρι σήμερα τρεις έγκυρες δημοσκοπήσεις για την συμμετοχή τους στην τηλεμαχία του Σεπτεμβρίου (Μπάιντεν, Μπούκερ, Χάρις, Γουόρεν, Σάντερς, Μπάτιγκιεγκ).

Η Κλόμπουτσαρ έχει δύο έγκυρες δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ