Με την καθιερωμένη μεγάλη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου θα ξεκινήσει και εφέτος, για 20ή χρονιά, το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα τον Βόλο.

Από το καλοκαίρι του 2000 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θεσμοθέτησε το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Η πρώτη δοκιμή απέδειξε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και γι’ αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες χρονιές με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Καθώς ήταν αδύνατον να χωρέσουν σε ένα τμήμα, οι διοργανωτές αποφάσισαν το 2003, το 4ο Σχολείο, να λειτουργήσει με δύο τμήματα: των αρχαρίων και των προχωρημένων. Η κίνηση αυτή των διοργανωτών αποδείχθηκε καλή όπως σημείωσαν οι σπουδαστές στο «Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των μαθημάτων» που συμπληρώνουν κάθε χρόνο στο τέλος.

Το 2007 δημιουργήθηκε και τρίτο τμήμα, που ονομάστηκε «Τμήμα Ολυμπιάδας» και έχει σκοπό να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στις Ολυμπιάδες. Στο τμήμα αυτό εντάσσονταν οι 5 μαθητές της Ολυμπιάδας, που πρώτευσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Επειδή το τμήμα της Ολυμπιάδας είναι «κλειστό», επειδή παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση μαθητών στη 2η βαθμίδα, τη βαθμίδα των προχωρημένων και επειδή οι απαιτήσεις αρκετών σπουδαστών ήθελαν τα μαθήματα να είναι ακόμη πιο προχωρημένα με ιδιαίτερες γνώσεις στα μαθηματικά και στη φυσική, από το 10ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2009, αποφασίστηκε να λειτουργήσει και ένα τρίτο τμήμα που θα απευθυνόταν στους «πολύ προχωρημένους» μαθητές.

Τι θα γίνει στο
20ό Θερινό Σχολείο

Οι εργασίες του 20ού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν σε χώρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου από τις 19.00 έως τις 23.00.

Η πρώτη ημέρα του θερινού σχολείου Αστρονομίας, Δευτέρα 1η Ιουλίου, περιλαμβάνει την καθιερωμένη ετήσια μεγάλη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, η οποία διοργανώνεται από την Ομάδα Αστροπαρατήρησης της Εταιρείας.

Η Ομάδα έχει φροντίσει ώστε όσοι δεν διαθέτουν κάποιο μέσο μεταφοράς να τους μεταφέρουν στον χώρο που θα γίνει η αστροβραδιά με ναυλωμένο πούλμαν από το 1ο Λύκειο Βόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email της εταιρείας (ead-volos@astronomos.gr) με τα στοιχεία τους.

Την επομένη, Τρίτη 2 Ιουλίου, θα γίνουν οι εγγραφές και στη συνέχεια τα πρώτα μαθήματα. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να γίνουν εκ των προτέρων δηλώσεις συμμετοχής στο Σχολείο, αλλά την ημέρα των εγγραφών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν απευθείας το τμήμα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν ανάμεσα στα τμήματα των αρχαρίων, των προχωρημένων και το παρατηρησιακό. Οσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το τμήμα των αρχαρίων θα μάθουν για το πλανητικό μας σύστημα και τον Ηλιο, τη Σελήνη τα νεφελώματα, τους αστέρες και τους γαλαξίες. Στο τμήμα των προχωρημένων οι συμμετέχοντες θα λάβουν βασικές γνώσεις φυσικής και αστρονομίας για την κατανόηση του Σύμπαντος. Θα μάθουν για τις μαύρες τρύπες και την ολογραφική αρχή, θα ζήσουν μια «συναρπαστική περιπέτεια» ανιχνεύοντας τους εξωπλανήτες. Θα μάθουν επίσης για τη φασματοσκοπία και τις εφαρμογές της αλλά και για τα βαρυτικά κύματα.

Τέλος, στο παρατηρησιακό τμήμα οι μαθητές του Σχολείου θα γνωρίζουν τις τεχνικές και τις μεθόδους αστροφωτογραφίας, την παρατηρησιακή αστρονομία, τις ουράνιες συντεταγμένες και τις στηρίξεις των τηλεσκοπίων καθώς και τους αστερισμούς του καλοκαιριού και τη μυθολογία τους. Διευκρινίζεται ότι οι σπουδαστές του παρατηρησιακού τμήματος την Τετάρτη 3 Ιουλίου θα μεταβούν στις 21.00 από τα Δικαστήρια στην πλατεία Ελευθερίας με ναυλωμένο από την Εταιρεία λεωφορείο στον Αγιο Στέφανο, για υπαίθρια εκπαίδευση και νυκτερινή παρατήρηση.

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

Δικαίωμα συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας έχουν όλοι εκείνοι που θέλουν να μάθουν στοιχειώδεις αλλά και προχωρημένες γνώσεις Αστρονομίας, ανεξάρτητα από ηλικία και μόρφωση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές δεκτοί γίνονται σπουδαστές από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και την ηλικία των 70 ετών.

Οι σπουδαστές που παρακολουθούν το Σχολείο κατάγονται κυρίως από τον Βόλο, από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας και οι διδάσκοντες είναι καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές αστρονόμοι, αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμοι-μέλη της Εταιρείας ή άλλων Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Η απονομή των τίτλων σπουδών γίνεται την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, μετά το τέλος των μαθημάτων.

Το πλήρες πρόγραμμα του Σχολείου Αστρονομίας με τους καθηγητές που θα διδάξουν και τα θέματα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.astronomos.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλούν στο τηλέφωνο της Εταιρείας 24210-51061.