Η αυταρχική (δήθεν) Αριστερά και οι πλειστηριασμοί σπιτιών

Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ψηφίστηκε ο νόμος 4509/2017. Σε αυτόν εντάχθηκε – με πρωτοβουλία του

Η αυταρχική (δήθεν) Αριστερά και οι πλειστηριασμοί σπιτιών | tovima.gr

Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ψηφίστηκε ο νόμος 4509/2017. Σε αυτόν εντάχθηκε – με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή- και η γνωστή ρύθμιση του άρθρου 61 για τους πλειστηριασμούς σπιτιών που μας φέρνει κοντά στο επικίνδυνο και ακραίο φαινόμενο της «δικτατορίας μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ( Χανς Κέλσεν) !

Τι εννοώ; Ο ποινικός νομοθέτης αποκρούει μετά βδελυγμίας την παράνομη συμπεριφορά των ατόμων εκείνων που καταλαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες και εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους ( άρθρο 334 παρ.3 του Ποινικού Κώδικα).

Όμως επί καιρό η σημερινή κυβέρνηση – και παλιότερα η «δήθεν Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ- αρνούνταν απαράδεκτα την επέμβαση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών όταν αναρχικοί ή βίαιοι κουκουλοφόροι διέπρατταν το παραπάνω έγκλημα ( μέσω της κατάληψης πανεπιστημιακών σχολών ή άλλων δημόσιων κτιρίων ) .

Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με μία δήλωσή του χλεύαζε απρεπώς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , επειδή ακριβώς είχε τη συνήθεια – και το καθήκον- να φωνάζει την αστυνομία όταν διαπραττόταν στους πανεπιστημιακούς χώρους το παραπάνω έγκλημα !

Όμως με την παραπάνω ρύθμιση του άρθρου 61 του ν. 4509/2017 ο Υπουργός Δικαιοσύνης υιοθετεί την ακριβώς αντίθετη επιλογή ( και μάλιστα προς μια αυταρχική κατεύθυνση)! Δηλαδή επεκτείνει το ρυθμιστικό πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω εγκλήματος και σε όλα εκείνα τα άτομα τα οποία καταλαμβάνουν τα συμβολαιογραφικά γραφεία και εμποδίζουν την ομαλή ολοκλήρωση του πλειστηριασμού σπιτιών (τα οποία ενδεχομένως ανήκουν και σε φτωχούς Έλληνες που δεν μπορούν να εξοφλήσουν πια τα δάνεια τους , λόγω της βάρβαρης περικοπής των μισθών ή των συντάξεων)!

Ωστόσο είναι εντελώς απαράδεκτο η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία (των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να μη εφαρμόζει τον Ποινικό Κώδικα στα Πανεπιστήμια ή αλλού και να εφαρμόζει τον Ποινικό Κώδικα επιλεκτικά στα συμβολαιογραφικά γραφεία! Γιατί έτσι «τη βολεύει» κομματικά!

Υπό αυτήν την έννοια η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου υπονομεύει τη δημοκρατία και οδηγεί στη «δικτατορία» μιας πλειοψηφίας . Για ποιο λόγο; Γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία θα κατέχει την «απόλυτη αλήθεια» θα οριοθετεί αυταρχικά και δικτατορικά πότε θα ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (« Sandrine Baume, Χανς Κέλσεν – Συνηγορία υπέρ της δημοκρατίας»).

Και στο σημείο τούτο θα ήθελα να παρατηρήσω και κάτι άλλο. Οι συμβολαιογράφοι και τα γραφεία τους προστατεύονταν – κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών- από τη ρύθμιση της παρ.1 του άρθρου 334 του Ποινικού Κώδικα ( και επομένως δεν χρειαζόταν καμία τροποποίηση)!

Όμως ο Υπουργός της Δικαιοσύνης επέλεξε -σκόπιμα προφανώς- να εξομοιώσει την κατάληψη των ( ιδιωτικών) συμβολαιογραφικών γραφείων με τις καταλήψεις άλλων δημόσιων υπηρεσιών, γιατί στις τελευταίες προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή ( και το αυτεπάγγελτο της ποινικής δίωξης)!

Συμπέρασμα; Αυτή είναι η αυταρχική «πρώτη φορά Αριστερά» η οποία επικαλείται την εφαρμογή του νόμου μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες εξυπηρετείται το βδελυρό κομματικό της συμφέρον!

Ο κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής Νομικής Σχολής του Α,Π,Θ
kalfelis@law.auth.gr

.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk