Αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης θα φέρει μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων το 2018. Από τις τσεχικές προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο μέχρι τις σουηδικές το φθινόπωρο, στις κάλπες προσέρχονται επίσης ψηφοφόροι στην Ιταλία, στη Ρωσία και στην Ουγγαρία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα διακυβεύονται:

Τσεχία

Στην Τσεχία, ο προκλητικός και κατάφωρα πολιτικά μη ορθός Μίλος Ζέμαν ελπίζει να κερδίσει άλλη μια θητεία αφότου κατάφερε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη άμεσα από τον λαό το 2013. Αν ο Ζέμαν νικήσει και ο επίσης λαϊκιστής Αντρέι Μπάμπις κατορθώσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, είναι πιθανόν να γίνει ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγκάσει την Τσεχία να συμμορφωθεί σε θέματα όπως η μετανάστευση και ο έλεγχος των όπλων.
Ενώ ο Ζέμαν μπορεί εύκολα να κερδίσει τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας (στις 12-13 Ιανουαρίου), θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη αναμέτρηση στον δεύτερο, αν δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Η ψηφοφορία αυτή θα διεξαχθεί στις 26-27 Ιανουαρίου. Απέναντι στον Ζέμαν θα βρεθεί ο Γίρι Ντράχος, πρώην πρόεδρος της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι αυτή η αναμέτρηση θα είναι θρίλερ, με τον Ζέμαν να κερδίζει τον πρώτο γύρο και τους δύο μονομάχους να παίρνουν από 45% στον δεύτερο.

Ιταλία

Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η Ιταλία θα εκλέξει νέα μέλη στα δύο σώματα της Βουλής, με έναν αμφιλεγόμενο νέο εκλογικό νόμο, που θα ισχύσει για πρώτη φορά.
Ο νόμος, ο οποίος ευνοεί τους συνασπισμούς αντί για τα μεμονωμένα κόμματα, αμφισβητήθηκε έντονα από το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο αρνείται να κάνει συμμαχίες με τα παραδοσιακά κόμματα. Το αντισυστημικό Κίνημα ισχυρίζεται ότι η εκλογική νομοθεσία σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει τις πιθανότητές του να καταλάβει την εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα 5 Αστέρων θα μπορούσε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ενώ το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πέφτει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Εκλογικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν οι έρευνες της κοινής γνώμης είναι ακριβείς, το νέο σύστημα δεν θα είναι σε θέση να αναδείξει έναν νικητή με αυτοδυναμία, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολιτικά παζάρια παλαιού τύπου για να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επιστρέψει για να ηγηθεί του κεντροδεξιού κόμματός του Forza Italia. Αποσύρθηκε από το δημόσιο αξίωμα ύστερα από καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013, αλλά επέστρεψε ανανεωμένος στην πολιτική σκηνή, και ένας συνασπισμός με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Ρωσία

Στις εκλογές της 18ης Μαρτίου στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεκδικεί άλλη μια θητεία στην προεδρία: κατέχει ήδη την εξουσία εδώ και σχεδόν 18 χρόνια, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός.
Με ποσοστό στις δημοσκοπήσεις που ξεπερνάει το 80%, ο Πούτιν δεν αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό. Είναι σε καλό δρόμο για να γίνει ο μακροβιότερος ρώσος ηγέτης μετά τον Σοβιετικό Ιωσήφ Στάλιν. Επιπλέον, η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στον βασικό πολιτικό αντίπαλό του Αλεξέι Ναβάλνι να λάβει μέρος στις εκλογές λόγω καταδίκης για υπεξαίρεση, την οποία ο Ναβάλνι χαρακτηρίζει πολιτική κίνηση για να σταματήσει να αμφισβητεί τον Πούτιν. Ο Ναβάλνι κάλεσε πρόσφατα τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.
Ουγγαρία
Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ουγγαρία την άνοιξη του 2018. Αν και η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ένα πράγμα είναι ήδη σαφές: το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν έχει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Το κόμμα ελπίζει να ανακτήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, που απαιτείται για να κάνει συνταγματικές αλλαγές (έχασε αυτή τη λεγόμενη «υπερ-πλειοψηφία» το 2015). Για να το καταφέρει, ο Ορμπαν κάνει εκστρατεία πέρα από τα σύνορα απευθυνόμενος στους ούγγρους πολίτες στις γύρω χώρες.
Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Fidesz και ορισμένοι αριστεροί που αγωνίζονται να απομακρύνουν τον Ορμπαν από την εξουσία υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί του. Το ίδιο το Jobbik επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το πιο ακραίο παρελθόν του καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Σουηδία
Στις σουηδικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν ελπίζει να κερδίσει άλλη μια θητεία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να προηγείται. Αλλά οι Πράσινοι, εταίροι του συνασπισμού του, κινούνται επικίνδυνα κοντά, αν όχι κάτω από το όριο του 4% για είσοδο στο κοινοβούλιο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Οι ακροδεξιοί εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες (SD) επιδιώκουν να αυξήσουν και άλλο το ποσοστό τους μετά από μια καλή εμφάνιση στις εκλογές του 2014. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη, με τις πιο πρόσφατες να τους δίνουν 15%-16% σε σύγκριση με λίγο κάτω από το 13% το 2014. Οπως και άλλα ακροδεξιά εθνολαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, οι Σουηδοί Δημοκράτες εκμεταλλεύονται το αντιμεταναστευτικό κύμα που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων το 2015.

HeliosPlus