Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου κατά την οποία, διεξήχθησαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ.

Στις εκλογές συμμετείχαν 60 από τις 64 εταιρίες μέλη του Συνδέσμου.

Η λίστα με τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά των εκλεγμένων μελών του νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ είναι:

1

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

BOEHRINGER INGELHEIM

2

ΒΑΡΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

GALENICA

3

ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕRCΚ

4

ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

SANOFI-AVENTIS

5

ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ANGELINI PHARMA

6

ΔΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

SHIRE

7

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

GENESIS PHARMA

8

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

CHIESI

9

ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

FARAN

10

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

WIN MEDICA

11

ΝΑΡΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

FARAN

12

ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

VIANEX & VIAN

13

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

NOVO NORDISK

14

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

PFIZER

15

ΦΙΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

PHARMASERVE-LILLY

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει σύμφωνα με το καταστατικό το νέο ΔΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ως σώμα.

Έκδοση ψηφίσματος

Στο σχετικό ψήφισμα που εξεδόθη μετά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο κλάδος «μαζί με την Πολιτεία και με την μεγάλη ευκαιρία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, να καταστήσει το 2018 «έτος-αφετηρία» για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στην Υγεία και την επίτευξη της απαιτούμενης ισορροπίας στο φάρμακο».

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ωστόσο και τον κίνδυνο των ασθενών να μην έχουν πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα λόγω των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση για τα νέα φάρμακα το 2017 (όπως το 25% με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το ενοποιημένο rebate και το ανεξέλεγκτο clawback), ενώ παράλληλα τίθεται και ζήτημα βιωσιμότητας των εταιρειών του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει ενημέρωσης που είχε ο ΣΦΕΕ από την Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, το 2017 το clawback φτασε στα 487 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή συνολικά το clawback κατά 37εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το rebate ανήλθε στα 415 εκατ. ευρώ για το 2017, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 το clawback ανήλθε στα 53,3 εκατ. ευρώ δηλαδή 17,4 εκατ. ευρώ πάνω από τον Ιανουάριο του 2017.

Το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών τον Ιανουάριο του 2018 ανήλθε στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ το 2018 ενώ το 2017 ήταν 165 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ ζητά άμεση εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της σπατάλης, αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300εκατ. ευρώ ή θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια, αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ, θέσπιση ανώτατου βιώσιμου ορίου στο clawback στη λογική της συνυπευθυνότητας, όπως ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοκρατική αξιολόγηση της καινοτομίας –βάση της προστιθέμενης αξίας, θέσπιση ουσιαστικών και αποδοτικών πολιτικών ώστε να βοηθήσουν την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων παρεμβατικών κλινικών ερευνών βάσει του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που είναι σε ισχύ.