Το πιο σοκαριστικό πράγμα στα ρατσιστικά tweets του Ντόναλντ Τραμπ είναι πως το νέο παραλήρημά του δεν προκάλεσε ούτε στο ελάχιστο κάποια έκπληξη στη χώρα. Η δεύτερη πιο συγκλονιστική πτυχή της υπόθεσης που θα έπληττε οποιαδήποτε άλλη αμερικανική κυβέρνηση, είναι πως ο ίδιος γνωρίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει με αυτή την τακτική, υποδαυλίζοντας δηλαδή τις φλόγες στη φωτιά του ρατσισμού. Γιατί; Διότι δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα τίμημα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η βάση του οποίου τον στηρίζει με θέρμη.

Αν και πολλοί ψηφοφόροι του συντηρητικού κόμματος, όπως και νομοθέτες, δεν αισθάνονται άνετα με τη συμπεριφορά και το θυμικό του Τραμπ, οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι με την ιδεολογική κατεύθυνση της προεδρίας του. Μάλιστα φαίνονται πρόθυμοι να κλείσουν τα μάτια τους σε τέτοιες συμπεριφορές, καθιστώντας τες χρήσιμο πολιτικό όπλο στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Απευθυνόμενος σε τέσσερα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα (όλες γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες) ο αμερικανός πρόεδρος τις προέτρεψε αντί να ασκούν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, «να πάνε πίσω στις χώρες καταγωγής τους» για να βοηθήσουν να τις φτιάξουν, καθώς – όπως έγραψε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter – είναι διαλυμένες και γεμάτες εγκληματικότητα:

«Είναι τόσο ενδιαφέρον να βλέπω «προοδευτικά» μέλη του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, που προέρχονται από χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων είναι μια ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή, οι χειρότερες, διεφθαρμένες και πιο απαράδεκτες στον κόσμο (εάν δηλαδή έχουν καν κυβέρνηση που να ασκεί τα καθήκοντά της), τώρα να φωνάζουν με τέτοιο πάθος, λέγοντας στους πολίτες των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό έθνος στη Γη, το πώς πρέπει να διοικεί η κυβέρνηση. Γιατί δεν πάνε πίσω να βοηθήσουν να φτιάξουν τις εντελώς κατεστραμμένες και μολυσμένες από το έγκλημα χώρες από όπου ήρθαν; Και μετά ελάτε να μας δείξετε πως γίνεται. Αυτά τα μέρη χρειάζονται τη βοήθειά σας, πρέπει να φύγετε το γρηγορότερο δυνατό».

Μολονότι δεν κατονόμασε τις τέσσερις γυναίκες, ήταν σαφές  ότι μιλούσε για τις Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, οι οποίες ασκούν έντονη κριτική στην προεδρία του. Σημειωτέον, οι γυναίκες αυτές έχουν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός της Ομάρ που απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Η οργή από εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών ήταν άμεση, με την πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον υποψήφιο για το χρίσμα Μπέρνι Σάντερς να τον κατηγορούν για ξενοφοβία και ρατσισμό και να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους προς τις τέσσερις γερουσιαστές.

«Η δύναμη της Αμερικής ανέκαθεν ήταν και είναι ριζωμένη στην ποικιλομορφία μας. Ομως ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να εκτοξεύει ρητορική μίσους, να σπείρει τη διαίρεση και να τροφοδοτεί τις φυλετικές εντάσεις για το δικό του πολιτικό κέρδος» δήλωσε το φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν πως αυτό το ξενοφοβικό ξέσπασμα ή, όπως αλλιώς το ονομάζουν, αυτό το «ύπουλο είδος φυλετικής δημαγωγίας», καθιστά προφανές με τι τρόπο o Τραμπ σχεδιάζει να κερδίσει την επανεκλογή του: με μια πολιτική που αγκαλιάζει τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, η οποία στερείται ορίων και μια στρατηγική που βάζει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της λευκής Αμερικής και ενός ποικιλόμορφου πληθυσμού.

Ο Τραμπ υπονοεί ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός δεν είναι λευκός και ντόπιος, δεν έχει καμία θέση στη χώρα. Με έναν λόγο, ρισκάρει – όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του CNN για τον Λευκό Οίκο Στέφεν Κόλινσον – να ανοίξει διαιρέσεις που θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευτούν.

Με μόλις κάτι λιγότερο από 16 μήνες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο δηλητηριώδης τόνος της εκστρατείας έχει ήδη δοθεί και φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ακόμη εντονότερος. Βασικός της άξονας η μηδενική ανοχή, με τους παράτυπους μετανάστες να μετατρέπονται ακούσια σε εργαλείο των πολιτικών παιχνιδιών του Τραμπ. Διόλου τυχαία, τα μηνύματά του ήρθαν την ίδια μέρα που συνοριακοί φύλακες, σε μια επιχείρηση-σκούπα δικής του έμπνευσης, ξεκίνησαν επιδρομές κατά μεταναστών χωρίς χαρτιά.