Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και ενώ είναι σε εξέλιξη η τουριστική περίοδος. Σύμφωνα με στοιχεία του Λ.Σ. από τις 07.00 της 23 Αυγούστου έως την ίδια ώρα τις 26 Αυγούστου σε 13 περιστατικά έρευνας – διάσωσης σε διάφορα σημεία της χώρας όπως σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη κ.α. εντοπίστηκαν 293 μετανάστες.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έρευνες από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λ.Σ., πλωτό σκάφος του Λ.Σ., δυο σκάφη του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), σκάφος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και ελικόπτερο της Frontex για εντοπισμό λέμβου με περίπου 47 επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Στη περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των μεταναστών επικοινώνησε με το 112 και το στίγμα δόθηκε μέσω της κεραίας που «καλύπτει» τη συγκεκριμένη περιοχή.

Εν τω μεταξύ στη «βάση» του αναμένεται να επιστρέψει το ζέπελιν που είχε διατεθεί από τον Frontex προς το Λιμενικό Σώμα μετά το τέλος, αυτές τις ημέρες, της πιλοτικής χρήσης του στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Το ζέπελιν είχε διατεθεί για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και μπορούσε να να ελέγχει το χώρο σε βάθος 20 – 25 ναυτικών μιλίων αλλά και τη θαλάσσια περιοχή εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές των συστημάτων του, τέθηκε σε δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση από τα τέλη Ιουλίου για διάστημα 28 ημερών, με σκοπό την αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ωρου βάσεως.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αναμένεται να μην ξαναχρησιμοποιηθεί.