Ο μεγάλος φόβος των διοργανωτών του Μουντιάλ 2018 δεν ήταν τόσο οι «εισαγώμενοι» χούλιγκαν, όσο οι γηγενείς. Τα κρούσματα δεν ήταν και λίγα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ιδιαίτερες είναι και οι… παρτίδες που έχουν ανοίξει με ομόλογούς τους αλλοεθνείς. Κι όμως. Ως τώρα η διοργάνωση εξελίσσεται ομαλά, χωρίς επεισόδια, χωρίς οδομαχίες, χωρίς τις «παραδοσιακές» μάχες ανάμεσα σε χούλιγκαν.

Αυτό που έκαναν οι Ρώσοι ήταν εξαιρετικά απλό, ωστόσο χρειάστηκε σχεδιασμός και συντονισμός. Εκτός από την ούτως ή άλλως ιδιαίτερα σκληρή αστυνομία, έχει επιστρατευτεί τόσο ειδική μονάδα του στρατού, αλλά και η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών, η FSB που έχει διαδεχτεί την περίφημη KGB.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι που προέρχονται από τις χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής τραγουδάνε και γιορτάζουν όλη μέρα. Μεξικανοί, Περουβιανοί, Αργεντίνοι και Βραζιλιάνοι δίνουν χρώμα… καρναβαλιού στη διοργάνωση, ακόμη και αν αρκετές χιλιάδες εξ αυτών έχουν ταξιδέψει χωρίς να έχουν εισιτήριο για τους αγώνες. Πρόβλημα δε δημιουργούν.

Οι επίφοβοι είναι οι Αγγλοι και οι Γερμανοί κατά κύριο λόγο και φυσικά οι Ρώσοι με τους Πολωνούς. Ωστόσο αυτοί παραμένουν «περικυκλωμένοι» από ορδές αστυνομικών, όπου κι αν είναι συγκεντρωμένοι. Ένα κρούσμα σημειώθηκε κάποια στιγμή όταν κάποιοι ακροδεξιοί Ρώσοι βρήκαν κάποιους ξέμπαρκους Πολωνούς πριν από το ματς της ομάδας τους με τη Σενεγάλη.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε παράβαση με… άρωμα χουλιγκανισμού θα συνοδεύεται με φυλάκιση, επομένως ο τρόμος των… γκούλαγκ λειτουργεί κατασταλτικά για τους ξένους. Οι γηγενείς το γνωρίζουν καλύτερα, καθώς ο διαβόητος αρχηγός των ρώσων χούλιγκαν Αλεξάντερ Σπρίγκιν τελεί υπό περιορισμό κατ’ οίκον και παρακολουθείται κάθε βήμα του.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος ασφάλειας της FIFA Χέλμουτ Σπαν ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν λιγότερα κρούσματα βίας απ’ ότι στη Γαλλία πριν από δύο χρόνια, καθώς οι ρωσικές αρχές είναι καλύτερα εκπαιδευμένες.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει και κάποιο ματς «υψηλού κινδύνου», ενώ έχει γίνει σημαντική δουλειά και από τις αρχές της κάθε χώρας που συμμετέχει στο Μουντιάλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές χιλιάδες σεσημασμένων χούλιγκαν σε Αγγλία και Γερμανία έχει ενεργοποιηθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τους.