«Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων αποδίδει καρπούς»

Τι επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναν χρόνο από την εφαρμογή του

Από τις 25 Μαΐου του 2018 ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) αποτελεί ενιαίο σύνολο κανόνων με κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ολα τα κράτη-μέλη έκτοτε έχουν αναπροσαρμόσει την εθνική τους νομοθεσία υπό το πρίσμα του ΓΚΠΔ.

Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από ένα έτος από την εφαρμογή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη, 24 Ιουλίου έκθεση που εξετάζει τον αντίκτυπο των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω η εφαρμογή τους. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν θεσπίσει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο και ότι το νέο σύστημα, το οποίο ενισχύει την επιβολή των κανόνων προστασίας των δεδομένων, καθιερώνεται. Οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν νοοτροπία συμμόρφωσης και οι πολίτες συνειδητοποιούν καλύτερα τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, η σύγκλιση προς την υψηλών προτύπων προστασία δεδομένων σημειώνει πρόοδο σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να παραμείνει στην πρωτοπορία της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και παράλληλα να αξιοποιήσει τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει αυτός για την απασχόληση και την καινοτομία. Τα δεδομένα καθίστανται ανεκτίμητο στοιχείο για την ακμάζουσα ψηφιακή οικονομία και διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και την εκμάθηση μηχανής. Είναι σημαντικό για εμάς να διαμορφώσουμε το παγκόσμιο πεδίο για την ανάπτυξη της τεχνολογικής επανάστασης και για την ορθή χρήση της τεχνολογίας με πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων».

Η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων, πρόσθεσε: «Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων αποδίδει καρπούς. Μέσω του κανονισμού οι Ευρωπαίοι διαθέτουν ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιοποίησης και έχουν υπό έλεγχο τα δεδομένα τους προσωπικού χαρακτήρα. Ο κανονισμός παρέχει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ψηφιακή επανάσταση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε αυτήν. Πέρα από την Ευρώπη, δημιουργεί δυνατότητες για την ψηφιακή διπλωματία με στόχο την προώθηση ροών δεδομένων με βάση υψηλά πρότυπα μεταξύ των χωρών που συμμερίζονται τις αξίες της ΕΕ. Ωστόσο, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν ώστε το νέο καθεστώς προστασίας δεδομένων να καταστεί πλήρως λειτουργικό και αποτελεσματικό».

Ο ΓΚΠΔ έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουν όλο και περισσότερο οι πολίτες της ΕΕ τους κανόνες προστασίας δεδομένων και τα δικαιώματά τους, όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019. Ωστόσο, μόνο το 20% των Ευρωπαίων γνωρίζει ποια δημόσια αρχή είναι αρμόδια για την προστασία των δεδομένων τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει εφέτος το καλοκαίρι μια νέα εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να διαβάζουν τις δηλώσεις περί της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και να βελτιστοποιούν τις ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Παρότι οι νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων έχουν επιτύχει πολλούς από τους στόχους τους, η ανακοίνωση της Επιτροπής καθορίζει επίσης συγκεκριμένα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των κανόνων και της εφαρμογής τους:

•Μία ήπειρος με ενιαία νομοθεσία: Σήμερα, όλα τα κράτη-μέλη εκτός από τρία – Ελλάδα, Πορτογαλία και Σλοβενία – έχουν επικαιροποιήσει τη νομοθεσία τους για την προστασία των δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη νομοθεσία των κρατών-μελών για να διασφαλίσει ότι όταν εξειδικεύεται περαιτέρω ο ΓΚΠΔ στις νομοθεσίες των κρατών-μελών θα παραμένει εντός των ορίων του κανονισμού και ότι οι εθνικές νομοθεσίες τους δεν θα συνιστούν κανονιστικό υπερθεματισμό.

•Οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τις πρακτικές τους: Η συμμόρφωση με τον κανονισμό βοήθησε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους και να αναπτύξουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Επιτροπή θα στηρίξει την εργαλειοθήκη του ΓΚΠΔ για τις επιχειρήσεις ώστε να διευκολύνει τη συμμόρφωση.

•Ισχυρότερος ρόλος των αρχών προστασίας δεδομένων: Ο κανονισμός παρείχε στις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων περισσότερες εξουσίες για την επιβολή των κανόνων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, οι αρχές προστασίας δεδομένων χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά αυτές τις νέες εξουσίες όταν ήταν αναγκαίο. Οι αρχές προστασίας δεδομένων συνεργάζονται επίσης στενότερα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Ως το τέλος του Ιουνίου 2019 ο μηχανισμός συνεργασίας είχε διαχειριστεί 516 διασυνοριακές υποθέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk